Η εβδομάδα που ξημέρωσε είναι αδιαμφισβήτητα «εβδομάδα Ε3». Για ένα τριήμερο (τετραήμερο αν βάλουμε και τη σημερινή «day 0», την ημέρα πριν την επίσημη έναρξη της έκθεσης, όταν και οι περισσότερες εκ των μεγάλων εταιρειών πραγματοποιούν τις συνεντεύξεις Τύπου / press events τους), η καρδιά του gaming χτυπά στο Λος Άντζελες. Στην «Πόλη των Αγγέλων» της δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, βλέπεις, λαμβάνει παραδοσιακά χώρα κάθε χρόνο η E3, η μεγαλύτερη έκθεση για videogames. Ένα πραγματικό «πανηγύρι» για κάθε επαγγελματία και φίλο του χώρου και παράλληλα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία –από τις λίγες που τους δίνονται ετησίως- για τις εταιρείες της βιομηχανίας να αναμετρηθούν face to face.
Η φετινή E3, ωστόσο, καμία σχέση δεν έχει με την περυσινή. Ούτε με την προπέρσινη. Γενικότερα δεν συγκρίνεται με καμία διοργάνωση των τελευταίων ετών ή, χωρίς να γίνομαι υπερβολικός, με καμία E3 ever. Φέτος στο Convention Center του Λος Άντζελες και τα γύρω τετράγωνα αναμένεται να «πέσουν κορμιά», καθώς η μία μετά την άλλη (με προεξέχουσες βεβαίως βεβαίως τις Sony και Microsoft) οι εταιρείες του χώρου του gaming θα ανοίγουν τα χαρτιά τους σε μια ιδιόρρυθμη παρτίδα πόκερ που μοιάζει να έχει μόλις ξεκινήσει. Μην πας μακριά: η E3 2013 σηματοδοτεί το «επίσημο» σημείο μηδέν για τη νέα γενιά κονσόλων. Με τα PS4 και Xbox One να παρουσιάζονται πλέον σε όλο τους το μεγαλείο εντός των προσεχών ωρών, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης θα είναι στραμμένο στον τρόπο με τον οποίο, Sony, Microsoft και λοιπές ημέτερες δυνάμεις προτίθενται να μας ψυχαγωγήσουν τα προσεχή χρόνια.
Κονσόλα λες εσύ; Φιλοσοφία λέω εγώ.
Όχι, στη φετινή E3 δεν παρουσιάζονται απλά νέες κονσόλες. Στη φετινή E3 οι εταιρείες αναλύουν τη φιλοσοφία με την οποία σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το gaming από εδώ και πέρα, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας και με βάση τα ως τώρα δείγματα γραφής. Ω ναι. Όταν με το καλό PS4 και Xbox One κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά, το gaming δεν θα είναι το ίδιο. Περιορισμοί και έξτρα κόστη σε μεταχειρισμένα και ενοικιάσεις, νέα συστήματα ασφαλείας που απαιτούν τη –σχεδόν- διαρκή σύνδεση στο διαδίκτυο, συνδεσιμότητα που ενσωματώνει cloud χαρακτηριστικά και επιλογές που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του gaming και επεκτείνονται προς τα λημέρια του home entertainment, είναι ορισμένα από τα νέα ήθη και έθιμα που θα κληθούν να ασπαστούν οι καταναλωτές. Κάποια καλά και κάποια άσχημα (ανάλογα το πρίσμα υπό το οποίο τα εξετάζει κανείς), όλα τους όμως άγνωστα μέχρι στιγμής στον παίκτη.
Sony και Microsoft δείχνουν να έχουν βάλει κάτω τα δεδομένα από την προηγούμενη γενιά και έχοντας δεχτεί επιρροές από άλλα, επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα (βλ. iTunes της Apple και Steam της Valve), δεν πασχίζουν να προσαρμόσουν απλά τα ήδη υπάρχοντα δικά τους αλλά τολμούν να δημιουργήσουν εντελώς καινούρια –συσχετίζοντάς τα με τα παλιά στον ελάχιστο δυνατό βαθμό. Τόσο το νέο PlayStation, όσο και το καινούριο Xbox φαντάζουν τεχνολογικά πανίσχυρα μπροστά στους «προγόνους» τους. Το στοίχημα εξ’ άλλου δεν είναι στο hardware –ούτε καν στο software, αφού αμφότερες οι δύο «μαμάδες»-εταιρείες διαθέτουν επιβεβαιωμένα καλό γούστο. Η ερώτηση του εκατομμυρίου αφορά την προσέγγιση που επιφυλάσσουν Sony και Microsoft στο gaming και τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας με τις οποίες θα το πλαισιώσουν.
Οι επιλογές εδώ μοιάζουν να είναι άπλετες αφού τα όσα έχουν ανακοινωθεί αρκούν για να τιγκάρουν μενού XXL διαστάσεων. Στα videogames έχουν έρθει να προστεθούν με κάθε επισημότητα μουσική, ταινίες και λοιπό on demand περιεχόμενο. «Σ’ αρέσει κάτι κύριε; Πολύ ωραία, το πληρώνεις και το παίρνεις». Αν σε αυτά έρθει να προστεθούν τα social χαρακτηριστικά, η αλληλεπίδραση των κονσολών με άλλες συσκευές (PS Vita κατά βάση για το PS4, Windows συσκευές για το Xbox One) και το γεγονός πως από «παιχνιδομηχανές» μετατρέπονται σε κέντρα ψυχαγωγίας (και μάλιστα «γεννιούνται» ως τέτοια και δεν εξελίσσονται στην πορεία, όπως συνέβη με τα PS3 και Xbox 360), τότε μιλάμε για συστήματα που προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις ψυχαγωγίας σε όλη την οικογένεια. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, το σαλόνι έχει περισσότερο χρήμα απ’ ότι το υπνοδωμάτιο.
Και από… παιχνίδια;
Να δεις που η φετινή E3 θα είναι η πρώτη μετά από καιρό που τα παιχνίδια θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Όχι ότι δεν ετοιμάζονται ποιοτικές ή βαρύγδουπες κυκλοφορίες. Κάθε άλλο. Τα blockbusters για άλλη μια σεζόν θα έχουν την τιμητική τους, οι ετήσιες κυκλοφορίες θα είναι ισχυρότερες απ’ ότι πέρυσι ενώ ένεκα και των νέων συστημάτων, οι αποκλειστικότητες δεν θα λείψουν. Ποιος όμως μπορεί να ισχυριστεί ότι τα παιχνίδια θα έχουν τον πρώτο λόγο όπως πέρυσι ή πρόπερσι όταν μαζί μ’ αυτά θα παρουσιαστούν και τα συστήματα στα οποία θα τρέξουν; Ουδείς. Τολμώ να προβλέψω ότι σε ό,τι αφορά ειδικά τα videogames, το «ζουμί» είναι στις αποκλειστικότητες: δεδομένης της έλευσης δύο νέων κονσολών, το στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν πάση θυσία Sony και Microsoft, είναι αυτό των αποκλειστικοτήτων –και μάλιστα ακόμα και σε τίτλους που θα διατίθενται και στα δύο formats (βλ. DLC και λοιπό πρόσθετο περιεχόμενο). Μάχη εντυπώσεων μπορεί να πει κάποιος αλλά σάμπως για τις εντυπώσεις δεν γίνονται όλα;
Ερωτήσεις αναζητούν απαντήσεις
Περιμένω τη φετινή E3 με τρελή ανυπομονησία. Και όχι μόνο εγώ. Όλοι εδώ στο gameslife ζούμε και αναπνέουμε για αυτές τις τρεις-τέσσερις μέρες. Μέρες που θα κοιμηθούμε με βάρδιες (όσοι κοιμηθούμε…), μέρες που θα πήξουμε στους καφέδες και τα energy drinks, μέρες που οι συζητήσεις μας για οτιδήποτε άλλο εκτός του gaming θα περιορίζονται στα «καλημέρα», «καλησπέρα» και «δύο πιτόγυρα απ’ όλα, μια πατάτες με λιωμένο τυρί και μία Zero κουτάκι». Κι όμως, η ταλαιπωρία είναι το τελευταίο που σκέφτεται κανείς εν όψει της ετήσιας «γιορτής του gaming», πόσο μάλλον όταν η φετινή E3 προβλέπεται να είναι η πιο ενδιαφέρουσα πιθανότατα από καταβολής της. Δεν είναι, βλέπεις, το ότι παρουσιάζονται (οριστικώς και αμετακλήτως) δύο νέες κονσόλες αλλά η σε ζωντανή σύνδεση παρακολούθηση της μετάβασης της βιομηχανίας σε ένα διαφορετικό μοντέλο, του σταθερού βαδίσματος σε έναν δρόμο δίχως γυρισμό, της αρχής μιας απαραίτητης ενηλικίωσης.
Να κάνω προβλέψεις; Ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις και ποιος όχι; Ποιο παιχνίδι θα μας πάρει τα μυαλά και με ποιο θα ξενερώσουμε τη ζωή μας; Ποιο θα ‘ναι το «thing» του 2014; Ποια εταιρεία θα λατρέψουμε; Έχει νόημα; Όχι. Είναι σαν να ξεκινά ο τελικός του Μουντιάλ και να σε ρωτάει ο άλλος πόσα κόρνερ θα κερδίσει η κάθε ομάδα. Άσε μας κουκλίτσα μου. Προσπαθώντας να δαμάσω τον ενθουσιασμό μου, πασχίζω να θυμηθώ κάποια παρόμοια κατάσταση, που να διακυβεύονται δηλαδή τόσα πολλά μέσα σε λίγες μόνο ώρες, στα χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με το gaming. Αποτυγχάνω προς ικανοποίησή μου. Ναι, αυτή η E3 είναι κάτι που συναντά κανείς μια φορά κάθε δέκα χρόνια. Και θα την απολαύσουμε παρέα.
Μείνε συντονισμένος στο gameslife και δεν θα χάσεις ;)
2 Σχόλια
ουτε κουβεντα για wii u? σιγα τα ps4 k xbox done και τα παιχνιδια τους καμια συγκινηση δεν προσφερουν, nintendo μια ζωη!!!
Μα η Nintendo δεν έχει κάτι το φοβερό να ανακοινώσει στην Ε3, τουλάχιστον τίποτε που να μπορεί να σταθεί απέναντι σε δύο ολοκαίνουριες, high-end κονσόλες… Μην αγχώνεσαι, δεν θα την ξεχάσουμε :)