Το Age of Empires είναι ένα franchise που για τους fans των real-time strategy αποτελεί… «ευαγγέλιο», καθώς δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το πόσο μεγάλη fanbase διαθέτει από τα 90s μέχρι σήμερα. Για αυτό και οι φανατικοί παίκτες των παιχνιδιών στρατηγικής περιμένουν πως και πως το Age of Empires IV, το οποίο αναμένεται να συνεχίσει την «κληρονομιά» των τριών πετυχημένων προηγούμενων games. Με την Relic (γνωστή από τα Company of Heroes και Warhammer 40K) στο τιμόνι του development κάτι μας λέει ότι πρόκειται για το strategy που περιμέναμε… χρόνια!
Όπως έγινε γνωστό, το νέο AoE αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο της χρονιάς που διανύουμε για PC, μέσω Xbox Game Pass για PC και Steam και στο πλαίσιο της πρώτης «gameplay» παρουσίασης του παιχνιδιού είχαμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθουμε για τις factions του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, από τις 4 historical campaigns που θα περιλαμβάνει παρουσιάστηκε η Norman Campaign, η οποία εστιάζει στην εποχή που τα Βασίλεια της Αγγλίας και της Σκωτίας, αλλά και της Γαλλίας μάχονταν μέχρις εσχάτων. Στη σχετική παρουσίαση είδαμε το Σουλτανάτο του Δελχί αντιμετωπίζει βρετανικές μονάδες στη περίοδο των ύστερων μεσαιωνικών χρόνων, ενώ παράλληλα είχαμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε μια σειρά από αυθεντικές «ήρεμες στιγμές» resource gathering, με τους χωρικούς να συγκεντρώνουν resources και να κτίζουν το δικό τους Town Center. Σε κάποια φάση ένας scout πέφτει πάνω στα ξύλινα fortification και τότε ξεκινάει ο… κακός χαμός με μπόλικες σκηνές επικής μάχης με τοξότες, ιππικό, ελέφαντες και όλα όσα λατρέψαμε από τα κλασικά Age of Empires. Ένα στοιχείο που δείχνει τρομερά αναβαθμισμένο πέραν της εκπληκτικής λεπτομέρειας είναι και το animation των μονάδων, το οποίο είναι εξαιρετικά πλούσιο.
Η Relic βέβαια δεν έχει σταθεί μόνο στη βελτίωση της εικόνας του Age of Empires, πράγμα που λίγο έως πολύ το περιμέναμε, καθώς παρουσιάζει τις campaigns με αρκετά μοντέρνο στυλ, ενώ για τους fans του multiplayer φαίνεται να έχει δώσει έμφαση στο «ασύμμετρο» παιχνίδι, σε σημείο που δεν το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Επιπλέον, εκτός από το Sultanate of Delhi και τις Αγγλικές δυνάμεις παρουσιάστηκε η αυτοκρατορία της Κίνας, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια μάχη ανάμεσα στις αυτοκρατορικές δυνάμεις της Κίνας και τους Μογγόλους στην περίοδο του φεουδαλισμού. Αμέσως έγινε σαφής η διαφοροποίηση και στην εμφάνιση των δύο factions, στα ιστορικά τους όπλα, αλλά και στον τρόπο παιχνιδιού, όπου για παράδειγμα η Mongol faction ακολουθεί μια στρατηγική «νομαδικού» τύπου που της δίνει το αβαντάζ τις γρήγορης επέκτασης στον στρατηγικό χάρτη.
Εκτός από τα παραπάνω, η Relic παρουσίασε και το νέο stealth μηχανισμό, ο οποίος επιτρέπει σε μονάδες να κρυφτούν μέσα σε δάση, πράγμα που ξεδιπλώνει νέες επιλογές σε στρατηγικό επίπεδο, ενώ φυσικά δεν θα μπορούσαν απουσιάζουν και οι επικές ναυμαχίες που παρόλο που η Relic δεν αποκάλυψε πολλά, δεν σας κρύβουμε ότι από το σύντομο teaser μας κίνησαν το ενδιαφέρον για τον «massive» χαρακτήρα τους.
Δεν σας κρύβουμε ότι με αυτά που είδαμε… μας άνοιξε η όρεξη για τα καλά! Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε τα trailer που ακολουθούν…