Θες να αποδείξεις σε φίλους-οικογένεια-γνωστούς ότι είσαι πιο έξυπνος από αυτούς, ενώ ταυτόχρονα «γυμνάζεις» και το μυαλό σου; Ε, λοιπόν η Sony είχε εσένα κατά νου όταν λάνσαρε το Smart As, έναν τίτλο για το PS Vita, που στοχεύει να σε «εθίσει» στην προσπάθεια για καλύτερα αποτελέσματα και να σε κάνει να επιστρέφεις καθημερινά για να πάρεις τη δόση σου από το παιχνιδιάρικο gameplay του. Για να δούμε αν τα καταφέρνει…
Σενάριο και τα ρέστα
Το Smart As, όντας παιχνίδι «εκγύμνασης εγκεφαλικών λειτουργιών», δεν έχει κάποιο σενάριο. Ξεκινάει προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί από τα υπόλοιπα «βαρετά» παιχνίδια του είδους, δίνοντας βάση περισσότερο στην «κόντρα» μεταξύ εσένα και τον φίλων σου για το ποιος θα έχει το μεγαλύτερο σκορ, παρά υποσχόμενό σου πως στο τέλος της ημέρας-μήνα-χρόνου θα είσαι πιο έξυπνος. Μετά από αυτή την εισαγωγή, καλείσαι να βάλεις την ημερομηνία γέννησης σου και το φύλο σου, και είσαι έτοιμος να αρχίσεις!
Gameplay
To Smart As κάνει χρήση όλων των μεθόδων χειρισμού του PS Vita πλην των κουμπιών και των αναλογικών μοχλών. Δηλαδή έχουμε αφή μπροσπίσω®, tilt και χρήση καρτών AR. Σκοπός όπως διάβασες και παραπάνω, είναι να κοντραριστείς με τους φίλους σου. Κάθε μέρα λοιπόν, θα παίζεις τέσσερα mini games τα οποία θα δοκιμάζουν την λογική, την παρατηρητικότητα, την γλώσσα (δυστυχώς υποστηρίζονται μόνο αγγλικά) και τις αριθμητικές σου γνώσεις. Αφού φέρεις αυτές τις δοκιμασίες εις πέρας στον λιγότερο δυνατό χρόνο, το παιχνίδι θα κάνει μια «σούμα» όλων των επιμέρους σκορ και θα σου εμφανίσει το τελικό σου αποτέλεσμα, το οποίο και θα μπορείς να δημοσιεύσεις στο Twitter και στο Facebook για να την «πεις» στους φίλους σου! Aν, μάλιστα, σε μια από τις δοκιμασίες τα καταφέρεις πολύ καλά, ξεκλειδώνεις περαιτέρω mini games τα οποία και μπορείς να παίξεις όποτε θες.
Και από εμφάνιση;
To παιχνίδι είναι καλά «στημένο» και η παρουσίαση των διαφόρων mini games γίνεται πολύ ωραία. Λόγω του είδους του, παρ’ όλα αυτά, οι απαιτήσεις είναι μάλλον λίγες. Η οθόνη γεμίζει χρώματα όταν το παιχνίδι θέλει να σου τραβήξει την προσοχή, αλλά σε γενικές γραμμές κυριαρχεί το λευκό χρώμα. Η μουσική υπόκρουση, τέλος, περνά εντελώς απαρατήρητη, κάτι όχι και τόσο αρνητικό αφού ενόσω παίζεις θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος στον εκάστοτε στόχο σου.