Η κυκλοφορία του νέου πονήματος της Codemasters και δη, καινούργιου μέλους της σειράς Dirt, έχει μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή να εκτελέσει και αυτή είναι η επίδειξη των δυνατοτήτων της νέας γενιάς. Μετά το Demon Souls και το Miles Morales αν προέρχεστε από το στρατόπεδο της Sony ή τους XS Enhanced τίτλους αν είστε ακόλουθος του “οικοσυστήματος” της Microsoft, υπάρχει ένα κενό σε νέους-showcase τίτλους για να ξεκλειδώσουν την ωμή δύναμη των κονσολών. Το Dirt 5 βρίσκεται εδώ κυρίως για να το καλύψει.
Η σειρά Dirt έφτασε αισίως φέτος τα 13 έτη παρουσίας στην gaming σκηνή, έχοντας από την πρώτη στιγμή σαν στόχο μια διευρυμένη racing εμπειρία εκτός των περιθωρίων του WRC. Αυτός ήταν και ο λόγος που παραγκωνίστηκε σε ρόλο δεύτερου τίτλου το όνομα του Colin McRae – σε ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας, λίγους μόνο μήνες μετά το ντεμπούτο του original Dirt, ο McRae ενεπλάκη σε δυστύχημα με ελικόπτερο και έχασε την ζωή του.
Περνώντας σε μια πιο ευχάριστη νότα, το Dirt 5 που στην πραγματικότητα είναι ο όγδοος τίτλος της σειράς, δεν θα μπορούσε να διαφέρει περισσότερο από τα πρόσφατα Dirt 4 και Dirt Rally 2. Αν πρέπει κάπου να τον κατατάξουμε το πιο δόκιμο θα ήταν να τον σε συγκρίνουμε με το Dirt Showdown, που μάλλον είναι και το “μαύρο πρόβατο” της οικογένειας για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι το simulation έχει πάει περίπατο μια και καλή, προς όφελος μιας arcade εμπειρίας, με φαντεζί παρουσίαση.
Το Dirt 5 παραδόξως έχει Career με μια υποτυπώδη ιστορία για ένα δήθεν φεστιβάλ όπου κάθε λογής οχήματα τρέχουν σε μια σειρά εκδηλώσεων ανά τον κόσμο. Η Codemasters θεώρησε ότι τοποθετώντας δύο διάσημες gaming περσόνες (Nolan North & Troy Baker) στους ρόλους του κεντρικού αντίζηλου και του μέντορα αντίστοιχα θα ήταν αρκετό για να δημιουργηθεί ενός είδους στενού δεσμού με αυτούς τους χαρακτήρες. Δεν ήταν, αλλά στην τελική, η ενσυναίσθηση με τους ήρωες ποτέ δεν ήταν και το κεντρικό ζητούμενο στο είδος των Racing.
To Career mode του Dirt 5 «σπάει» σε διαφορετικά racing events/tiers που διαδοχικά πρέπει να ολοκληρώσετε, δίνοντας σας παράλληλα μια σχετική ελευθερία στην επιλογή του επόμενου αγωνίσματος. Πέρα από τον προφανή στόχο του να φτάσετε στο πόντιουμ των νικητών το κάθε event προσφέρει και δευτερεύουσες προκλήσεις, όπως π.χ να διατηρήσετε υψηλή ταχύτητα για συγκεκριμένα δευτερόλεπτα ή να κάνετε προσπέραση κατά την διάρκεια ενός drift. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ότι ο τύπος των εκδηλώσεων στο Career είναι κάπως περιορισμένος, με κλασικούς αγώνες σε γύρους ή διαδρομές από το σημείο Α στο σημείο Β.
Τεράστια παράλειψη είναι η απώλεια του WRC, αφού όλοι οι αγώνες γίνονται ενάντια σε άλλους οδηγούς στην πίστα. Το μόνο που αλλάζει ανά τα events είναι οι τύποι οχημάτων και το τερέν του δρόμου. Υπάρχουν φυσικά αγώνες σε άμμο, λάσπη και σε πάγο με αντίστοιχη συμπεριφορά στην πρόσφυση των ελαστικών. Όσο υπάρχει εξέλιξη, ξεκλειδώνουν περισσότερα events και αποκτούνται in-game λεφτά με τα οποία ξεκλειδώνουν περισσότερα αυτοκίνητα, από κλασικά αμάξια ράλι μέχρι πολυμορφικά τζιπάκια και … τρακτεροειδή 4×4. Περίπου 65 οχήματα είναι διαθέσιμα με το launch και περισσότερα αναμένονται να προστεθούν σταδιακά
Το μεγάλο ατού του Dirt 5, έγκειται στην εκπληκτική σχεδίαση των circuit και στην ευφάνταστη απόδοση τους. Συνολικά υπάρχουν 70 διαδρομές από 10 διαφορετικές τοποθεσίες του πλανήτη. Ανάμεσα τους βρίσκεται η έρημος της Αριζόνα, οι δρόμοι της Νέας Υόρκης, τα αφιλόξενα από το χιόνι βουνά της Νορβηγίας και … η Καλαμπάκα! Για πρώτη φορά στην σειρά έχει ενσωματωθεί και δυναμικό σύστημα καιρού – δεν είναι ασυνήθιστο να ξεκινήσετε ένα αγώνα με λιακάδα και ξαφνικά να μαυρίσουν οι ουρανοί και να ξεσπά καταιγίδα… το χώμα γίνεται λάσπη, λακκούβες νερού δημιουργούνται εν στιγμή και αλλάζει παράλληλα δυναμικά και η οδηγική συμπεριφορά του αμαξιού.
Ειδικά για τους χρήστες κόνσολων νέας γενιάς που διαθέτουν και τηλεόραση με 4K και HDR, το οπτικό αποτέλεσμα είναι χάρμα οφθαλμών. Το παιχνίδι μπορεί και τρέχει απροβλημάτιστα σε ανάλυση 4K με σταθερό ρυθμό στα 60fps υποστηρίζοντας παράλληλα και τεχνολογία ενώ μπορεί να τρέξει και στα 120 καρέ στην ίδια κονσόλα με πτώση της ανάλυσης στα 2Κ. Σχετικές ρυθμίσεις ευτυχώς συνοδεύουν και την προηγούμενη γενιά (ακόμα και για τις ταπεινές εκδόσεις PS4, Xbox One), με δύο modes στα 30 ή 60fps, υποβιβάζοντας κάπως την ποιότητα των γραφικών στην δεύτερη περίπτωση.
Το μόνο πρόβλημα – που ίσως στην τελική να μην είναι και τελικά τόσο πρόβλημα για κάποιους – είναι ότι ακόμα και για τα δεδομένα της σειράς, ο χειρισμός παραείναι Arcade και σε χωμάτινο δρόμο τα οχήματα συμπεριφέρονται λες και είναι πάνω σε ράγες. Πέρα από το αναμενόμενο multiplayer mode σε online, υποστηρίζεται και παιχνίδι σε split-screen στην ίδια τηλεόραση, ενώ το πακέτο συμπληρώνεται ιδανικά και με έναν αρκετά χρηστικό level editor όπου μπορεί κάποιος να δημιουργήσει τις δικές του πίστες. Συνολικά δηλαδή υπάρχει αρκετό content και προοπτική για ακόμα περισσότερο, εφόσον βέβαια συσταθεί ισχυρή κοινότητα.
Ολοκληρώνοντας, αναμφίβολα υπάρχουν σίγουρα αρκετά πράγματα που χρήζουν βελτίωσης αλλά για μια arcade racing εμπειρία στο ύφος των Sega Rally και Forza Horizon, το Dirt 5 είναι μια ιδανική πρόταση, ειδικά για τους τυχερούς που έχουν μηχανήματα νέας γενιάς.
Ανάπτυξη: Codemasters Cheshire Έκδοση: Codemasters Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
The Good
- Εντυπωσιακός τεχνικός τομέας . Ιδανικό για την ανάδειξη των δυνατοτήτων της νέας γενιάς . Aίσθηση ταχύτητας . Πλούσιο roster αυτοκινήτων
The Bad
- Κακό και αδιάφορο story . Δεν διαθέτει rally discipline . Αrcade χαρακτήρας ακόμα και για τα δεδομένα της σειράς . Aπαράδεκτο bug του Racenet που χάνει τα save files
-
ΓΡΑΦΙΚΑ
-
ΗΧΟΣ
-
GAMEPLAY
-
ΑΝΤΟΧΗ