Οπλισμένη με βαθύτερη πείρα, περισσότερους Έλληνες Rioters, σχέδιο και οργάνωση, η Riot επέστρεψε μετά από δύο χρόνια για το Greek Legends, ένα διήμερο με events και αγώνες. Όλοι θυμόμαστε τις άκομψες στιγμές που έζησαν επισκέπτες και διοργανωτές στην Τεχνόπολη του 2012, στο επίσημο λανσάρισμα της ελληνικής έκδοσης του League of Legends. Αναπάντεχα μεγάλη προσέλευση κόσμου, ασφυκτικά μικρός χώρος για το event, καύσωνας και επικοινωνιακά λάθη, είχαν αφήσει τότε πολύ κόσμο παραπονεμένο. Ευτυχώς αυτή την φορά, όλα ήταν διαφορετικά.
Πρώτα από όλα, αυτή την φορά οι πόρτες δεν ήταν ανοιχτές για όλους… και πολύ καλά έκαναν! Το εισιτήριο των 5 EUR (μια πάρα πολύ λογική τιμή), αποθάρρυνε την υπερβολική συρροή. Φαντάζομαι αν δεν υπήρχε έστω αυτό το «φιλτράρισμα», το κλειστό στάδιο στο Φάληρο θα γέμιζε με 50.000 λυσσασμένους για free skins, παρά την ζέστη (και τους αγώνες του Μουντιάλ!). Εξάλλου, ο διοργανωτής φάνηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρος, αφού κάθε εισιτήριο εξασφάλιζε στον επισκέπτη κι έναν φάκελο με δώρα (Paysafe Card, skin, κτλ) η αξία των οποίων κατά πολύ ξεπερνούσε τα 5 EUR.
Οι πόρτες άνοιξαν λοιπόν στις 11 του Σαββάτου και χρειάστηκε αρκετή ώρα μέχρι να γεμίσει το στάδιο. Μέχρι το μεσημεράκι, σχεδόν 4.000 άτομα είχαν βρει τις θέσεις τους, με μόνο ένα διάζωμα να μένει άδειο. Επί σκηνής εμφανίστηκαν για να υποδεχθούν το κοινό οι τέσσερις Έλληνες Rioters: ο Φίλιππος «Panic» Κουρούσης (community specialist), ο Τάσος «Gulu» Κωνσταντόπουλος (συντονιστής κοινότητας), ο Άγγελος «Moonleaf» Νικολάου (αναλυτής κοινότητας) και ο Παναγιώτης «Count Zero» Γαλιδάκης (υπεύθυνος εξελληνισμού). Αν και τα παιδιά δεν είναι επαγγελματίες παρουσιαστές και showmen, κατάφεραν να μεταδώσουν τον ενθουσιασμό τους, καλωσορίζοντας τον κόσμο και προλογίζοντας τις διάφορες δραστηριότητες. Τα ελληνόπουλα της Riot φάνταζαν ως rockstars επί σκηνής στους πιο νεαρούς θεατές, οι οποίοι χάζευαν με ανοιχτά στόματα τα φώτα, τη σκηνή, τα videowalls. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά του Greek Legends, ήταν πασίδηλο ότι θα ήταν ένα πραγματικά εντυπωσιακό, ξεχωριστό γεγονός.
Τέσσερις Φιναλίστ, Ένας Νικητής
Το μεγάλο θέαμα του διημέρου ήταν φυσικά οι τελικοί του πρωταθλήματος για να αναδειχθεί η δυνατότερη ελληνική ομάδα. Οι προημιτελικοί που είχαν διεξαχθεί τις προηγούμενες εβδομάδες σε δεκάδες internet cafe σε όλη την Ελλάδα, είχαν καταλήξει σε τέσσερις φιναλίστ. Έτσι για το διήμερο είχαν σχεδιαστεί οι ημιτελικοί και ο τελικός, σε φορμάτ «best out of three». Οι μάχες ξεκίνησαν με τους Wannabeez (Nasomaniac, Don j10, Diamond frost, colville και mirracolo) να αντιμετωπίζουν τους Void Gaming (OwnerFTW, Oathbraker, Yellowflash, Anonpsycko και Emiya). Χρειάστηκαν δύο αρκετά γρήγορα ματς με επιθετικό στυλ παιχνιδιού για να επικρατήσουν με 2-0 οι Void Gaming. Το δεύτερο ζευγάρι αναμέτρησης ήταν οι Different Dimension (warrior lady, Behemoth, dom1nant, forg1ven247 και wild panda) που είχαν απέναντί τους τους Bursted LoL, Sealbitron, Sharkou, Deathmarked και Paymon των GLNext. Και πάλι είχαμε δύο σύντομους αγώνες με τους DD να επικρατούν με 2-0, ενώ το κοινό έδειξε την προτίμησή του στον Κωνσταντίνο «forg1ven247» Τζωρτζίου ο οποίος έχει διαγράψει λαμπρή πορεία σε πρωταθλήματα της Ευρώπης και είναι σίγουρα ο πιο αναγνωρισμένος Έλληνας παίκτης του League of Legends.
O μεγάλος τελικός έγινε την δεύτερη ημέρα του τουρνουά, με τους Different Dimension να αντιμετωπίζουν Void Gaming. Από την αρχή του πρώτου αγώνα, οι DD κέρδισαν ένα προβάδισμα, μικρό αλλά σταθερό που ολοένα και μεγάλωνε. Όντως, μετά από 30 λεπτά, η ομάδα του forg1ven247 κέρδισε το πρώτο ματς. Στον δεύτερο αγώνα, οι Void Gaming πολέμησαν πιο οργανωμένα και παθιασμένα και φάνηκαν να έχουν ευκαιρίες για την ισοφάριση… αλλά οι DD, με καθαρή σκέψη και ανασύνταξη κατάφεραν να επιβληθούν σε έναν εντυπωσιακό αγώνα με πολλά close calls, αντιπερισπασμούς, μπλόφες, ατομικές προσπάθειες και επικές ομαδικές μάχες.
Ήταν ένα πραγματικό GG. Κάτι που ήρθε σε μεγάλη αντίθεση με μια χλιαρή αποφώνηση και κλείσιμο της βραδιάς: οι νικητές σήκωσαν το τρόπαιο (μια όμορφη ρέπλικα του κράνους που φοράει ο Pantheon), πήραν και τα 6.000 EUR της πρώτης θέσης που κέρδισαν επάξια, αλλά δεν έγινε κάποιο γλέντι, κάποια αποκορύφωση επί σκηνής, ένα… encore που θα αποχαιρετίσει με ενθουσιασμό το πλήθος των 6.000 φανατικών που είχε γεμίσει το στάδιο… Ίσως έφταιξε που ήταν τόσο εντυπωσιακός ο τελευταίος αγώνας, το θέαμα του οποίου δεν ήταν καθόλου εύκολο να ξεπεραστεί. Ίσως ήταν που θέλαμε να μην λήξει η βραδιά. Πάντως έλειπε, νομίζω, ένα πιο συγκλονιστικό φινάλε για ένα event που θα αργήσουμε πολύ να ξαναδούμε. Κλείνοντας με το αγωνιστικό κομμάτι, να σημειώσουμε ότι στον σχολιασμό ήταν οι Ηλίας «dr0gos» Δρογόπουλος, Γιώργος «Kakos» Σκουλικαρίτης, Γιάννης «Ace» Ζαριφόπουλος και Μάριος «Gentoic» Ζερβούδης που τα πήγαν πολύ καλά, με εύστοχα σχόλια, γρήγορες ατάκες και μπόλικο ενθουσιασμό.
Κουιζ, Community και Cosplay
Δεν είχαμε όμως μόνο τους τελικούς, καθώς υπήρχαν κι άλλα events κατά τη διάρκεια του διημέρου. Παίχτηκαν αρκετά βιντεάκια, έγιναν ενημερώσεις για την πορεία του παιχνιδιού, δόθηκαν δώρα και αυτόγραφα από τον διάσημο Quickshot, ενώ κάποιοι προβληματίστηκαν από το κουίζ γνώσεων που δοκίμαζε τις γνώσεις των παικτών. Το δεύτερο σκέλος της δοκιμασίας ήθελε κάθε παίκτη να αναγνωρίζει ένα μουσικό θέμα από το παιχνίδι, όπως το έπαιζε επί τόπου ο «πιανίστας» Chris Oden, ο γνωστός Γερμανός Rioter. Χρειάζεται όμως εκπαιδευμένο, μουσικό αυτί για να μπορέσεις να αναγνωρίσεις μια μελωδία που έχεις ακούσει σε συμφωνική εκτέλεση, παιγμένη όμως σε ένα πιάνο ανάμεσα σε κατάμεστο στάδιο. Εξάλλου, αμφιβάλλω αν κάθεται κανείς να ακούσει κάθε τραγούδι που παίζεται για διαφορετικούς ήρωες ή σε διαφορετικά μενού. Δεν ήταν απλώς μια δύσκολη δοκιμασία (όπως μερικές από τις πιο ζόρικες ερωτήσεις σχετικά με το lore)…ήταν μια αδύνατη δοκιμασία. Νομίζω ότι ήταν μια από εκείνες τις ιδέες που φαίνονται καλές στην θεωρία, αλλά στην πράξη ναυαγούν. Ευτυχώς ήταν ένα από τα λιγοστά αδύναμα σημεία του διημέρου. Πάντως το Σάββατο, την ώρα περίπου που τελείωνε το κουίζ, σημειώθηκε μεγάλη αποχώρηση του κοινού. Ίσως ήταν τυχαίο, ίσως πολύς κόσμος έφυγε για να φάει κάτι από τα fast-food της γειτονιάς, αλλά το στάδιο άδειασε για αρκετές ώρες. Όπως και να έχει, οι νικητές πήραν τα δώρα τους, όπως επίσης έκανε και το διάζωμα που εκπροσωπούσαν. Τέλος, εκτός από το κουίζ, οι επισκέπτες συμμετείχαν και σε community matches, όπου πέντε τυχαίοι παίκτες από το κοινό, έπαιξαν εναντίον πέντε Rioters.
Την Κυριακή πάντως (ημέρα που κατά γενική ομολογία είχε μαζευτεί ο περισσότερος κόσμος), αίσθηση προκάλεσε η παρέλαση των Cosplayers, με μια εξαιρετικά καλοντυμένη Jinx να βοηθάει στην παρουσίαση. Δεν υπήρχε διαγωνισμός καθώς η Riot δεν θέλει διαγωνιστική χροιά στο cosplay των events της, αλλά ένα μεγάλο πλήθος (τριάντα περίπου) από cosplayers ανέβηκε στην σκηνή, σε δύο μέρη. Πρώτα, ανέβηκαν τρεις τριμελείς ομάδες που ανταποκρίθηκαν σε μια πρόκληση πρόχειρου cosplay: με φθηνά υλικά της καθημερινότητας και περιορισμένο χρόνο, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν φαντασία και δημιουργικότητα για να φτιάξουν επί τόπου κοστούμια ηρώων από το League. Μόνο έτσι βλέπεις Yasuo με μαλλιά φτιαγμένα από σκουπιδοσακούλα! Ήταν μια εξαιρετική ιδέα, που υπογράμμισε την καλλιτεχνική οξυδέρκεια που πρέπει να έχει ο σωστός cosplayer. Στη συνέχεια, ανέβηκαν επί σκηνής οι στολές που είχαν χρειαστεί εβδομάδες ή και μήνες για να κατασκευαστούν. Το αναμενόμενο ήταν φυσικά οι πιο καλλίγραμμες κοπέλες να ξεσηκώσουν πιο ένθερμες αντιδράσεις, αλλά πρέπει να συγχαρούμε και μερικές πολύ δύσκολες στολές, όπως του Malphite και της Anivia, τα καλοδουλεμένα props και τις προσεκτικά ραμμένες στολές. Συνολικά είδαμε στολές για τους εξής champions: Anivia (RenePolumorphous), Malzahar, Nidalee, Sona, Teemo, Ahri, Annie, Bunny Riven, Red Card Katarina, Dragonfist Lee Sin, Prom Queen Annie, Morgana, Malphite, Rocket Girl Tristana, Frosted Ezreal, Popstar Ahri, Caitlyn, Bunny Riven, Pool party Leona, TPA Ezreal, Biker Gragas, Goth Annie.
Η… «Κυρία των Τιμών» πάντως ήταν η Razer, η αγαπημένη εταιρεία των PC gamers που στόλισε με την πράσινη παρουσία της την είσοδο στην αρένα. Εδώ είχαν στηθεί stands επίδειξης για τα υψηλής ποιότητας ακουστικά, ποντίκια και άλλα περιφερειακά, ενώ δεκάδες πιτσιρικάδες φωτογραφίζονταν με το αγαπημένο τους headset ή την εκάστοτε ιντερνετική περσόνα. Ακριβώς στην αντίθετη πλευρά είχε στηθεί ένα φωτισμένο σκηνικό με εικαστικά από το League of Legends για φωτογραφίσεις: εδώ θα στήνονταν αργότερα μερικά από τα πιο πετυχημένα cosplays για να φωτογραφηθούν με δεκάδες, ίσως εκατοντάδες ενθουσιώδεις επισκέπτες. Η αλήθεια είναι ότι μερικά από τα κορίτσια τα καταλυπήθηκα, γιατί ταλαιπωρήθηκαν… αλλά αυτά έχει το πετυχημένο cosplay! Πάντως στον περιβάλλοντα χώρο της αρένας δεν είχε στηθεί κάτι άλλο: θα μπορούσε να υπάρχει ένα stand της Riot με πληροφορίες που να λέει στους περαστικούς ότι «Δεν Υπάρχουν Free Riot Points» ή να μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια σε ανήσυχους γονείς, κάποιες πλάγιες οθόνες ή κάποιο εντυπωσιακό prop, ίσως κάποιοι μισθωμένοι cosplayers που θα τραβάνε μέσα τον κόσμο. Το downtime μεταξύ των δραστηριοτήτων θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί περισσότερο έτσι.
Αυτές οι μικρές γκρίνιες είναι βέβαια λεπτομέρειες που απλά στέρησαν το «δεκάρι» στην αξιολόγηση του event. Ήταν ένα σπάνιο event που δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα μας και δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε. Ένα μεγάλο »μπράβο» στη Riot που ασχολείται με την Ελλάδα, τόσο με τον εξελληνισμό του ιδίου του παιχνιδιού, όσο και για τέτοιες προωθητικές ενέργειες.
Πρότυπα, Συμπεριφορές και Κοινή Γνώμη
Κλείνω με μια προσωπική σημείωση: έχω την αίσθηση ότι η Riot δεν έκανε τον κόπο να προσεγγίσει τον «έξω κόσμο» που δεν έχει σχέση με το άθλημα. Δεν είδα κινήσεις ενημέρωσης και διαφήμισης σε mainstream κανάλια και εφημερίδες, έξω από τους κύκλους της κοινότητας. Το κλασικό φάουλ που κάνουν πολλοί φορείς των e-sports (δεκαετίες τώρα) είναι που δεν «ανοίγονται» και που εμμένουν να απευθύνονται στην κλίκα τους, κάτι που τους απομονώνει, τους αποξενώνει και που, εν τέλει, αποθαρρύνει νεοφερμένους. Επειδή ο «άσχετος» δεν σε καταλαβαίνει, η λύση δεν είναι να τον απωθήσεις ακόμα πιο μακριά σου, αλλά να τον καλέσεις κοντά σου και να του εξηγήσεις. Δεν είμαστε αίρεση, δεν πρέπει να κρυβόμαστε, ούτε να κλείνουμε πόρτες στους άσχετους- αυτό μόνο επιβαρύνει τη θέση μας ως gamers. Είναι επίσης μεγάλη ευκαιρία να απενοχοποιηθεί και να αποδαιμονοποιηθεί επιτέλους αυτό το χόμπι στην Ελλάδα και να δείξουμε στους «άλλους» ότι αυτοί οι τρελοί που μαζεύτηκαν σε αυτή την αρένα, δεν έκαναν κάτι κακό, ούτε είναι πυροβολημένοι.
Τέτοιοι μεγάλοι φορείς όπως η Riot πρέπει να αντιληφθούν ότι φέρουν τεράστια κοινωνική ευθύνη, ότι προβάλουν πρότυπα και (είτε τους αρέσει, είτε όχι), επηρεάζουν και μορφοποιούν τον χαρακτήρα νέων ανθρώπων. Πολλοί γκρινιάζουν για την ανωριμότητα του community και των πιο νεαρών παικτών, αλλά αν δεν φροντίσεις να θέσεις πρώτα εσύ το παράδειγμα προς μίμηση, να καλλιεργήσεις πνευματικά και να καθοδηγήσεις τον πιτσιρικά (που, στην τελική, πιτσιρικάς είναι και λογικό να ψαρώσει με κάθε σούργελο), η κατάσταση από μόνη της, δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Αντίθετα, η συγκάλυψη (αλλά και αποθέωση) της όποιας ανάρμοστης συμπεριφοράς δεν βοηθάει.
Αυτό που θέλω να αποτυπώσω συνοπτικά είναι πως ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία, με τόσο μαζεμένο κόσμο, να προβληθεί μια όμορφη εικόνα στα πιο «γενικά» ΜΜΕ, στους άσχετους, σε μαμάδες και μπαμπάδες που δεν έχει κάτσει κάποιος να τους εξηγήσει τι στο καλό είναι αυτό το «διαβολοπαίχνιδο». Μόνο όφελος θα έφερνε αυτό στη Riot, στους Summoners, στους Έλληνες gamers γενικότερα. Και η ευκαιρία αυτή, χάθηκε. Ίσως την επόμενη φορά…
Ποιος ξέρει, η επόμενη μπορεί να είναι και στο ΟΑΚΑ.
[box_alert]COSPLAYERS ID
Επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε τον προσωπικό χώρο των παρευρισκομένων cosplayers, δεν έχουμε δημοσιεύσει τα πλήρη ονοματεπώνυμα τους. Αν είσαι ένας από τους cosplayers που εμφανίστηκε και θες να φανεί το ψευδώνυμο/όνομά σου, άφησε στα comments ένα σχετικό σχόλιο με στοιχεία (όνομα/cosplay/link για site ή profile) για να ενημερωθεί το άρθρο.[/box_alert]
1 Σχόλιο
Ξέρει κανείς τι έπαθε ο Malphite στη σκηνή; Είχε πρόβλημα λόγω ζέστης, δεν έβλεπε, τι; Ήταν εξαιρετική η στολή, αλλά θα ήταν αφόρητα «δύσκολη». Kudos για την αφοσίωση!