Το Commodore 64: a Visual Commpendium μαζεύει σε μια εκπληκτική έκδοση την αθάνατη ομορφιά του C64. O Sam Dyer, γραφίστας και καλλιτέχνης που επηρεάστηκε βαθιά από τις πολύχρωμες εικόνες του ηρωικού οκτάμπιτου, αποφάσισε να μαζέψει τα πιο αντιπροσωπευτικά και μαγευτικά στιγμιότυπα νοσταλγίας από αυτό το θαυματουργό κουτάκι και να φτιάξει ένα πανέμορφο coffee-book table. Είναι ένα έργο τέχνης… για έργα τέχνης, κάτι που δεν θα διαβάσεις για να μάθεις πράγματα, αλλά θα ξεφυλλίσεις για να χορτάσει το μάτι και να χαμογελάσει το eighties νερντάκι μέσα σου.
Το βιβλίο προλογίζει ο θρυλικός Stoo Cambridge της Sensible Software, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής που «ζωγράφιζε» για πολλά χρόνια για τον C64, πριν γίνει περισσότερο γνωστός για παιχνίδια της Amiga (Sensible Soccer, Cannon Fodder, κ.λπ.). Τα συνοδευτικά κείμενα υπογράφουν κάποιοι μεγάλοι συντάκτες της εποχής, σχολιαστές και αναλυτές, προγραμματιστές, εκδότες και καλλιτέχνες, αν και με διαφορά τα πιο «σημαντικά» συνοδευτικά σχόλια είναι εκείνα των δημιουργών. Θα δείτε μερικά χτυπητά ονόματα όπως του Ron Gilbert ή του Jordan Mechner να αποτυπώνουν αθέατες πλευρές των συμβολικών αυτών τίτλων. Την επιμέλεια ύλης την έχει κάνει ο Steve Jaratt (από τους πρώτους συντάκτες του Edge και βετεράνος στον χώρο, από την εποχή του Commodore Format). Το βιβλίο εκτείνεται σε 232 χορταστικές σελίδες– αρκετά γενναιόδωρο και παχύ για το είδος του.
Στο Commpendium, κάθε «σαλόνι» είναι μονοθεματικό και απολαυστικό, παρόλο που ακολουθούνται διαφορετικές τεχνικές. Τα περισσότερα spreads έχουν μεγεθυμένη μια τεράστια, in-game και χορταστικά πιξελιασμένη εικόνα από το παιχνίδι, μαζί με ένα σύντομο, συνοδευτικό κείμενο. Υπάρχουν όμως και μερικά σαλόνια από το εικαστικό του παιχνιδιού, ένα artwork που μπορεί να ήταν το εξώφυλλο του περιοδικού ή υλικό για διαφημίσεις, κ.λπ. Για να σπάει λίγο η ροή των screenshots, υπάρχουν και μερικά σαλόνια με κοντινά πλάνα από τον ίδιο τον Commodore, μαζί με μια πολύ πιασάρικη ατάκα ή παράφραση (όπως το εκπληκτικό «It’s time to create computers for the masses, not the classes» του ιδρυτή Jack Tramiel). Τα αγαπημένα μου πάντως σαλόνια είναι τα κολάζ από τις οθόνες που συνθέτουν έναν άτυπο «χάρτη» του παιχνιδιού. Υπάρχουν sites όπως τα www.c64screenshots.com και www.vgmaps.com που, μαζεύοντας μια-μια τις οθόνες κάθε πίστας, συνθέτουν ένα τεράστιο ψηφιδωτό του world map και τα sites δέχτηκαν να παραχωρήσουν στο Commpendium τους αυτοσχέδιους αυτούς χάρτες. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε internet και guides, δεν υπήρχαν τέτοιοι χάρτες: σήμερα, δεκαετίες αργότερα, είναι περίεργο να βλέπεις σε ένα απλό δισέλιδο ένα τέτοιο world-map στο οποίο μπορεί να βασανιζόσουν για μήνες. Να σημειώσουμε ότι τα εικαστικά των παιχνιδιών παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά. Ξεκινάμε με το Jupiter Lander του 1982 και φτάνουμε μέχρι τίτλους του 2014! Μπορεί να μην το πιστεύετε, αλλά υπάρχουν ακόμα και σήμερα τρελοί προγραμματιστές και ρομαντικοί καλλιτέχνες που δημιουργούν αριστουργήματα όπως το Micro Hegaxon και το (νέο) Commando, κυκλοφορίες του 2014. Γενικότερα, είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον, καλύπτονται δεκάδες σημαντικοί τίτλοι του C64. Είναι τόσοι πολλοί που θα τους βάλουμε σε ένα κουτάκι για να μην τρώμε χώρο από το άρθρο…
[toggle_box title=”Τα παιχνίδια του C64 Commpendium” width=”Width of toggle box”] Jupiter Lander, Beach-Head, Blue Max, Attack of the Mutant Camels, International Soccer, Aztec Challenge, Lode Runner, M.U.L.E., Spy Hunter, Boulder Dash, Dropzone, Bruce Lee, Ghostbusters, Pitstop II, Raid Over Moscow, Impossible Mission, Park Patrol, Space Taxi, Spy vs Spy, Strip Poker, Summer Games, Bounty Bob Strikes Back!, Action Biker, Beyond the Forbidden Forest, Beach-Head II, Elite, The Eidolon, Cauldron, Hyper Sports, Super Pipeline II, Kikstart, Monty on the Run, Mercenary, The Way of the Exploding Fist, Winter Games, Frankie goes to Hollywood, Little Computer People, Karateka, Law of the West, Paradroid, Thing on a Spring, Time Tunnel, Ghosts ’n Goblins, Green Beret, Leaderboard, Uridium, The Pawn, Rambo: First Blood Part II, Infiltrator, Parallax, Thrust, Sanxion, Spindizzy, The Sentinel, A celebration of loading screens, Gunship, Buggy Boy, Bubble Bobble, Maniac Mansion, The Last Ninja, Defender of the Crown, IK+, Hunter’s Moon, The Great Giana Sisters, Nebulus, Platoon, Shoot-’Em-Up Construction Kit, Wizball, Que-Dex, Driller, Barbarian: The Ultimate Warrior, Grand Prix Simulator, ATV Simulator, Professional BMX Simulator, Professional Snooker Simulator, Armalyte, Zak McKracken, Cybernoid, Last Ninja 2, Hawkeye, WEC Le Mans, Katakis, Batman The Movie, Myth: History in the Making, Stunt Car Racer, Citadel, Space Rogue, Rick Dangerous, Project Firestart, RoboCop, The Untouchables, Navy SEALs, Operation Thunderbolt, Turrican, Hammerfist, Fantasy World Dizzy, Creatures, Flimbo’s Quest, CJ’s Elephant Antics, Total Recall, Chase HQ II, Turrican II, Supremacy, Turbo Charge, Exile, Last Ninja 3, Smash TV, Slicks, First Samurai, Mayhem in Monsterland, Lemmings, Prince of Persia, C64anabalt, Super Bread Box, Bomberland, Micro Hexagon, Commando. [/toggle_box]
Αν και τα κείμενα είναι πολύ προσεγμένα και στάζουν μεράκι, είναι σύντομα και περιεκτικά: το Commpendium δεν είναι βιβλίο για πληροφορίες και reference, είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει ξεκάθαρα και ο υπότιτλός του: ένας οπτικός οδηγός, μια συλλογή που σκοπό έχει να μας υπενθυμίσει τα μινιμάλ, πανέμορφα γραφικά της εποχής. Κλείνοντας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Commpendium έγινε backed με επιτυχία μέσω του Kickstarter κάτι που καταγράφεται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου με τα αντίστοιχα credits των υποστηρικτών. Είναι η πρώτη έκδοση της Bitmap Books, μιας νέας εταιρείας που ειδικεύεται σε αντίστοιχες εκδόσεις υψηλής ποιότητας για games (ακολούθησε και αντίστοιχο βιβλίο για Amiga). Το Commpendium μας το έστειλε το Funstock.co.uk όπου βρήκαμε το Commpendium στα 32 EUR.