Η σειρά Disgaea αποτελεί το σήμα κατατεθέν για τη μικρή ιαπωνική εταιρία Nippon Ichi Software. Ανήκει στην κατηγορία των υβριδικών παιχνιδιών Strategy-RPG με το δεύτερο σκέλος να υπερτερεί αισθητά του πρώτου. Χαρακτηριστικά της η κωμική, που παίζει στα όρια της παρωδίας, ιστορία, oι παλαβοί χαρακτήρες (άλλοι λιγότερο, άλλοι με χαρτί γιατρού), η over-the-top χορογραφία επιθέσεων και σημαντικότερο όλων, οι πολύ, πολύ, πολύ, πολύ, χωρίς καμία υπερβολή, μεγάλοι αριθμοί. Έχετε το ρόλο του Valvatorez, ενός βαμπίρ όχι σαν τα περισσότερα. Το γεύμα του δεν αποτελείται από ανθρώπινο αίμα αλλά αντίθετα από… ψάρια. Επίσης προτιμά να πεθάνει από το να αφήσει κάποια υπόσχεση του ανεκπλήρωτη. Στο πλευρό του ο λυκάνθρωπος Fenrich. Σε αντίθεση με τον Valvatorez οι βλέψεις του κοιτάζουν αισθητά πιο ψηλά από εκείνες του αφεντικού του και επιθυμεί να τον επιστρέψει στην παλιά του δόξα ως Τύραννο.
Εξίσου εκκεντρικό είναι και το υπόλοιπο cast το οποίο μεγαλώνει με κάθε επεισόδιο και γενικότερα ο κόσμος στον οποίον διαδραματίζονται τα Disgaea , ονόματι Netherworld. Πρόκειται για μία εκδοχή του γνωστού κάτω κόσμου στην οποία οι αμαρτωλοί άνθρωποι καταλήγουν μετά το θάνατο τους, μεταμορφωμένοι σε Prinnies. Οι υπόλοιποι κάτοικοι του κάτω κόσμου έχουν και αυτοί την τιμητική τους. Τύραννοι, αρχιφύλακες, άρχοντες, εκπαιδευτές, επαναστάτες και τα προαναφερθέντα prinnies είναι μόνο μερικές από τις ιδιότητες ατόμων που θα συναντήσετε στην περιπέτεια του Valvatorez και της παρέας του. Μιας περιπέτειεας που ξεκίνησε για να εκπληρωθεί μία ανούσια υπόσχεση.
Το παιχνίδι απoτελείται από δύο μέρη, το κεντρικό hub και την εκάστοτε πίστα στην οποία διαδραματίζονται οι μάχες. Εξερεύνηση και ταξίδι μπορεί να μην υπάρχει με την καθιερωμένη έννοια, σίγουρα όμως υπάρχουν εκατοντάδες μηχανισμοί για να ανακαλύψετε και εκατοντάδες παραμετροποιήσεις που μπορούν να υποστούν οι χαρακτήρες σας. Η περιήγηση σε menus με στατιστικά πρόκειται να κλέψει δεκάδες ώρες από τη ζωή σας. Απλά πράγματα όπως το επίπεδο και η επίθεση ή η άμυνα ενός χαρακτήρα δεν είναι ούτε ένας κόκκος άμμου μπροστά στα χιλιόμετρα θαλάσσιας ακτής σε δυνατότητες που διαθέτει ο κάθε χαρακτήρας. Η μάχη του παιχνιδιού διαδραματίζεται σε πίστες χωρισμένες σε τετραγωνάκια. Σε αυτήν τοποθετούνται οι ήρωες καθώς και οι εχθροί σε αναμετρήσεις μέχρι τελικής πτώσεως. Η κατάλληλη τοποθέτηση και η έξυπνη εκμετάλλευση των αδυναμιών των αντιπάλων θα σας οδηγήσουν στη νίκη. Αυτά και η ολυμπιακή προπόνηση που θα έχουν υποστεί προηγουμένως οι χαρακτήρες σας.
Εκτός από τους ήρωες που παίζουν τον ρόλο τους στην πλοκή του παιχνιδιού δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία δεκάδων άλλων ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό class και τις δικές του ιδιότητες. Πέρα από τα βασικά και συνηθσιμένα όπως είναι το επίπεδο, ο εξοπλισμός τους και τα skills τους, υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, άλλες επιλογές που καθιστούν κάθε χαρακτήρα μοναδικό. Από το παιχνίδι δε λείπει ούτε η ποικιλία ούτε η ποσότητα. Εκεί που το Disgaea 4, αλλά και γενικότερα η σειρά, ποντάρει είναι η διάρκεια. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν συνοψίζαμε το παιχνίδι με τη γνωστή ατάκα “στο άπειρο και ακόμα παραπέρα”. Οι ώρες ενασχόλησης με το παιχνίδι μπορεί να είναι από μερικές δεκάδες μέχρι πολλές χιλιάδες. Οι δυνατοί και καλοφτιαγμένοι κύριοι μηχανισμοί του, σε συνδυασμό με τους εκατοντάδες δευτερεύοντες, τις έξτρα random generated πίστες και τέλος τους τόνους loot καθιστούν ένα πράγμα βέβαιο. Θα παίζετε μέχρι να βαρεθείτε.
Όπως δείχνει ο υπότιτλος του, το Disgaea 4: A Promise Revisited είναι μία επανεξέταση για το Vita. Πρόκειται για το ίδιο παιχνίδι που κυκλοφόρησε στο PS3 πριν από τρία χρόνια. Οι διαφορές παίζουν στις λεπτομέρειες και μόνο οι πιο φανατικοί των παιχνιδιών θα τις συναντήσουν. Ακόμα και στην περίπτωση που η PS3 έκδοση δεν υπήρχε το Disgaea 4 θα φάνταζε εξίσου γνώριμο. Σε αρχικές, μεσαίες αλλά και τελικές γραμμές είναι το ίδιο, παλιό, καλό, εθιστικό Disgaea σε φορητή έκδοση.