Ανέκαθεν στις μεγάλες εκθέσεις τεχνολογίας το gaming περιοριζόταν σε ρόλο κομπάρσου. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν όχι ένα, ούτε δύο αλλά τρία αποκλειστικά γι’ αυτό events που μάλιστα διοργανώνονται σε τρεις διαφορετικές ηπείρους ανά τον κόσμο (E3 στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, gamescom στην Κολωνία της Γερμανίας και Tokyo Game Show στο Τόκιο της Ιαπωνίας). Κι όμως, κόντρα στην… παράδοση, η φετινή CES του Λας Βέγκας είχε πολύ «ψωμί» για ‘μας τους gamers και αυτό οφείλεται στη Sony που παρουσίασε το PlayStation 5! Ναι, καλά διάβασες, το PlayStation 5!
PlayStation 5… Now!
Εντάξει, μην αρχίσεις να ψάχνεσαι τώρα: το PlayStation Now ανακοίνωσε στη CES η Sony αλλά δεν θα τα χαλάσουμε στην ονομασία. Άποψή μου είναι πως αν η προ ημερών ανακοινωθείσα υπηρεσία δουλευτεί σωστά, τότε να δεις που θα υποκαταστήσει την όποια ανάγκη για ανάπτυξη και λανσάρισμα ενός PlayStation 5, σε πέντε, έξι, οκτώ χρόνια από σήμερα! Μέχρι που θα μπορούσε να σημάνει και το τέλος των κονσολών με τη μορφή που τις γνωρίζαμε μέχρι και την τρέχουσα γενιά: σαν ένα κουτί που έπαιρνε θέση σε κάποιο ράφι κάτω απ’ την τηλεόραση και έπαιζε τα παιχνίδια που το «ταΐζαμε», είτε σε φυσική, είτε σε ψηφιακή μορφή.
Το gaming αλλάζει και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Προοδεύει, εξελίσσεται, αναπτύσσεται. Τα πάντα μεταβάλλονται όμως υπάρχει και κάτι θεμελιώδες που παρέμεινε αναλλοίωτο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες: η ίδια η κονσόλα. Τίποτα δεν στάθηκε ικανό να αλλάξει το μοντέλο που καθιερώθηκε και ακολουθείται ευλαβικά από γενιά σε γενιά: ένας κατασκευαστής φτιάχνει ένα σύστημα, δημιουργοί αναπτύσσουν παιχνίδια γι’ αυτό, διανομείς τα παραδίδουν στον τελικό καταναλωτή (ψηφιακά, φυσικά, δεν έχει νόημα) και ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Κατά καιρούς μπορεί να βγήκαν στη φόρα διάφοροι… μαϊντανοί που ισχυρίζονταν πως θα φέρουν τα πάνω κάτω και θα άλλαζαν την ιστορία (αλήθεια, τι κάνει το OnLive και πώς τα πάει η Ouya…;) όμως η ουσία είναι μία: το σύστημα πάντα έβρισκε τρόπους να επιβιώνει.
Παίζοντας Uncharted στη Cybershot
Η μόνη ή, ορθότερα, η πρώτη που δείχνει ικανή να αλλάξει τον ρου της ιστορίας είναι η Sony και το PlayStation Now μοιάζει με το ιδανικό «φονικό όπλο». Κοίτα να δεις πώς έχει το πράμα: η όλη μπίζνα μεταφέρεται πλέον online, στο cloud. Η Sony δεν πουλάει δηλαδή το προϊόν αλλά την υπηρεσία του gaming, την πλατφόρμα μέσω της οποίας προσφέρεται αυτό στον χρήστη. Έχει μια σειρά από συσκευές λοιπόν και παίζει μπάλα: οι τηλεοράσεις αντικαθιστούν τα PlayStation και τα smartphones με τα tablets μας κάνουν να ξεχάσουμε PSP και PS Vita στο πι και φι. Το cloud είναι φίλος μας και έτσι, όπου υποστηρίζεται φυσικά, η πρόοδός μας είναι διαθέσιμη σε όποια συσκευή κι αν πέσει στα χέρια μας –κάτι σαν τις cross-platform λειτουργίες τίτλων PS3/PS4 και PS Vita ένα πράμα. Για τη δε περίπτωση των τηλεοράσεων μάλιστα, η Sony λανσάρει DualShock χειριστήρια για να κάνει έτσι πιο προσιτό τον χειρισμό και βέβαια να επιτρέψει τη συμμετοχή έξτρα παικτών.
Αποτέλεσμα; Μια ολοκληρωμένη gaming πλατφόρμα με πολλές διαφορετικές εκφάνσεις και καμία αποκλειστική συσκευή! Εντυπωσιακό, δεν βρίσκεις; Αν στα παραπάνω συνυπολογίσεις ότι η Sony έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία σε θέματα cloud, απόρροια της εξαγοράς του Gaikai πριν από ενάμιση χρόνο, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι η προ μηνών ευρισκόμενη σε δυσμενέστατη θέση ιαπωνική εταιρεία, κρατά στα χέρια της μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει εκ βάθρων το gaming και να το οδηγήσει στα μονοπάτια που η ίδια θέλει. Και πρόσεξε, έτσι: δεν μιλάμε για καμιά τυχαία εταιρεία, ένα φιλόδοξο startup ή έναν κατασκευαστή που αγνοεί τους βασικούς μηχανισμούς της βιομηχανίας ή της αγοράς: για τη Sony μιλάμε διάολε!
PlayStation Now: Changing the rules
Το αν οι τρίτες εταιρείες θα ακολουθήσουν τη Sony σε μία τέτοια κίνηση δεν το γνωρίζω. Εικάζω πως θα περιμένουν να δουν κατά πόσο η Sony θα πιστέψει η ίδια στο εγχείρημά της και ακολούθως θα πράξουν. Εξ’ άλλου αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι και πολλές: EA, Activision Blizzard, Ubisoft, Disney, Take-Two Interactive, άντε και Square Enix και κλείσαμε. Οι μισοί απ’ αυτούς να ακολουθήσουν και θα τρέξουν να κάνουν το ίδιο κι οι υπόλοιποι.
Ονειροπόλος δεν είμαι. Τα όσα περιγράφω δεν παίζει να γίνουν τώρα. Εκτός από τη Sony και τις Bravia (κακά τα ψέματα, το PlayStation Now υποστηρίζει μόνο τίτλους PS3 –αυτούς του PS4 προφανώς δεν τους αντέχει), δεν είναι κι ο χωροχρόνος έτοιμος για κάτι τέτοιο. Σε μια οκταετία όμως; Μπορείς να προβλέψεις τις αλλαγές που θα έχουν γίνει; Αν ναι, η θέση του Υπουργού Οικονομικών της χώρας σε περιμένει. Αν όχι, έλα να οραματιστούμε το μέλλον παρέα…
4 Σχόλια
σας αγαπω!
Κι εμείς!!!1 <3
Για να σοβαρευτούμε και να αφήσουμε τις εξυπνάδες στην άκρη … Το PlayStation Now είναι μια βλακεία και μισή η οποία θα πάει άπατη, όχι μόνο γιατί επικεντρώθηκαν πάλι στην Αμερική αλλά γιατί δεν μπορείς να παίζεις offline, ο λόγος δηλαδή που ολόκληρη MS έσκυψε και «υποτάχθηκε», για να μην το πω αλλιώς, στους gamers …
Το να λες ότι το PlayStation Now είναι το PlayStation 5 είναι απίστευτα άκυρο, κυρίως γιατί το PlayStation Now είναι άυλο σαν τον διάολο, οπότε ξεχνάμε τα πάντα από αναπαραγωγή αρχείων μας κτλ, αλλά το κυριότερο, δεν έχει δικά του παιχνίδια !!!!
Είναι σαν να βγαίνει το 2005 ένα κουτί το οποίο παίζει παιχνίδια του PS1 και του PS2 και να λες ότι είναι το PS3 .. Τρίχες είναι το PS3, δικά του παιχνίδια έχει ????
Το PlayStation Now είναι το PlayStation για όσους δεν έχουν PlayStation και θέλουν να δοκιμάσουν PlayStation … Ούτε το PS4 είναι, ούτε το PS5, ούτε το PS7 … Κυρίως γιατί τα PS5, PS7 θα έχουν τα δικά τους παιχνίδια, δεν θα είναι απλά ένα επί πληρωμή online emulator …
Να ξέρουμε και τι λέμε …
Όταν είδα το 4 από κοντά αμέσως είπα ( Τί χοντρόπραγμα είναι αυτό & γέλασα).
Καλό το χειριστήριο αλλά πάλι φόρτιση με καλωδια κλπ?
Δέν βαρέθηκαν? Εγώ θα το έκανα αποκλειστικά ασύρματο.
Μένω στο 3 & εν αναμονή το 5. Η τεχνολογία προχωράει φίλε kaluas…