Όταν βλέπεις τη λέξη “Everything” σε μια πρόταση, ένα game δεν είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό. Ίσως να σκεφτείς την απεραντοσύνη του κόσμου, το σύνολο του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου στο μάταιο τούτο γαλαξία. Ίσως να σκεφτείς εκείνο το παλιό τραγούδι που είπε κάποτε η Βίσση στη Eurovision. Ίσως περιμένεις να μπω στο θέμα…
Το Everything είναι ένα ελαφρώς σουρεάλ παιχνιδάκι στο οποίο ξεκινάς ως ένας οργανισμός (π.χ. μια αρκούδα) και σκοπό έχεις να γίνεις…τα πάντα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όσο κυκλοφορείς στο παιχνίδι αυτόματα συλλέγεις πληροφορίες για το είδος σου (όσο κατρακυλάς χαρούμενα στο γρασίδι). Ουσιαστικά αυτό που κάνεις είναι να συλλέγεις όλες τις πληροφορίες για ένα είδος θα μπορείς να “μεταπηδήσεις” σε κάποιο άλλο παρόμοιο και να μαζέψεις κι αυτουνού τις πληροφορίες και πάει λέγοντας! Σκοπός σου είναι να φτιάξεις μια real-time εγκυκλοπαίδεια με όλα όσα βιώνεις. Θα γίνεις μικρόβιο, λουλούδι, φρούτο, σκουλήκι, πουλί, αλεπού, αρκούδα, πλανήτης, άστρο και οτιδήποτε μπορεί να χωρέσει στον ανθρώπινο νους. Πραγματικά είναι σχεδόν δύσκολο να φανταστείς ένα παιχνίδι στο οποίο για να προχωρήσεις πρέπει να δεις την οπτική γωνία κάθε οργανισμού, αλλά τώρα μπορείς απλά να το βιώσεις.
Στο background παίζουν συχνά κομμάτια ομιλίας του φιλόσοφου Alan Watts, τα οποία πιθανώς θα σου εξηγήσουν καλύτερα το μήνυμα του παιχνιδιού (αφού στο πω εγώ τώρα). Όλη η θεματική του Everything είναι ένα πραγματικά τεράστιο μήνυμα ενότητας-όπου τα τετράποδα δε ξέρουν να περπατήσουν και κάνουν θεαματικές κυβιστήσεις (βλ:ρολλάρουν) στο έδαφος αντί αυτού (θα καταλάβεις τι εννοώ στο trailer). Η οπτική γωνία του κάθε οργανισμού καταφέρνει να εντυπωθεί σε σένα και μέχρι να ολοκληρώσεις την εγκυκλοπαίδεια με τα πάντα θα αρχίσεις να νιώθεις εμπάθεια ακόμα και για τις τηγανιτές πατάτες.
Είναι σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα κι ένα πολύ ενδιαφέρον game. Ο David OReilly και η Double Fine Productions έφτιαξαν κάτι το οποίο συνδυάζει αισθητική με χιούμορ και φιλοσοφία και αυτό δε γίνεται συχνά. Το παιχνίδι κυκλοφορεί για PlayStation 4 από τις 21/3 ενώ στις 21 Απριλίου θα κυκλοφορήσει στο Steam για Windows και Mac. Κοστίζει περίπου 14€ ενώ περισσότερα για αυτό μπορείς να μάθεις στην επίσημη ιστοσελίδα.