Το Escape Dead Island είναι ένα ανάλαφρο spin-off στη σειρά, με μπόλικα ζόμπι και αναπάντεχες ανατροπές. Τρεις νέοι εξερευνούν την περιοχή όπου διαδραματίστηκαν τα τραγικά γεγονότα του πρώτου Dead Island και όπως ήταν αναμενόμενο, ναυαγούν σε ένα γειτονικό νησί όπου τους κυνηγούν ζόμπι. Παρόλα αυτά, αν αγνοήσουμε τα ευχάριστα κλισέ της εισαγωγής, πολύ γρήγορα θα ζήσετε σουρεάλ καταστάσεις…
Η πορεία του παιχνιδιού είναι τελείως γραμμική: έχετε ένα objective (που μάλιστα γίνεται και highlight όταν πατάτε το πλήκτρο Alt, για να μην… χαθείτε) και απλά πάτε προς τα πάνω του. Στον δρόμο, σκοτώνετε ζόμπι. Υπάρχουν διαφορετικά είδη ζόμπι: μερικά που τρέχουν, άλλα που φτύνουν από μακριά, κάποια που αμύνονται, κάποια που στριγκλίζουν και φέρνουν άλλα ζόμπι. Μέχρι το τέλος του παιχνιδιού που ξεφεύγει η κατάσταση, οι περισσότερες μάχες δεν θα σας δυσκολέψουν, ενώ αν προτιμάτε stealth τακτικές, μπορείτε να σκοτώσετε ένα ανυποψίαστο ζόμπι με ένα μόνο χτύπημα από πίσω. Υπάρχει gore στοιχείο αλλά τα cel-shaded γραφικά κρατούν την φύση του Escape Dead Island μακριά από την horror αισθητική.
Τα πολύχρωμα γραφικά δεν είναι το μόνο σημείο όπου το Escape ξεφεύγει από το κλίμα των Dead Island. Δεν υπάρχει crafting ούτε εντυπωσιακό οπλοστάσιο, δεν υπάρχει εξερεύνηση, ούτε ανοιχτός χάρτης και open-world δομή. Το μόνο replayability στους χάρτες περιορίζεται σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία είναι «κλειδωμένα» με κάποιον τρόπο. Όταν αργότερα βρίσκετε το αντίστοιχο αντικείμενο που σας δίνει πρόσβαση, μπορείτε να ταξιδέψετε πίσω, να τα βρείτε για να μπείτε μέσα και να πάρετε κάποιο collectible ή ένα health upgrade. Κάποιες πόρτες ανοίγουν μόνο όταν βρείτε το αναβαθμισμένο τσεκούρι, κάποια δωμάτια είναι σκοτεινά και μπαίνετε μόνο όταν βρείτε τον φακό, υπάρχουν περιοχές με αέρια που όπου μπορείτε να επιβιώσετε μόνο όταν βρείτε την ειδική μάσκα, κ.λπ. Δεν υπάρχει λοιπόν ανοιχτή δομή, ούτε όρεξη για εξερεύνηση στους χάρτες. Το αντίθετο θα λέγαμε, καθώς είναι αρκετές φορές που το Escape μας αναγκάζει να ταξιδέψουμε ξανά και ξανά στους ίδιους χάρτες και να κάνουμε πάλι τις ίδιες διαδρομές (κάθε φορά φυσικά, εμφανίζονται πάλι νέα ζόμπι). Εκτός από τα collectibles που βρίσκουμε στον δρόμο, ο πρωταγωνιστής μπορεί να φωτογραφίζει και ορισμένα αντικείμενα, για να μάθει πληροφορίες για το νησί και την προϊστορία του παιχνιδιού. Το mini-game της φωτογράφισης, μαζί με τα collectibles, είναι μια μάλλον νερόβραστη προσπάθεια τεχνητής επιμήκυνσης του Escape Dead Island. Αν δεν ασχοληθείτε με τα collectibles, η ιστορία διαρκεί περίπου 8-10 ώρες (μάλλον μικρή διάρκεια για τίτλο που κυκλοφορεί στα 40 EUR), ενώ αν ψάξετε και εξερευνήσετε τα πάντα, μπορείτε να προσθέσετε άλλες 2-3 ώρες.
Η έκπληξη στο Escape Dead Island, έρχεται αναπάντεχα από το σενάριο. Κι αυτό γιατί, η ιστορία που ξεκινάει ως άμυαλο zombie story, σύντομα αρχίζει να βομβαρδίζεται με απροσδόκητες ανατροπές και εντελώς ακαταλαβίστικες, αδικαιολόγητες εξελίξεις. Φυσικά δεν θα αναφέρουμε spoilers, αλλά στα δέκα πρώτα λεπτά, θα καταλάβετε ότι κάτι πάει πολύ, πολύ στραβά: εξερευνώντας την παραλία του νησιού, αρχίζει να… βρέχει τεράστια containers (τα τεράστια, σιδερένια κουτιά που μεταφέρουν φορτία τόνων). Η συνέχεια επί της οθόνης. Δώστε στο Escape Dead Island μια ευκαιρία… με την πρώτη μείωση τιμής όμως!