Τα God of War ήρθαν στο προσκήνιο όταν η εικόνα των ξένων για την ελληνική μυθολογία είχε διαμορφωθεί από τη Ζήνα και τον Ηρακλή –yeap, εκείνες τις «αθάνατες» σειρές που προέβαλλε τα μεσημέρια του Σ/Κ το Star. Ευτυχώς για εμάς, η Sony είχε στα σκαριά μια επική εκδοχή της αρχαίας Ελλάδας με έναν αιμοδιψή ήρωα που δεν δίσταζε να τα βάλει με θεούς και δαίμονες, στην προσπάθειά του να βρει την εσωτερική γαλήνη που τόσο του έλειπε. Το πράγμα φαινόταν από την αρχή: ο Kratos ήταν ένας σταρ με τα όλα του που δεν υπήρχε περίπτωση να περιοριζόταν στα videogames.
Απόδειξη αυτού, το God of War: Ο θεός του Πολέμου, το βιβλίο των Μάθιου Στόουβερ και Ρόμπερτ Ε. Βάρντεμαν (στάνταρ θα ‘χεις διαβάσει κάποιο βιβλίο του αφού ο τύπος έχει γράψει πάνω από εκατό μυθιστορήματα!). Είναι βασισμένο στο πρώτο παιχνίδι της σειράς (God of War, 2005, PS2), αν και για την ακρίβεια διηγείται ακριβώς τα γεγονότα του, με μια πιο λογοτεχνική «εσάνς».
Έχοντας βαρεθεί τις μηχανορραφίες των θεών, ο Κράτος θέλει να ησυχάσει από καθετί που τον ταλαιπωρεί. Τα χρέη του παρελθόντος ωστόσο δεν λένε να τον αφήσουν και έτσι ξεκινά μια τελευταία περιπέτεια, έχοντας ως αποστολή να αφανίσει τον ίδιο τον θεό του Πολέμου, τον Άρη! Στο πλευρό του ο Σπαρτιάτης πολεμιστής θα έχει την Αθηνά, ωστόσο τα εμπόδια που θα δει να ορθώνονται μπροστά του, μοιάζουν ανυπέρβλητα: μυθικά τέρατα, ορδές νεκροζωντανών, φυσικές καταστροφές και θεϊκές παρεμβάσεις συνθέτουν ένα σκηνικό στο οποίο ο Κράτος θα ξεδιπλώσει τις αρετές του, φροντίζοντας να επιβεβαιώσει το προσωνύμιο «Φάντασμα της Σπάρτης»…
Οι σελίδες του God of War: Ο θεός του Πολέμου στάζουν αίμα αφού κυριευμένος από μίσος και μένος, ο Κράτος στρέφει τις περίφημες Λεπίδες του Χάους του εναντίον των θεών του Ολύμπου. Αν και ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Κράτος, οι Ολύμπιοι θεοί έχουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής. Το γεγονός ότι ο Βάρντεμαν είναι λάτρης της ελληνικής μυθολογίας, κάνει το βιβλίο να θυμίζει αρχαία ελληνική τραγωδία –μιας που οι αρχαίοι τραγωδοί συνήθιζαν να… ρίχνουν πολλά στους θεούς.
Αν θα σ’ αρέσει; Μχμμμ… Εξαρτάται με το κατά πόσο είσαι εξοικειωμένος με τα παιχνίδια της σειράς. Αν δεν έχεις πιάσει God of War στα χέρια σου, τότε τα όσα διηγείται το βιβλίο ίσως να σου φανούν λίγο ξένα –όπως και να ‘χει, θα ‘ναι μια καλή εισαγωγή. Αν πάλι έχεις βοηθήσει τον Κράτο στους δικούς του… «Ηράκλειους» άθλους, τότε σίγουρα θα είσαι στο στοιχείο σου. Σε τελική ανάλυση, ιδού η ευκαιρία να ζήσεις μία ακόμα επική περιπέτεια του Κράτου στις διακοπές σου. Και χωρίς PlayStation!
1 Σχόλιο
Κηπουροπουλος ο kratos της δημοσιογραφίας…