Τριγυρνώ στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης (και πιο συγκεκριμένα στο MobileFocus Global) σαν ζόμπι. Χαμένο κορμί τελείως. Καταβεβλημένος από την κούραση, την πείνα και την… πεζοπορία στους διαδρόμους του Fira Europa. Ή τουλάχιστον κάπως έτσι –ναι, ΟΚ, δεν με δέρνουν κιόλας αλλά έπρεπε να το κάνω να φαίνεται δραματικό. Ένιγουεϊ, εκεί που περπατάω αμέριμνος μεσ’ στην αφασία μου, διαπιστώνω ότι το αριστερό μου παπούτσι ετοιμάζεται να προσγειωθεί πάνω σε μια λευκή σφαίρα που απλά… περνάει από κάτω! WTF?
Εννοείται ότι ακολούθησα τη μικρή, λευκή σφαίρα και κάπως έτσι έφτασα στο booth του Sphero. Τι είναι αυτό; Μία –ακόμα- συσκευή που μπλέκει το ψηφιακό παιχνίδι με το πραγματικό. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σφαίρα, μια μικρή άσπρη –με μπλε λεπτομέρειες- σφαίρα. Ο έλεγχός της γίνεται με τη βοήθεια Bluetooth μέσα από iOS και Android συσκευές –υπάρχει ειδική εφαρμογή. Η πλάκα είναι ότι το Sphero μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χειριστήριο για παιχνίδια σε ταμπλέτες -ναι, ΟΚ, δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο αλλά έχει τη φάση του.
Το Sphero ενσωματώνει και στοιχεία AR (augmented reality ή επαυξημένη πραγματικότητα, άντε, ακόμα να το μάθεις;!), οπότε ενώ στο δάπεδο ουσιαστικά θα υπάρχει μια σφαίρα που θα κόβει βόλτες, εσύ στην οθόνη της συσκευής σου θα βλέπεις, σκυλάκια, χαρακτήρες, αυτοκίνητα και γενικώς ότι μπορεί να βάλει ο νους σου –ή μάλλον ο νους αυτών που αναπτύσσουν εφαρμογές για το Sphero. Εκεί βέβαια θα χρειαστεί οπτική επαφή της ταμπλέτας με το Sphero αφού τα πάντα γίνονται με τη βοήθεια της κάμερας της πρώτης.
Η όλη διασύνδεση Sphero και συσκευής γίνεται μέσω Bluetooth οπότε δεν απαιτείται καν οπτική επαφή. Μέχρι στιγμής υπάρχουν καμιά εικοσαριά παιχνίδια ειδικά για το Sphero ενώ η τιμή της ίδιας της σφαίρας παίζει στα $129,99. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω απ’ την ιδέα υπόσχονται ακόμα περισσότερη υποστήριξη στο εγγύς μέλλον ενώ αν «ψήθηκες» τόσο που είσαι διατεθειμένος να «τα σκάσεις» για τα μάτια του Sphero ατάκα κι επιτόπου, θα πρέπει να επισκεφθείς το gosphero.com.