Όταν το Dead Rising έκανε την εμφάνιση του το 2006 σίγουρα αποτέλεσε μία “ευχάριστη” έκπληξη και ένα από τα πιο δυνατά “exclusives” του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Xbox 360. Το συγκεκριμένο zombie apocalypse game, που πρόβαρε τον μανδύα του outsider, είχε ό,τι μπορεί να αγαπήσει η gaming community σε ένα survival horror beat ’em up… Έναν πρωταγωνιστή (Frank West) ο οποίος ήταν “too cool for school”, ένα τεράστιο mall, θανατηφόρα (και πολλές φορές αστεία) όπλα και φυσικά αμέτρητες ορδές από zombies, τα οποία όπως καταλαβαίνετε σε καμία περίπτωση δεν ήταν… χορτοφάγα, ενώ φυσικά όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να είναι πασπαλισμένα με μπόλικες δόσεις (μαύρου) χιούμορ. Στόχος του παιχνιδιού δεν ήταν άλλος από την επιβίωση μέσα σε 72 ώρες, με τον κεντρικό ήρωα να καλείται να βρει έναν τρόπο για να αποδράσει από το κολασμένο Mall (με το παιχνίδι μάλιστα να παρέχει και multiple endings). H συνταγή ήταν άκρως επιτυχημένη, για αυτό και ο “στρατηγός” Keiji Inafune και η Capcom θέλησαν να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο με δύο ακόμη Dead Rising games (2010 και 2014), τα οποία ναι μεν βελτίωσαν το gameplay σε αρκετούς τομείς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσαν να φτάσουν στα επίπεδα του πρώτου μέρους… Η κύρια αιτία για αυτό ήταν ο Frank West, ο οποίος κατάφερε να γίνει “μορφή” και να εντυπωθεί στις συνειδήσεις των gamers. Για αυτό και τώρα η Capcom στο Dead Rising 4 κάνει τη σωστή κίνηση, επαναφέροντας τον μικρό “θεούλη” Frank West στο μάτι του κυκλώνα μίας ακόμη zombie αποκάλυψης…
Return to Willamette!
O “Zombie-φάγος” γυρνάει πάντα στον τόπο του εγκλήματος και πράγματι αυτό φαίνεται να συμβαίνει και στο Dead Rising 4, στο οποίο βλέπουμε τον ήρωα Frank West να επιστρέφει στο Willamette του Colorado, στην πόλη που ξεκίνησαν όλα πριν από περίπου 16 χρόνια. Ο Frank είναι πλέον δάσκαλος σε μία σχολή φωτογραφίας όταν μία νεαρή μαθήτρια του τον “ξεσηκώνει” για να εξερευνήσουν τις μυστικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στην κυβέρνηση. Όπως μπορείτε να φανταστείτε εκεί συμβαίνουν πολλά ακατανόητα (και επικίνδυνα) πειράματα που αφορούν (guess) και σε… zombies! Λίγους μήνες μετά (και αφού ο Frank συλληφθεί και κατηγορηθεί ως… τρομοκράτης) μία νέα zombie-apocalypse ξεσπάει και ο Frank με τη βοήθεια της Zombie Defense Force (ZDF) αναλαμβάνει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα… να σφαγιάσει (και να απαλλάξει από την ανθρωπότητα) όσα πιο πολλά zombies μπορεί!
Παρατηρώντας το Dead Rising 4 είναι εμφανές ότι οι developers θέλησαν να επεκτείνουν την ιδέα του open-world κόσμου που συναντήσαμε στο τρίτο game της σειράς και πράγματι στο τελευταίο παιχνίδι του franchise η έμφαση δίνεται στη δυνατότητα του παίκτη να κινείται ελεύθερα. Με την συνταγή του open-world κόσμου να θεωρείται απολύτως επιτυχημένη, ένα στοιχείο που αλλάζει δραστικά την αίσθηση του παιχνιδιού σε σύγκριση με το παρελθόν είναι η απουσία του timer. Με εξαίρεση ένα σύντομο “timed” κομμάτι στη ροή του παιχνιδιού, η απουσία του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού (που σίγουρα χάρισε έναν τόνο μοναδικότητας στο πρώτο παιχνίδι του franchise) δένει απόλυτα με το concept του “ανοικτού” και free-roaming κόσμου. Με ένα μεγαλύτερο setting άλλωστε η ύπαρξη ενός μετρητή που θα περιόριζε τις κινήσεις σίγουρα θα χαλούσε το gameplay και θα προκαλούσε προβλήματα στην ομαλή ροή της δράσης.
Και μπορεί το timer μπορεί να έχει φύγει, όμως η χαρακτηριστική φωτογραφική κάμερα που είδαμε στο πρώτο Dead Rising, όχι μόνο επιστρέφει αλλά εδώ ως μηχανισμός του gameplay έχει έναν πιο “αναβαθμισμένο” ρόλο στο single player campaign. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού πολλά side-quests απαιτούν τη χρήση της, ενώ τώρα έρχεται με ενσωματωμένα αρκετά “καλούδια” όπως είναι η δυνατότητα για νυχτερινή ή θερμική όραση. Φυσικά, το παιχνίδι σας δίνει τη δυνατότητα να απαθανατίζετε τα κατορθώματα σας, καταγράφοντας τον χαμό που έχετε αφήσει πίσω σας με τα εκατοντάδες “άψυχα” zombies να κείτονται δεξιά και αριστερά και εσείς απλώς με λίγα φωτογραφικά click να δημιουργείτε το δικό σας αριστούργημα καφρίλας και τρόμου. Πραγματικά μερικές φορές θα αισθανθείτε ότι γράφετε “ποίηση” με τις φωτογραφίες σας, ειδικότερα μάλιστα όταν τραβάτε και επικές “selfies”!
Πέραν όμως της κλασικής φωτογραφικής μηχανής που “επιστρέφει”, ένα gameplay concept που μας έχει κάνει να αγαπήσουμε το Dead Rising φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από την τελευταία zombie-slaughter περιπέτεια του Frank West. Αναμφίβολα, ένα από τα μεγαλύτερα highlights του Dead Rising είναι ότι επιτρέπει στους gamers να εξολοθρεύσουν τα zombies με χίλιους-δυό διαφορετικούς τρόπους κάνοντας χρήση μίας τεράστιας ποικιλίας όπλων. Το καλύτερο όλων είναι ότι αυτά τα όπλα μπορούν να συνδυαστούν μέσω ενός mix ‘n match μηχανισμού, δίνοντας τη δυνατότητα στον παίκτη να δημιουργήσει μία σειρά από πραγματικά περίεργους συνδυασμούς (που στις περισσότερες περιπτώσεις βγάζουν απίστευτο γέλιο). O τίτλος της Capcom σου μεταδίδει την αίσθηση πως οτιδήποτε υπάρχει στο περιβάλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να λειτουργήσει ως όπλο και να συνδυαστεί με κάποιο άλλο αντικείμενο, πράγμα που απλούστερα σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διατηρηθεί το ενδιαφέρον στα ύψη! Μάλιστα, στον κόσμο του παιχνιδιού υπάρχουν ορισμένα συλλεκτικά blueprints, τα οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για ακόμη πιο καταστροφικά αποτελέσματα.
Κορωνίδα βέβαια του συγκεκριμένου concept θα πρέπει να θεωρείται η δυνατότητα του Frank να χρησιμοποιεί ένα Exo Suit, το οποίο ουσιαστικά μετατρέπει τον ήρωα μας σε… οδοστρωτήρα. Η στολή “μπουλντόζα” βέβαια μπορεί να δεχθεί μία σειρά από upgrades και να συνδυαστεί με άλλα όπλα, έτσι ώστε να έχετε ένα ακόμη πιο καταστροφικό και αιματηρό αποτέλεσμα, που φτάνουν ακόμη και σε εκτόξευση όλμων και άλλων projectiles που απλώς μπορούν να σπείρουν τον όλεθρο και την καταστροφή. Δεν είναι όμως μόνο τα όπλα με τα οποία θα βγάλετε το άχτι σας πάνω στους απέθαντους, αλλά και τα οχήματα που θα οδηγήσετε με τα οποία μπορείτε να κάνετε αλοιφή εκατοντάδες zombies μέχρι ώσπου εκείνα να σας κυκλώσουν και να σας σταματήσουν. Αφόρητα διασκεδαστική με καταιγιστική δράση και απίστευτες δόσεις αυθεντικής slaughtering καφρίλας, η μάχη και γενικότερα η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Dead Rising 4 αποτελούν de facto το καλύτερο αγχολυτικό στην Ελλάδα της κρίσης!
Zombie, zombie inferno!
To single-player κομμάτι του παιχνιδιού διαρκεί για περίπου 6 με 8 γεμάτες ώρες, αλλά σε περίπτωση που θέλετε να εξερευνήσετε περισσότερο τον κόσμο του παιχνιδιού, φέρνοντας στην επιφάνεια περισσότερα κρυμμένα bonus items και unlockables το Dead Rising 4 μπορεί να σας κρατήσει τον διπλάσιο χρόνο συντροφιά. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν αμέτρητα side-quests με τα οποία μπορείτε να ασχοληθείτε και οι developers σίγουρα έχουν δουλέψει πολύ στο να κρατούν το ενδιαφέρον των gamers αμείωτο. Αυτό που λείπει βέβαια είναι η ύπαρξη ενός co-op mode στο single player campaign που σίγουρα θα έδινε μία άλλη διάσταση, καθώς το multiplayer είναι μάλλον φτωχό και θα μπορούσε να είχε δουλευτεί περισσότερο από την Capcom. Το standalone multiplayer co-op mode των 4 παικτών (θα σας θυμίσει μία προσέγγιση ανάλογη με του Left 4 Dead) να μοιάζει περισσότερο με μία μάλλον βιαστική προσθήκη, η οποία φαίνεται εντελώς ξεκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο του παιχνιδιού.
Και παρόλο που το multiplayer δεν ξεπερνάει τη βάση και είναι ολίγον τι… αδιάφορο, εκεί που το Dead Rising 4 αριστεύει είναι ο εξαιρετικός τρόπος με τον οποίο έχει “δομηθεί” η ξεχωριστή και η ιδιάζουσα προσωπικότητα του Frank West. Το ιδιαίτερο “βιτριολικό” black χιούμορ, οι αστείρευτες ατάκες και γενικά η ύπαρξη ενός χαρακτήρα που εκτοξεύει το cool meter στα ύψη καθιστούν τον ήρωα του τελευταίου Dead Rising έναν από τους κύριους λόγους που το τέταρτο παιχνίδι της σειράς θα σας μείνει στη μνήμη. Και μπορεί το story να μην διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας και να μην ξεχωρίζει λόγω του προβλέψιμου χαρακτήρα του, ωστόσο το story στέκει καλά, συνδυάζοντας πολλές χιουμοριστικές σκηνές (που δεν ξεπερνούν όμως ποτέ το όριο του γελοίου) με έναν σοβαρό και σκοτεινό χαρακτήρα.
Αναλύοντας τον τεχνικό τομέα, τα γραφικά του Dead Rising 4 σίγουρα δεν θα σας αφήσουν με ανοικτό το στόμα, αλλά αν μη τι άλλο κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι παρόλο που επικρατεί ο κακός χαμός στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού ελάχιστες φορές παρατηρήσαμε κάποιο slow down στην, με το frame rate να διατηρείται σε ανεκτά επίπεδα ακόμη και όταν τα zombies πλημμύριζαν την οθόνη μας. Bugs και glitches υπάρχουν και σε ορισμένες περιπτώσεις η κάμερα είναι προβληματική στις γωνίες λήψεις της, ενώ ο χειρισμός των ranged weapons δεν είναι και ο καλύτερος (το σύστημα στόχευσης σε ορισμένες περιπτώσεις δεν βολεύει), εν αντιθέσει με την melee-based μάχη που το αποτέλεσμα είναι με μία λέξη “επικό”. Τέλος, η μουσική επένδυση δένει άψογα με την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού (ο συνδυασμός χριστουγεννιάτικων tunes και διαμελισμένων zombies προσθέτει άλλο νόημα στην έννοια του εορταστικού πνεύματος), ενώ ως εξαιρετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα των voice-overs.
Zombie love!
To Dead Rising 4 αυτό που κάνει είναι ουσιαστικά το “πάντρεμα” όλων των προηγούμενων τίτλων της δημοφιλούς σειράς, δημιουργώντας ένα άρτιο μείγμα, το οποίο δύναται να σας χαρίσει άπειρες στιγμές διασκέδασης. Πιο πλούσιο από ποτέ, με αστείρευτα απολαυστικά gameplay mechanics και έναν Frank West να επιστρέφει πιο “cool than ever”, το Dead Rising 4 (παρά τα όποια μικροπροβλήματα του) προσφέρει μία πραγματικά αλησμόνητη zombie slaying εμπειρία!
Ανάπτυξη: Capcom Vancouver Έκδοση: Microsoft Studios Διάθεση: Microsoft Hellas
The Good
- Open-world κόσμος . Απίστευτες επιλογές στην δημιουργία όπλων . Ο "θεούλης" Frank West . Πλήθος από bonus content
The Bad
- Αδιάφορο multiplayer . Ορισμένα bugs και glitches . Κακές λήψεις της κάμερας
-
ΓΡΑΦΙΚΑ
-
ΗΧΟΣ
-
GAMEPLAY
-
ΑΝΤΟΧΗ