Όταν ακούς για μια οθόνη 29 ιντσών, περιμένεις να δεις καμιά γκουμούτσα ΝΑ μετά συγχωρήσεως. Να σου κρύβει το οπτικό πεδίο, να καταλαμβάνει τέλος πάντων έναν σεβαστό όγκο στο γραφείο σου… Και μετά αντικρίζεις την AOC Q2963PM και όλα τα παραπάνω πάνε περίπατο.
29 (καμουφλαρισμένες) ίντσες
Τι το ξεχωριστό έχει λοιπόν η AOC Q2963PM; Ανήκει στην κατηγορία των ultra wide οθονών με αναλογία διαστάσεων 21:9. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι έχει διαστάσεις 71,4 x 38,8 εκατοστών αποδίδοντας παράλληλα ανάλυση 2560×1080 pixels. Με λίγα λόγια σου προσφέρει μπόλικη… επιφάνεια χωρίς όμως να είναι εκείνος ο «μπόγος» που θα γεμίσει το γραφείο και τον χώρο γύρω σου.
Το design της είναι προσεγμένο, με τις γωνίες να εναλλάσσονται αρμονικά με τις στρογγυλεμένες άκρες δημιουργώντας έτσι ένα αποτέλεσμα που «κάθεται» ωραία στο μάτι. Η όλη κατασκευή είναι αρκετά στιβαρή (η Q2963PM δεν είναι και ελαφριά από πλευράς βάρους…) ενώ στα θετικά και ο μηχανισμός του βραχίονα-βάσης για την αυξομείωση του ύψους της οθόνης. Μπορεί να μην επιτρέπει τρελή παραμετροποίηση αλλά τη δουλειά του την κάνει.
Το AH-IPS πάνελ
Η AOC Q2963PM βέβαια δεν θα έλεγε τίποτα αν έμενε μόνο στον ultra wide χαρακτήρα της δίχως να προσφέρει καλή ποιότητα εικόνας. Γι’ αυτό το τελευταίο φροντίζει το AH-IPS (Advanced High-Performance IPS) πάνελ της το οποίο αποδίδει ζωντανά χρώματα με ωραίο, «γεμάτο» φωτισμό και ικανοποιητική πυκνότητα pixels (97 ppi). Ο χρόνος απόκρισης είναι στα 5 ms, γεγονός που καθιστά έτσι την οθόνη της AOC ιδανική τόσο για gaming (blurring, ghosting και τα ρέστα δεν παίζουν ούτε για πλάκα ενώ στο PS4 που τη δοκίμασα, η παραμόρφωση εικόνας λόγω ανάλυσης είναι αμελητέα), όσο και για την παρακολούθηση ταινιών –είτε σε windowed, είτε σε full-screen mode. Ειδικά για το δεύτερο, οι σινεφίλ θα βρουν την υγειά τους αφού με τον λόγο 21:9, θα απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους ταινίες χωρίς τα ενοχλητικά μαύρα πλαίσια πάνω και κάτω απ’ την εικόνα.
Κάτι στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι το εργαλείο Screen+ το οποίο στην ουσία χωρίζει το desktop σου σε διαφορετικά τμήματα προκειμένου έτσι το καθένα απ’ αυτά να απεικονίζει το παράθυρο-πρόγραμμα που θες. Ιδανικό για εφαρμογές γραφείου (Office & Σία), σερφάρισμα στο διαδίκτυο, chatting και λοιπούς συγγενείς… Λίγο τα κουμπάκια της AOC Q2963PM μπορεί να σε μπερδέψουν (τέσσερα τον αριθμό χωρίς διακριτικά επάνω τους) αλλά το ξεκάθαρο μενού που εμφανίζεται στην οθόνη με το πάτημα οποιουδήποτε εξ’ αυτών θα σε αποζημιώσει.
Οι θύρες που έχει πάνω της η 3AOC Q2963PM, τέλος, είναι ικανοποιητικές –για τα κυβικά της: DVI, VGA, HDMI, μικρόφωνο, ακουστικά και DisplayPort (input και output). Αν με ρωτάς, δεν θα με χάλαγαν και μια-δυο USB αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σ’ αυτή τη ζωή υποθέτω… Σημείωσε ότι η οθόνη έχει και δύο ενσωματωμένα ηχεία 3 W που από πλευράς απόδοσης πιάνουν βαθμολογία πολύ πάνω απ’ τη βάση.
Τελικά;
Με τιμή που παίζει στα 488€ (και εγγύηση 3 ετών), η AOC Q2963PM είναι πιθανότατα η πλέον φθηνότερη λύση που υπάρχει στην κατηγορία της (και με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά). Μια οθόνη που θα σου προσφέρει απλόχερα 29 ίντσες χωρίς να γεμίσει τον χώρο σου και παράλληλα αποδίδοντας κάτι παραπάνω από ικανοποιητική εικόνα και χρώματα, η πρόταση της AOC είναι αδιαμφισβήτητα από εκείνες που πρέπει να εξετάσει σοβαρότατα κάποιος, πριν καταλήξει σε οθόνη. «Διαμαντάκι» απ’ τα λίγα, δεν πέφτεις μπροστά της κάθε μέρα…