To Diablo III συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο πετυχημένα games των τελευταίων ετών. Οι αριθμοί αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα της καταπληκτικής πορείας του, καθώς ο τίτλος της Blizzard έχει πουλήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα (σε όλες τις πλατφόρμες) μαζί με το expansion του Reaper of Souls. Ωστόσο, παρά την τεράστια εμπορική επιτυχία του, όταν το γνωστό action-RPG κυκλοφόρησε το Μάιο του 2012, υπήρξαν αρκετές φωνές από την gaming community που δικαιολογημένα απαιτούσαν βελτιώσεις σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού (με ορισμένα από τα προβλήματα να εστιάζονται κυρίως στο loot system, στην αναγκαία χρήση του auction house για την αγορά high-level αντικειμένων, στην ανισορροπία στα επίπεδα δυσκολίας κ.α.).
The story so far…
Η Blizzard βέβαια άκουσε τους fans της δημοφιλούς σειράς και με τη συχνή κυκλοφορία patches και balancing updates, αλλά ακόμη περισσότερο με το expansion Reaper of Souls, κατάφερε να βελτιώσει σε τεράστιο βαθμό το Diablo III. Έχοντας πλέον αφήσει πίσω του, τις αγκυλώσεις και τα προβλήματα του παρελθόντος, το Diablo III ομολογουμένως έχει φτάσει πολύ κοντά στη μορφή που θα το ήθελαν ακόμη και οι πιο φανατικοί fans του. Η πρόσφατη κυκλοφορία του Diablo III: Ultimate Evil Edition στις κονσόλες Xbox One, PlayStation 4, Xbox 360 και PlayStation 3, αποτελεί την προσπάθεια της Blizzard να χαρίσει στους gamers το πιο ολοκληρωμένο πακέτο του Diablo III που έχει υπάρξει ποτέ, καθώς περιλαμβάνει το αρχικό παιχνίδι μαζί με το expansion Reaper of Souls. Σε αυτό το σημείο δε χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα για το story, καθώς η ιστορία του Diablo III ακολουθεί την αγωνιώδη προσπάθεια ενός Nephalem και των συμμάχων του, να σώσουν τον κόσμο του Sanctuary από την επέλαση των δαιμονικών δυνάμεων του Diablo. Στην εξίσωση φυσικά μπαίνει στη συνέχεια και το expansion Reaper of Souls, το οποίο επικεντρώνεται στη μάχη του Nephalem ενάντια στον Malthael (ή Angel of Death), με την υπόθεση να περιστρέφεται γύρω από την Black Soulstone στην οποία βρίσκονται φυλακισμένα τα επτά Greater Evils. Συνολικά στο παιχνίδι πλέον υπάρχουν 5 Acts (τα 4 του αρχικού παιχνιδιού και το 1 του Reaper of Souls), ενώ οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα από 6 character classes (Barbarian, Monk, Witch Doctor, Demon Hunter, Wizard και την Crusader class που προστέθηκε στο Reaper of Souls).
Old dog, new tricks?
Εάν στο παρελθόν είχατε ασχοληθεί ποτέ είτε με την PC version του Diablo III είτε με την έκδοση που κυκλοφόρησε σε Xbox 360 και PS3, θα καταλάβετε αμέσως ότι στο Ultimate Evil όλα τα στοιχεία του Diablo III έχουν παραμείνει ίδια και απαράλλαχτα. Story, διάλογοι, χάρτες και βασικοί μηχανισμοί του gameplay έχουν υποστεί μηδαμινές αλλαγές. Παρόλα αυτά, η μεγάλη αλλαγή βέβαια σε σύγκριση με την οποιαδήποτε PC version έχει να κάνει με τα επανασχεδιασμένα controls, τα οποία εξυπακούεται ότι είναι προσαρμοσμένα για να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες των console gamers. Οι developers της Blizzard έχουν κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά στον τομέα του χειρισμού, σε σημείο μάλιστα που να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα από το παραδοσιακό point ‘n click των PC (αν και απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα εξοικείωσης από τον παίκτη). Όπως αναμενόταν, τα console-based controls μοιραία επέφεραν μία σειρά από αλλαγές και στο user interface, με τον αναγκαίο επανασχεδιασμό να βοηθάει στο γρηγορότερο πέρασμα των inventory και skill screens, αλλά και στην ευκολότερη επιλογή του combat gear και των items του χαρακτήρα σας. Σε γενικές γραμμές τόσο τα controls όσο και τo user interface έχουν προσαρμοστεί πλήρως στις ανάγκες των console players και αυτό δεν είναι κάτι κακό, ωστόσο αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι χρειάζεται εξάσκηση για να μπορέσει ένας παίκτης να χρησιμοποιεί τα menus με άνεση (ειδικά εάν στο παρελθόν έχει παίξει το παιχνίδι σε PC εκεί λιγάκι τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα). Ενδεικτικό των παραπάνω είναι ότι η point n΄ click φιλοσοφία έχει αντικατασταθεί με ένα εντελώς διαφορετικό και πιο απλό targeting system, όπου ο ήρωας σας ουσιαστικά επιλέγει το στόχο του όταν τον αντικρύσει.
Πέραν των console-based controls και του redesigned UI, η Blizzard έχει προσθέσει μία σειρά από special features, τα οποία βοηθούν στο να γίνει ο κόσμος του Diablo ΙΙΙ ακόμη πιο πλούσιος και η συνολική εμπειρία παιχνιδιού ακόμη πιο ισορροπημένη. Συγκεκριμένα, η δυνατότητα για tweaking των difficulty levels (ακόμη και την ώρα του παιχνιδιού), δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στα χέρια του gamer, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμόζει τη δυσκολία ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τις ικανότητες του. Μία επίσης σημαντική προσθήκη έχει να κάνει με την ύπαρξη του updated Paragon System, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα σύστημα απονομής πόντων που σας επιτρέπει να αυξήσετε τις ικανότητες του χαρακτήρα σας, ακόμη και όταν φτάσετε το level cap του παιχνιδιού (level 70). Η σημαντικότερη λειτουργία του Paragon System είναι ότι μπορείτε να μεταφέρετε τους συγκεκριμένους πόντους που επηρεάζουν και βελτιώνουν την απόδοση του ήρωα σας σε έναν άλλον (low-level) χαρακτήρα και έτσι να αποκτήσετε ένα δυνατό πλεονέκτημα για τη συνέχεια ή με το που θα ξεκινήσετε ξανά το παιχνίδι.
Εκτός από τα παραπάνω features, στο Diablo III: Ultimate Evil Edition θα συναντήσετε επίσης το προαιρετικό Adventure Mode (μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε campaign ή σε adventure mode), το οποίο ουσιαστικά αφαιρεί από τα levels του παιχνιδιού οτιδήποτε έχει σχέση με το story, ξεκλειδώνοντας όλα τα waypoints και δίνοντας ουσιαστικά στους παίκτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν ελεύθερα τον κόσμο του Sanctuary (μεταπηδώντας χωρίς πρόβλημα από Act σε Act). Επιπλέον, η ύπαρξη του μηχανισμού των Bounties στο Adventure Mode (που θα τα χαρακτηρίζαμε ως ένα είδος randomized mini-objectives) δίνει τη δυνατότητα στους gamers να είναι μονίμως απασχολημένοι, καθώς η επιτυχής ολοκλήρωση τους προσφέρει gold, experience points και πολλά high-level αντικείμενα. To σημαντικότερο όμως είναι ότι από τα Bounties οι παίκτες μπορούν να αποκτήσουν τις Rift keystones που θα τους χαρίσουν την μετέπειτα πρόσβαση στα Nephalem Rifts, τα οποία αποτελούν randomized multi-level dungeons, τα όποια εμφανίζονται εντελώς τυχαία στο επίπεδο και όπου πραγματικά δεν υπάρχει κανένας απολύτως κανόνας στο τι μπορεί να αντιμετωπίσουν εκεί οι παίκτες. Πανίσχυρα bosses, ορδές εχθρών που συνδυάζονται από διαφορετικά Acts, super-buffed shrines που χαρίζουν μοναδικές και εντυπωσιακές ικανότητες στον χαρακτήρα σας, legendary items και ένα καθαρά randomized περιβάλλον συνθέτουν την εικόνα ενός εκ των πιο διασκεδαστικών και καλοσχεδιασμένων aspects του Diablo III: Ultimate Evil Edition (μία ξεχωριστή “παιδική χαρά” όπου διασκεδάζουν σε αυτή οι gamers αλλά και οι… developers).
Σε γενικές γραμμές, το Adventure mode σε συνδυασμό με το Paragon System και το tweaking στα difficulty settings πετυχαίνουν το σκοπό τους που δεν είναι άλλος από το να εξασφαλίσουν το replayability του Diablo III. Πραγματικά, ακόμη και όταν τελειώσει κάποιος το campaign υπάρχουν πλέον τόσοι πολλοί λόγοι να επιστρέψει στον κόσμο του παιχνιδιού που μπορεί να παίζει Diablo III για… αιώνες! Χωρίς αμφιβολία, οι παραπάνω προσθήκες εκτοξεύουν την αντοχή στο χρόνο του Diablo III: The Ultimate Edition στα ύψη, προσφέροντας maximum διασκέδαση και ξορκίζοντας οποιαδήποτε έννοια… βαρεμάρας!
Το Diablo III μας ενώνει…
Οι εκπλήξεις της Ultimate Evil Edition, όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς υπάρχει μπόλικο ζουμί ακόμη στο παιχνίδι που είμαστε βέβαιοι ότι θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Μία από τις καλύτερες στιγμές της ενισχυμένης έκδοσης του Diablo III έχει να κάνει με το ιδιαίτερο και εξαιρετικά πρωτότυπο Nemesis feature, το οποίο ουσιαστικά στέλνει στο παιχνίδι σας ένα τέρας, το οποίο έχει καταφέρει να σκοτώσει κάποιον gamer από το friend’s list σας. Όσους περισσότερους φίλους σας έχει αφανίσει το συγκεκριμένο monster, τόσο πιο πολύ δυνατό θα εμφανιστεί σε εσάς, ωστόσο όπως και να το κάνουμε είναι πάντοτε απολαυστικό να προσπαθείς να πάρεις εκδίκηση για τους “πεσόντες” φίλους σου. Παράλληλα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην πιο δίκαιη απονομή των Legendary αντικειμένων, τα οποία αποδίδονται στον παίκτη του party που ουσιαστικά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει, ενώ η γενικότερη αίσθηση που σου αφήνει πλέον το παιχνίδι σε σύγκριση με το παρελθόν είναι ότι πλέον υπάρχει μία γενικότερη εξισορρόπηση στα loot drops, βελτιώνοντας έτσι το επίπεδο πρόκλησης που προσφέρει το Diablo III: Ultimate Evil Edition.
Επιπλέον, μία πολύ έξυπνη και χρήσιμη λειτουργία (η οποία μάλιστα απουσιάζει από την PC version) είναι ότι οι παίκτες μπορούν να στείλουν κάποιο αντικείμενο σε συντρόφους-φίλους τους, χωρίς να απαιτείται να βρίσκονται μαζί στη μάχη (στα PC αυτό γινόταν με έναν μάλλον πιο “πρωτόγονο τρόπο” με το να πετούν τα αντικείμενα στο έδαφος και να τα μαζεύουν οι συμπαίκτες του). Σε μία ιδέα που προφανώς οι developers της Blizzard δανείστηκαν από το World of Warcraft, οι gamers μπορούν να μεταβούν σε οποιαδήποτε πόλη και χρησιμοποιώντας το in-game mail system να αποστείλουν εύκολα και απλά οποιοδήποτε αντικείμενο σε έναν φίλο τους (με την παραλαβή του εκάστοτε item να πραγματοποιείται με την επανασύνδεση του στο παιχνίδι). Παράλληλα, στο παιχνίδι έχει εισαχθεί το concept των gifts (το οποίο και αυτό δεν υπήρχε στην PC version), όπου σκοτώνοντας ορισμένα mini-bosses μπορεί να σας χαρίσουν in-game items σε συσκευασία δώρου, τα οποία θα μπορούν όμως να τα ανοίξουν μόνο οι φίλοι σας (τώρα εάν θα τα προσφέρετε ή θα τα πετάξετε είναι δικό σας θέμα). Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η Blizzard έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο να ενδυναμώσει τον social χαρακτήρα του Diablo III και έτσι να φέρει τους παίκτες πιο κοντά. Με απλούς στη σύλληψη τρόπους (και φυσικά με τις λειτουργίες για couch και on-line co-op), το Diablo III μετατρέπεται πολύ άνετα στο παιχνίδι της “παρέας“!
Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, το Diablo III εξακολουθεί και παραμένει ένα πανέμορφο σχεδιαστικά παιχνίδι με τα σκοτεινά χρώματα να προσθέτουν πόντους στην συνολική ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Μάλιστα, οι κονσόλες της νέας γενιάς με το ισχυρότερο hardware που διαθέτουν σε σύγκριση με το Xbox 360 και PlayStation 3 δεν χρειάζεται να κάνουν “παραχωρήσεις” στην ποιότητα των γραφικών για να εξασφαλίσουν ανεκτό frame rate. Στο Xbox One και στο PlayStation 4 η ποιότητα αγγίζει τα 1080p, ενώ το frame rate βρίσκεται (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) στα 60 fps, γεγονός που σημαίνει ότι η Ultimate Evil Edition προσεγγίζει ποιοτικά ακόμη και high-end PC. Στις πολυσύχναστες μάχες βέβαια εμφανίστηκε το φαινόμενο της κατακόρυφης πτώσης του frame rate, ωστόσο αυτό το μικρό ατόπημα μοιάζει σαν μία σταγόνα στον ωκεανό, εάν κρίνουμε συνολικά τον τεχνικό τομέα που βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Πριν κλείσουμε, αξίζει να αναφερθούμε στη δυνατότητα της Ultimate Evil Edition που επιτρέπει στους gamers να μεταφέρουν τα saves και τους χαρακτήρες τους από μία platform σε μία άλλη. Οι συνδυασμοί που επιτρέπονται είναι τόσο cross-gen (δηλαδή από Xbox 360 σε Xbox One), όσο και cross-brand (για παράδειγμα από Xbox 360 σε PS4). Χωρίς αμφιβολία, το εν λόγω feature είναι εξαιρετικά χρήσιμο και θα βολέψει πολλούς gamers.
Ultimate evil…. ultimate πακέτο!
Ολοκληρώνοντας την κριτική μας για το Diablo III: Ultimate Evil Edition, αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι οι developers της Blizzard στην περίπτωση αυτή ειλικρινά το… “τερμάτισαν”. Μπορεί να χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια για να τα καταφέρουν, ωστόσο η Ultimate Evil Edition μεταδίδει στους gamers την απόλυτη εμπειρία από τον κόσμο του Diablo III. To πραγματικά πλούσιο content, η ενδυνάμωση του social στοιχείου, το replayability που κάνει τους gamers να θέλουν συνεχώς να επιστρέφουν στον κόσμο του παιχνιδιού, αλλά και ο ΑΑΑ τεχνικός τομέας συνθέτουν την εικόνα ενός τίτλου που το 2012 ήταν απλά “καλός” και πλέον έχει φτάσει να αγγίζει το τέλειο! Ναι, το Diablo III: Ultimate Evil Edition μπορεί να είναι old-school και να μην ανακαλύπτει τον τροχό σε ότι έχει να κάνει με τον πυρήνα του gameplay του ή το story του να χρειαζόταν παραπάνω δουλειά, όμως τo υπέρτατο αυτό πακέτο του Diablo III είναι πραγματικά… “διαολεμένα” fun! Με το Diablo III: Ultimate Εvil Edition το ταξίδι στην κόλαση ποτέ ξανά δεν ήταν τόσο όμορφο και διασκεδαστικό!
[box_info]
PlayStation Ultimate Evil Edition Goodies!
Η έκδοση του Ultimate Evil Edition κρύβει μερικές αποκλειστικές εκπλήξεις για τους κατόχους PS3 & PS4…
*The Last of Us Nephalem Rift:
Η Blizzard ενώνει τις δυνάμεις της με την Naughty Dog, δημιουργώντας ένα μοναδικό Nephalem Rift για την Diablo III: Ultimate Evil Edition, στο οποίο αντί για τα καθιερωμένα τέρατα του κόσμου του Sacntuary εμφανίζονται Stalkers, Clickers και Bloaters, με τους παίκτες να μπαίνουν για λίγο στο ρόλο του Joel και να νιώθουν και εκείνοι για λίγο… survivors!
*Shadow of the Colossus Transmog Set:
Οι κάτοχοι του PlayStation 3 και PlayStation 4 που αγοράζουν την Ultimate Evil Edition αποκτούν πρόσβαση σε ειδικά transmogrification plans για να ξεκλειδώσουν έξι διαφορετικά armor packs (ένα ανά class), τα οποία είναι εμπνευσμένα από το ιστορικό Shadow of the Colossus!
[/box_info]