Μα είναι ποτέ δυνατόν, ανάμεσα σε casual μουσικοπαίχνιδα, σε πιασάρικα social-media-friendly χιτάκια, σε κολοσσιαίες υπερπαραγωγές και blockbusters για κονσόλες νέας γενιάς, να ανακοινώνεται από το πουθενά ότι ένα από τα μεγαλύτερα κρυμμένα διαμάντια των adventures μιας παλιάς, χρυσής εποχής, το Grim Fandango, θα αναβιώσει; Γρήγορα μια λίστα με adventures των 90s που θέλουμε να ξαναπαίξουμε, παρακαλώ!
Η ανακοίνωση στην Ε3 2014 έγινε ως εξής: τα μεγάλα μυαλά του industry έλαβαν ένα μήνυμα από ένα μικρό κοριτσάκι που ζητούσε να παίξει ένα από τα παλιά αριστουργήματα του Schafer. Η επιθυμία της έγινε πραγματικότητα…οπότε ας γράψουμε κι εμείς μια σύντομη λίστα και ποτέ δεν ξέρεις. Η εύκολη λύση θα ήταν απλά να παραθέσουμε άλλους θρυλικούς τίτλους της Lucas ή του μεγάλου αντίπαλου, της Sierra. Αλλά όχι, δεν θα πάμε στους συνήθους ύποπτους, ούτε στα Myst και στα Gabriel Knight που εξυπακούονται. Για να κάνουμε ακόμα πιο ακραία και λεβέντικη λίστα, θα ξεθάψουμε ακόμα πιο πολύτιμα διαμάντια…
Shadow of the Comet (1993)
Παίζουμε τον John Parker, έναν φωτογράφο που φτάνει στο Illsmouth του 1910 για να παρατηρήσει το πέρασμα του Κομήτη του Χάλεϋ. Εκεί θα μάθει για έναν άλλον επιστήμονα που έχασε τα λογικά του, την προηγούμενη φορά που είχε περάσει ο Κομήτης, το 1834. Με αριστουργηματικό τρόπο το κουβάρι ξετυλίγεται σιγά-σιγά και πριν το καταλάβεις είσαι βαθιά μπλεγμένος σε μια ιστορία κοσμικού τρόμου, εμπνευσμένη από τον μεγάλο H.P. Lovecraft και με την βούλα της Chaosium, παρακαλώ. Το θέλουμε και το θέλουμε τώρα- ευκαιρία είναι να φτιαχτεί και ένα καλύτερο σύστημα χειρισμού. Και μετά, το κοιτάμε για το Prisoner of Ice…
I Have No Mouth And I Must Scream (1995)
Βασισμένο στο πολυβραβευμένο διήγημα του Harlan Ellison. Βρισκόμαστε στο μέλλον, όπου ένας σατανικός υπερ-υπολογιστής με όνομα ΑΜ, έχει αφανίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Εκτός από πέντε πολύ συγκεκριμένα άτομα, τα οποία βασανίζει με φριχτές ψυχολογικές μεθόδους για τα τελευταία 109 χρόνια. Στο παιχνίδι παίζουμε με την σειρά κάθε χαρακτήρα που προσπαθεί να βρει την σωτηρία, την ανθρωπότητα, την ελπίδα, τη λύτρωση. Βαρύ και με αδιανόητους ηθικούς προβληματισμούς, ζητάμε να κυκλοφορήσει ξανά σε όλες τις πλατφόρμες (όχι χλιαρά αναμασήματα σε GOG και Steam) για να το γνωρίσει όλος ο κόσμος, ναι, ακόμα και σε 3DS.
Sanitarium (1998)
To σεναριακό τέχνασμα της «αμνησίας» είναι πλέον από τα πιο τετριμμένα και μπανάλ φθηνά τρικ που καλό είναι να αποφεύγονται (μαζί με το «α, ήταν όλα ένα όνειρο» στο τέλος). Αλλά το Sanitarium αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, αφού παίρνει ένα βασικό σενάριο αμνησίας και το απογειώνει. Η πραγματικότητα με την φαντασία αλλάζουν θέσεις συνέχεια και ο άμοιρος πρωταγωνιστής που ψάχνει να βρει τι γίνεται γύρω του ζει έναν εφιάλτη. Σας παρακαλούμε, φέρτε πίσω το Sanitarium.
Dark Seed (1992)
Φόρος τιμής στον ανυπέρβλητο H.R.Giger, τον σκοτεινό πρίγκιπα του κρυφού αισθησιασμού και της γκροτέσκας ομορφιάς. Το σενάριο του Dark Seed ήταν επίσης σαλεμένο: ο πρωταγωνιστής, την πρώτη νύχτα που περνάει σε μια απομονωμένη έπαυλη, βλέπει έναν εφιάλτη όπου ένα αλλόκοτο μηχάνημα γεννάει ένα αυγό εξωγήινου στον εγκέφαλό του. Πιο Giger δεν γίνεται. Στη συνέχεια ανακαλύπτει την ύπαρξη ενός Άλλου Κόσμου, μια αρχαία ράτσα εξωγήινων, φύλακες μυστικών, διαστημόπλοια, στοιχειωμένους καθρέφτες… και άλλα ωραία πράγματα που είναι κρίμα να γνωρίζουν μόνο retro-adventurers. Δώστε Gigger και dark fantasy στον λαό.
The Legend of Kyrandia Trilogy (1992)
Ετοιμαζόμουν να γράψω για το Harvester, αλλά συνειδητοποίησα ότι η λίστα έχει γίνει υπερβολικά σκοτεινή, οπότε θα ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα με ένα κλασικό, παραμυθένιο adventure, ενώ ταυτόχρονα θα τιμήσουμε μια θρυλική εταιρεία που δεν πρέπει να ξεχαστεί. Kyrandia και Westwood λοιπόν, μια τριλογία με τις περιπέτειες του πρίγκιπα Brandon εναντίον του διαβολικού γελωτοποιού Malcolm. Στο τρίτο μέρος μάλιστα, παίζουμε τον Malcolm που επιστρέψει για εκδίκηση, αποδυναμωμένος αλλά αποφασισμένος. Γενικά η σειρά Kyrandia έχει το παραμυθένιο fantasy που θα συναντούσες σε κάποια Lucas/Sierra games, αλλά, παρόλο που αγαπήθηκε από το κοινό, τείνει να ξεχαστεί. Δικαιωματικά λοιπόν αξίζει μια θέση στο άρθρο μας, δεν συμφωνείτε;
Ας μην γελιόμαστε, όποιος θέλει να παίξει Grim Fandango, δεν περίμενε τα νέα της αναβίωσης για να το κάνει. Υπάρχουν λύσεις για όσους ξέρουν. Το σημαντικό όμως είναι με αυτή την κίνηση, μια νέα γενιά (μην σου πω, δύο γενιές) θα γνωρίσουν ένα κομψοτέχνημα μέσα από μια φρεσκαρισμένη έκδοση που θα παίζει σε νέα συστήματα. Υπό άλλες συνθήκες, δεν θα ήταν εφικτό αυτό. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα παραπάνω παιχνίδια. Η λίστα πάντως δεν είναι ούτε πλήρης, ούτε δογματική: αποτελεί καθαρά μια wishlist της στιγμής και είναι απόλυτα σεβαστό να μην συμφωνεί ο καθένας μαζί της. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο όμως, υπάρχει και ο χώρος για τα σχόλια…
4 Σχόλια
Επανέκδοση Grim Fandango?! Ίσως το καλύτερο νέο που άκουσα στη φετινή Ε3!
Sanitarium… Ναι ρε φίλε.. ΕΠΙΚΟ παιχνίδι… συμφωνώ με όλα στη λίστα και προσθέτω…
Discworld Noir, Police Quest, Quest for Glory, Full Throttle, The Neverhood καθώς και τα Tex Murphy.
Α, και Phantasmagoria.. σταματάω γιατί όλο και κάτι ακόμα θα ξεθαψω από το χρονοντούλαπο.
PS4 & PSVita exclusivity. ΟΚ… Που να βαρέσω το κεφάλι μου…
Θα βγει και σε PC, worry not…!
Δώστε Harvester στο λαό.
“Aκόμα και αν είναι παιδεραστής.απαγωγέας η αν έχει διαπράξει απόπειρα δολοφονίας,αυτά δεν δείχνουν την εικόνα του πόσο καλό πεθερός θα γίνει στο μέλλον….”
Χαχα κορυφαια ατάκα