To 2010, η Crystal Dynamics πραγματοποίησε ένα ενδιαφέρον “πείραμα”, το οποίο στέφθηκε από πλήρη επιτυχία, αποτελώντας μάλιστα μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της συγκεκριμένης χρονιάς. Το συγκεκριμένο “πείραμα”, ονομάστηκε Lara Croft and the Guardian of Light και ουσιαστικά αποτέλεσε μία spin-off ιδέα, όπου η παραδοσιακή third-person action δράση του Tomb Raider παραχωρούσε τη θέση της σε μία πιο καθαρόαιμη old-school προσέγγιση. H top-down isometric οπτική σε συνδυασμό με την επίλυση πολλών puzzles και τα platform & shooting στοιχεία δημιουργούσαν ένα αν μη τι άλλο ξεχωριστό μείγμα, το οποίο βρισκόταν πολύ κοντά στη φιλοσοφία των πρώτων Tomb Raider. Τώρα, η Crystal Dynamics με το Lara Croft and the Temple of Osiris, επιχειρεί να επαναλάβει την επιτυχία του Guardian of Light, βασιζόμενη στο ίδιο δοκιμασμένο μοντέλο. Αυτή τη φορά η διάσημη αρχαιολόγος ταξιδεύει στη μακρινή Αίγυπτο και στη προσπάθεια της να σώσει τον κόσμο, δεν θα διστάσει να τα βάλει ακόμη και με παντοδύναμες θεότητες της αιγυπτιακής μυθολογίας…
Walk like an Egyptian…
Το story του Lara Croft and the Temple of Osiris τοποθετεί τη γνωστή ηρωίδα στην Αίγυπτο. Η Lara αναζητά το ναό του Όσιρι, μία χαμένη πυραμίδα, η οποία είναι αφιερωμένη στον αιγύπτιο θεό των νεκρών. Στόχος της Lara Croft είναι να εντοπίσει μία αρχαία ράβδο, η οποία σύμφωνα με τους μύθους χαρίζει μοναδικές ιδιότητες στον κάτοχο της. Παρόλα αυτά, στην προσπάθεια της αυτή καλείται να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο της Carter Bell, ο οποίος για κακή της τύχη κατορθώνει να φτάσει πρώτος στη μαγική πυραμίδα και στο σημείο που φυλάσσεται το μαγικό ραβδί. Δυστυχώς, πριν προλάβει η Lara να τον προειδοποιήσει, ο Carter τραβάει με βία το ραβδί, ξυπνώντας το θεό Σετ, o οποίος αποτελεί την απόλυτη ενσάρκωση του κακού και που (surprise!), έχει ως στόχο του να αφανίσει τον κόσμο και να υποδουλώσει την ανθρωπότητα. Η χρήση του ραβδιού, όμως, ξυπνάει και τις θεότητες Ώρος και Ίσις, οι οποίοι αποτελούν τους προαιώνιους εχθρούς του Σετ και που όπως μπορείτε να φανταστείτε τάσσονται στο πλευρό της Lara και του Carter. Αυτή η τετράδα ηρώων είναι το μόνο που μπορεί να σταματήσει τα σατανικά σχέδια του Σετ, όμως για να τα καταφέρουν θα πρέπει να αναστήσουν τον Όσιρι! Κάτι που με απλούστερα λόγια σημαίνει μπόλικη εξερεύνηση, αναρίθμητες παγίδες, βασανιστικούς γρίφους και ατελείωτες μάχες με μυθικά τέρατα…
Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η ιστορία του Lara Croft and the Temple of Osiris δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, ούτε θα πρέπει να περιμένετε κάποιο ιδιαίτερο βάθος που να επικεντρώνεται στους χαρακτήρες και στις πράξεις τους. Εδώ, όπως είπαμε επικρατεί μία πιο old-school λογική, γεγονός που σημαίνει ότι δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στη διασκέδαση και στη γρήγορη ροή και εξέλιξη της δράσης, παρά στη δημιουργία ενός deep storyline (που εάν υπήρχε σίγουρα δεν θα μας χαλούσε). Εάν στο παρελθόν είχε τύχει να ασχοληθείτε με το Guardian of Light, γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε πως και το Temple of Osiris ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Οι ήρωες εξερευνούν τον αιγυπτιακό τύμβο και καλούνται να αποφύγουν παγίδες, να λύσουν γρίφους, να νικήσουν τους αντιπάλους τους και φυσικά να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο loot γίνεται. Φυσικά, η Lara και οι υπόλοιποι ήρωες μπορούν να βασιστούν σε μία ευρεία γκάμα από όπλα, ενώ και το αρχαίο ραβδί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία σειρά από puzzles.
Rise of the (old-school) Tomb Raider
Ένα μεγάλο μέρος του gameplay του Lara Croft and the Temple of Osiris αναλώνεται κυρίως στην επίλυση ποικίλων puzzles, τα οποία περιλαμβάνουν άλλοτε πιο απλοϊκούς γρίφους (όπου η Lara θα πρέπει απλώς να εκτελέσει ορισμένες συντονισμένες platform κινήσεις) και άλλα πιο σύνθετα, στα οποία θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την εναλλαγή ημέρας και νύχτας, ανακαλύπτοντας κρυφά paths. Σε γενικές γραμμές, οι developers της Crystal Dynamics έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά τόσο στο σχεδιασμό των puzzles, όσο και στο ευρύτερο level design. Το μεγάλο βέβαια πλεονέκτημα του Lara Croft and the Temple of Osiris είναι το τετραπλό co-op του, το οποίο χαρίζει μία διαφορετική διάσταση στον κόσμο του παιχνιδιού. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε χαρακτήρας διαθέτει διαφορετικές ιδιότητες και μοναδικές ικανότητες, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι ανάλογα εάν παίζετε single-player ή co-op, το παιχνίδι προσαρμόζεται και αναλόγως. Δηλαδή αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι στην περίπτωση του co-op mode, ορισμένα puzzles επιλύονται με διαφορετικό τρόπο, καθώς προωθείται περισσότερο η συνεργασία ανάμεσα στους ήρωες, ενώ αυξάνει και ο βαθμός δυσκολίας. Μία νέα προσθήκη σε σύγκριση με το Guardian of Light, είναι ότι στο παιχνίδι υπάρχει μία εσάνς από role-playing στοιχεία, που όμως σχετίζονται αποκλειστικά με το loot του παίκτη.
Όσον αφορά τον οπτικό τομέα, το Lara Croft and the Temple of Osiris διακρίνεται για την ατμόσφαιρα του, με τα γραφικά του όμως να είναι λιγάκι outdated. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο κόσμος του είναι αρκετά μεγάλος και καλοσχεδιασμένος. Παράλληλα, οι developers πρόσεξαν πολύ το checkpoint system του παιχνιδιού, έτσι ώστε να μην υποχρεώνεται ένας παίκτης να επαναλαμβάνει το ίδιο σημείο της πίστας ξανά και ξανά, ύστερα από το θάνατο του (και πιστέψτε μας στο Temple of Osiris θα πεθάνετε πολλές φορές). Αν και σε γενικές γραμμές ο τεχνικός τομέας δεν παρουσιάζει πολλά προβλήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι βέβαιο ότι θα σας προβληματίσει η κακή τοποθέτηση της «κλειδωμένης» κάμερας, η οποία εμποδίζει σε ορισμένες περιπτώσεις την εξέλιξη της δράσης. Παρόλα αυτά, η συνολική εικόνα που μας άφησε το Temple of Osiris στον τεχνικό τομέα, ήταν άκρως ικανοποιητική.
Επιστροφή στις ρίζες…
Το Lara Croft and the Temple of Osiris βαδίζει στον ίδιο πετυχημένο δρόμο του Lara Croft and the Guardian of Light. Δένοντας με αριστοτεχνικό τρόπο πολλά διαφορετικά είδη παιχνιδιού και παράγοντας ένα αρκετά solid αποτέλεσμα, το εν λόγω spin-off πετυχαίνει το σκοπό του, που δεν είναι άλλος από το να προσφέρει τόνους αληθινής old-school δράσης. Η «back to the roots» φιλοσοφία που το διέπει είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει τους φανατικούς φίλους της σειράς Tomb Raider, αλλά και όλους τους gamers που αναζητούν ένα ανάλαφρο action-platform για να γεμίσουν ευχάριστα την ώρα τους.