Έχουν συμπληρωθεί 21 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο Doom, ο ιστορικός τίτλος της id Software, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη του είδους των first-person shooters. Έκτοτε, το Doom κυκλοφόρησε σε δεκάδες platforms και σε διαφορετικές συσκευές, ωστόσο αυτό που δεν είχαμε δει μέχρι στιγμής ήταν το Doom να παίζει σε έναν… εκτυπωτή! Ε λοιπόν, ο ερευνητής και υπεύθυνος στον τομέα του security της εταιρείας Context Information Security, Michael Jordon, χρειάστηκε τέσσερις μήνες από τη ζωή του για να καταφέρει να τρέξει το Doom στην οθόνη λειτουργιών ενός Cannon Pixma.
Ο Jordon βέβαια δεν το έκανε αυτό για πλάκα, αλλά γιατί ήθελε να αναδείξει το πρόβλημα ασφαλείας που έχουν οι συσκευές της Canon, οι οποίες υποστηρίζουν λειτουργία remote access μέσω web browser. Ουσιαστικά η απουσία κωδικών ασφαλείας και username, καθιστούν ευάλωτους τους εκτυπωτές Canon σε οποιαδήποτε επίθεση από hackers, οι οποίοι εάν το επιθυμούν με κάποιες απλές hacking τεχνικές μπορούν με μεγάλη ευκολία να εισβάλλουν στο λειτουργικό του εκτυπωτή. Ο Jordon για να αποδείξει την ευπάθεια των εκτυπωτών της Canon, κατάφερε να φορτώσει σε αυτόν το Doom, αποδεικνύοντας ουσιαστικά ότι οποιοσδήποτε hacker μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναλάβει τον έλεγχο της συσκευής και να αλλάξει τις βασικές λειτουργίες του. Ο ερευνητής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο printer της Canon διαθέτει έναν 32-bit επεξεργαστή Arm και 10MB μνήμης, οπότε με τα συγκεκριμένα tech specs του ήταν πολύ εύκολο να πειράξει το user interface του και να φορτώσει το Doom. Ωστόσο, μην περιμένετε ότι θα μπορέσετε να παίξετε κανονικά με τον ιστορικό τίτλο της id Software, καθώς όπως είναι λογικό απουσιάζουν τα controls που υπάρχουν στα PC ή ακόμη και στα smartphones.
O Jordon αφού πρώτα ενημέρωσε την Canon για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να προβεί στα απαραίτητα updates και fixes στη συνέχεια δημοσίευσε το πώς ακριβώς κατάφερε να παραβιάσει τους Canon Pixma στο Blog της Context (το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε και εσείς για να μάθετε το πώς τα κατάφερε).