Μια παρέα οκτώ φίλων, νεαρά αγόρια και κορίτσια, μαζεύονται για να περάσουν μερικές ημέρες σε ένα απομονωμένο, ορεινό καταφύγιο. Είναι ένας χρόνος μετά από ένα τραγικό γεγονός που τους ένωσε όλους (με άσχημο τρόπο) και ένα re-union φαίνεται καλή ιδέα.
Θα μπορούσε άνετα να είναι η περίληψη ενός λούμπεν χόρορ, μια από αυτές τις teen, προβλεπόμενες, λιγάκι B-Movie ταινίες που ξέρεις ακριβώς τι θα γίνει, αλλά παρόλα αυτά βλέπεις και απολαμβάνεις για αυτό ακριβώς που είναι. Στην περίπτωση του Until Dawn όμως, δεν έχουμε ταινία, αλλά ένα παιχνίδι όπου εμείς αποφασίζουμε (είτε το ξέρουμε εκείνη τη στιγμή, είτε όχι), ποιος θα μείνει ζωντανός μέχρι να φτάσει η Αυγή. Μπορούμε να τους σώσουμε όλους, μπορούμε να τους πεθάνουμε όλους- η ιστορία πάντως θα γραφτεί με διαφορετικούς τρόπους μέσα από το σύστημα Buttefly Effect όπου κάποιες πράξεις, επηρεάζουν με κάποιον τρόπο τη συνέχεια. Αυτό από μόνο του, για ένα παιχνίδι με τόσο μεγάλη παραγωγή που θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει έναν πολύ πιο πεζό και επιφανειακό τρόπο αφήγησης, είναι τουλάχιστον αξιέπαινο, παρόλο που ορισμένες φορές η Αρχή του Χάους δεν βοηθάει και πραγματικά δεν έχεις ένδειξη για το αν αυτό που κάνεις θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Το gameplay του Until Dawn είναι αρκετά απλή υπόθεση: το παιχνίδι σας δίνει κάθε φορά τον ρόλο ενός από την παρέα (θα παίξετε με όλους τους ήρωες αργά ή γρήγορα), με έναν εμφανή στόχο κάθε φορά (να πάτε στο Α σημείο, να βρείτε το Χ αντικείμενο, κ.λπ). Μέσα σε ένα εξαιρετικά ατμοσφαιρικό, καλοσχεδιασμένο περιβάλλον, ακολουθούμε αυτή την οδηγία, ακολουθώντας ένα φανερό μονοπάτι- δεν υπάρχει δηλαδή κάποια δυσκολία ή κάποιος γρίφος, εκτός και αν θέλουμε να ψάξουμε καλά τον χώρο για να βρούμε κάποιο από τα πολλά και διαφορετικά collectibles που παρέχουν πληροφορίες για τον χώρο, τους χαρακτήρες και το «μυστήριο» του σεναρίου. Θα βρείτε από έγγραφα και φωτογραφίες, αποκόμματα, ημερολόγια αλλά και τα Totems που παίζουν κάποιο βιντεάκι για… κάτι που θα γίνει. Καλό θα είναι να μην βιαστείτε στις μεταβιβάσεις ανάμεσα στις περιοχές- παρόλο που υπάρχει αρκετό περπάτημα, αξίζει να βρείτε τα collectibles, όχι μόνο για λόγους ψυχαναγκασμού των achievements, αλλά επειδή θα σας βάλουν περισσότερο μέσα στην ατμόσφαιρα, ενώ κάποια θα «ανοίξουν» σημαντικές επιλογές αργότερα. Καθώς πηγαίνουμε από το σημείο Α στο Β πάντως, θα πρέπει είτε να περάσουμε κάποιο QTE (συνδυασμός πλήκτρων, γρήγορο πάτημα, σωστός συγχρονισμός ή και ένα υποτυπώδες shooter), είτε να κάνουμε κάποια απόφαση που θα επηρεάσει κάτι αργότερα. Εν ολίγοις, το gameplay είναι… σιδηρόδρομος.
Αυτό δεν θα πει ότι το Until Dawn είναι βαρετό ή μονότονο, το αντίθετο μάλιστα, καθώς υπάρχουν ανατροπές, μπόλικα jump scares που σίγουρα θα σας τρομάξουν, σκηνές αγωνίας, αρκετές gore φάσεις και τα γνωστά κλισέ του horror που τόσο αγαπάμε να βρίζουμε στις ταινίες: πάντα θα πας μόνος να ψάξεις έναν θόρυβο στο υπόγειο, κάτι θα πεταχτεί από μια σκοτεινή γωνία ενώ ξέρεις ότι δεν πρέπει να πλησιάσεις, μια ξανθά γκόμενα που αποφασίσει να αγνοήσει όλες τις κακές ενδείξεις και να κάνει ένα ντουσάκι κ.λπ. Από άποψη σεναρίου, χωρίς να θέλουμε να μαρτυρήσουμε κάτι, υπάρχει ένα ενδιαφέρον «σπονδυλωτό» θέμα ανατροπών του «κακού»: πάνω που έχεις καταλάβει ποιος ευθύνεται για όλα αυτά, υπάρχει μια αλλαγή και μετατοπίζεται η πηγή του κακού της ιστορίας. Προσωπικά έχω μια ένσταση στη «φύση» του τελευταίου κακού, στα τελευταία κεφάλαια, αλλά αυτό είναι θέμα καθαρά γούστου (δεν λέμε άλλα, θα υπάρξουν spoilers και δεν κάνει!). Εκτός από αυτό, η συνολική εμπειρία είναι όπως ακριβώς θα περιμέναμε ένα μείγμα από κλασικά horror στοιχεία, μέσω ενός πολύ καλοφτιαγμένου game. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει κι ένα πολύ καλό καστ ηθοποιών, όπως οι Hayden Panettiere (η μαζορέτα στη σειρά Heroes), Peter Stormare (Fargo, Prison Break, Constantine), ο Rami Malek (ο γουρλομάτης πρωταγωνιστής του Mr.Robot) που δίνουν έναν ακόμα αέρα επαγγελματισμού σε ένα πρότζεκτ που ούτως ή άλλως διέπεται από υψηλότατα production valus.
Κανείς δεν περίμενε ένα τόσο καλοστημένο παιχνίδι και σίγουρα το Until Dawn είναι μια αναπάντεχη έκπληξη (απορίας άξιο που δεν υπήρχε ένα μεγαλύτερο marketing budget για να προωθηθεί περισσότερο). Οι fans της κουλτούρας του τρόμου σίγουρα θα πρέπει να του ρίξουν μια ματιά, παρόλο που διαρκεί μόλις 8 ώρες… οι υπόλοιποι, με την πρώτη μείωση τιμής, ακολουθήστε! Και περιττό να πούμε φυσικά, ότι πρέπει να παίξετε το Until Dawn κατά τη διάρκεια της νύχτας…