To FlatOut franchise έχει ήδη συμπληρώσει περίπου 13 χρόνια ζωής, προσφέροντας από τον πρώτο τίτλο του μία απίστευτη διασκεδαστική arcade racing “demolition derby” εμπειρία, όπου στόχος του παίκτη δεν ήταν μόνο η πρωτιά, αλλά και η… επιβίωση. Φυσικά, όλα στο FlatOut ήταν πάντοτε ενδεδυμένα με μία μοναδική αίσθηση χάους και ολοκληρωτικής καταστροφής και το τελικό αποτέλεσμα είχε πάντοτε μπόλικες δόσεις γέλιου, συνδυάζοντας στοιχεία στο gameplay του από τα Burnout, Split Second, Carrmageddon και Destruction Derby. Εκτός από τα παραπάνω, “κερασάκι στην τούρτα” αποτελούσαν τα side-events που σας έδιναν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε μία σειρά από τραγελαφικά stunts, ταλαιπωρώντας χωρίς κανέναν απολύτως οίκτο τον δύσμοιρο virtual οδηγό σας. Αυτή ήταν πάντοτε η “συνταγή” του FlatOut και το τέταρτο μέρος της σειράς (Total Insanity) δεν έχει σαν στόχο να πειραματιστεί ή να αλλάξει κάτι, αλλά να προσφέρει την ίδια (και καλύτερη) εμπειρία παιχνιδιού με τους προκατόχους του, φέρνοντας το FlatOut στη σύγχρονη εποχή. Για να δούμε τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσει…
Τρέλα… περισσότερη τρέλα!
Όπως αντιλαμβάνεστε και από την ονομασία του τίτλου της Kylotonn, από την αρχή μέχρι το τέλος η “τρέλα” είναι δομικό στοιχείο του gameplay. Για αυτό και οι developers σίγουρα εξάντλησαν (και με το παραπάνω) τη δημιουργική τους φαντασία στoυς διαφορετικούς τύπους του παιχνιδιού. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, στο FlatOut 4 θα συναντήσετε 4 κύρια gameplay modes (Career, FlatOut Mode, Quick Play και Multiplayer) και από τις πρώτες στιγμές στο παιχνίδι θα καταλάβετε ότι υπάρχουν “πολλά” που μπορείτε να κάνετε!
Το Career όπως αντιλαμβάνεστε είναι μία αρκετά straight forward εμπειρία, καθώς συμμετέχετε σε μία σειρά από διαφορετικά events, τα οποία φέρουν σε ομαδοποιημένη μορφή όλους τους τύπου παιχνιδιού που διαθέτει το FlatOut 4. Τα πράγματα εδώ είναι απλά… παίρνετε μέρος στα διάφορα events (χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες – Derby, Classic και AllStar-ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας και τον τύπο αμαξιού) κερδίζετε χρήματα (τα οποία μεταφράζονται σε νέες προσθήκες στο garage σας) και εφόσον ολοκληρώσετε το ένα event στη συνέχεια ξεκλειδώνετε στο επόμενο. Η δυσκολία είναι κλιμακούμενη και το μόνο σίγουρο είναι ότι το career mode μπορεί να μην ανακαλύπτει τον τροχό, αλλά σίγουρα μπορεί να σας κρατήσει για πολλές ώρες απασχολημένους. Ειδικότερα θα κληθείτε να κατακτήσετε την πρωτιά σε κλασικούς αγώνες ταχύτητας, να νικήσετε το ρολόι σε time trials, αλλά και να επιβιώσετε στο assault mode, όπου σε αυτό σας δίνετε η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε μία σειρά από όπλα, τα οποία μπορούν να φέρουν τα πάνω – κάτω την ώρα του αγώνα. Τέλος, από το career δεν λείπουν και τα Arena-based matches, όπου μπαίνετε με το όχημα σας μέσα σε μία κλειστού τύπου αρένα και προσπαθείτε να κάνετε χίλια κομμάτια τους αντιπάλους σας ή να επιβιώσετε (με το μενού να περιλαμβάνει “deathmathes”, “survivor” και “capture the flag” games).
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι το Career έχει μπόλικο “ζουμί” και αρκετές εναλλαγές, έτσι ώστε να μην βαρεθείτε σχεδόν ποτέ. Tο FlatOut mode από την άλλη μεριά είναι πιο ουσιαστικό και πιο… εξεζητημένο, καθώς φέρει μία σειρά από πολύ συγκεκριμένα events, όπου μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται “Carnage” races, “Beat the Bomb” time trials και “stunts”. Κάθε ένα από αυτά τα events έχει το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, όπου στο Carnage θα πρέπει να διαλύσετε τους αντιπάλους σας σε μία λογική του last-man standing, ενώ στο Beat the Bomb, αυτό αποτελεί μία “παραλλαγή” του κλασικού time trial, όπου καλείστε να προλάβετε να περάσετε τα διάφορα checkpoints μέσα στα χρονικά όρια, ειδάλλως η υποτιθέμενη βόμβα θα εκραγεί και θα μετατραπείτε σε ένα σωρό από παλιοσίδερα. Ο τύπος του παιχνιδιού που θα συναντήσετε στο FlatOut mode και είναι σίγουρα ο πιο διασκεδαστικός είναι τα stunts, τα οποία αναμφίβολα αποτελούν το σήμα κατατεθέν της σειράς FlatOut και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας του franchise. Πραγματοποιώντας μία σειρά από ευφάνταστα ακροβατικά κόλπα και μπαίνοντας ουσιαστικά στον ρόλο του κασκαντέρ, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γελάσετε με την ψυχή σας (ο κακομοίρης “ragdoll” οδηγός πάλι την… πληρώνει).
Εκτός από τα παραπάνω main modes στο FlatOut 4 υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στο Quick Play mode, στο οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε εσείς τις παραμέτρους που αφορούν σε κάποιο race, match ή stunt mode, ορίζοντας τον τύπο παιχνιδιού, την track και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που θα επικρατούν. Τέλος, από το Total Insanity δεν λείπει και η δυνατότητα για multiplayer, όπου μπορείτε να παίξετε σε online multiplayer σε μία σειρά από τύπους παιχνιδιών (από community πάντως μην περιμένετε και πολλά πράγματα), αλλά και το Party mode, το οποίο προσφέρει μία offline εμπειρία για 2-8 παίκτες και ουσιαστικά είναι μία ιδανική περίπτωση σε περίπτωση που έχετε παρέα στο σπίτι ή θέλετε να παίξετε σε competitive φάση με τον κολλητό σας. Σε γενικές γραμμές, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι τουλάχιστον από πλευράς διαθέσιμων modes και τύπους παιχνιδιών, το FlatOut 4 τα πηγαίνει καλά και είναι τόσο πλούσιο που δύναται να προσφέρει κυριολεκτικά τα… πάντα σε έναν fan του είδους, με τους developers να προσθέτουν στο μείγμα ότι υπήρχε και δεν υπήρχε!
Wrecked?
Τα διαθέσιμα modes δεν απογοητεύουν και είναι βέβαιο ότι χαρίζουν μπόλικες διασκεδαστικές στιγμές, ωστόσο οι αδυναμίες του FlatOut 4: Total Insanity δεν αποτυπώνονται τόσο στο περιεχόμενο (αν και εδώ που τα λέμε στον τομέα των διαθέσιμων οχημάτων θα θέλαμε λίγη παραπάνω φαντασία), αλλά σε άλλους τεχνικούς (κυρίως) τομείς. Ξεκινώντας πρώτα από τα γραφικά και τα physics, σίγουρα η αίσθηση ότι μπορείς να διαλύσεις και να γκρεμίσεις τα πάντα στο διάβα σου, έχει περάσει στο μέγιστο βαθμό. To (σχεδόν) fully destructible environment μεταδίδει στον παίκτη μία τρομερά διασκεδαστική εμπειρία, χωρίς βέβαια να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν το έχουμε δει ξανά. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα θα δείτε κορμούς δέντρων να κατρακυλούν στο οδόστρωμα, διαφημιστικές πινακίδες να ξεκολλάνε, λάστιχα να εκσφενδονίζονται και ολόκληρες κτιριακές εγκαταστάσεις να… καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα, ενώ φυσικά και η παραμικρή ζημιά αποτυπώνεται στο όχημα σας. Εκεί βέβαια που οι δημιουργοί του FlatOut 4 έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά είναι στην αίσθηση της ταχύτητας, ειδικότερα όταν ενεργοποιείται το Nitro (η αναπλήρωση του γίνεται με το να σμπαραλιάζετε αντικείμενα και αντιπάλους) κυριολεκτικά η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο!
Δεν θα ήταν υπερβολή να τονίσουμε ότι το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές εντυπωσιακό και άκρως απολαυστικό, ωστόσο δε λείπουν κι ορισμένα προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με την συμπεριφορά του οχήματος όταν έρχεται σε επαφή με κάποιο αντικείμενο στην πίστα που δεν σου γεμίζει και πολύ το μάτι (όπως για παράδειγμα είναι μία πέτρα ή οι σιδηροδρομικές ράγες)! Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που το όχημα μας καταντούσε να… ίπταται αδικαιολόγητα στον αέρα (ασχέτως εάν οδηγούσαμε ένα μικρό κτήνος στους τέσσερις τροχούς)! Αδιαμφισβήτητα, ο ρεαλισμός δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του FlatOut, όμως πολλές φορές αυτό ήταν αρκετά ενοχλητικό και κουραστικό. Επίσης, παρατηρώντας καλύτερα τα γραφικά το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι είναι “outdated”, θυμίζοντας ουσιαστικά τα visuals της… προηγούμενης γενιάς κονσολών. Αν και η κίνηση παραμένει ομαλή και χωρίς ιδιαίτερα frame drops, μην περιμένετε frame rate παραπάνω από τα 30 fps, κάτι που αποδεικνύει ότι το FlatOut 4 σίγουρα δεν διαθέτει την αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας στο κομμάτι των γραφικών. Κι επειδή σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι, οι developers έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στον σχεδιασμό των tracks χρησιμοποιώντας κυρίως μία industrial και far-west αισθητική που χαρίζει έναν “rough” τόνο στο φυσικό περιβάλλον.
Πέραν των γραφικών όμως και των physics ερωτηματικά δημιουργεί και ο χειρισμός, όπου υπάρχουν στιγμές που γίνεται πραγματικά αφόρητα δύσκολος! Μπορεί το παιχνίδι να είναι arcade, όμως δεν ήταν λίγες οι φορές που μοιάζε να διαθέτει (αδικαιολόγητα) την “συμπεριφορά” ενός… simulation. Μία λάθος εκτίμηση ή μία στραβοτιμονιά είναι αρκετή για να σας στερήσει την πρωτιά και να σας ρίξει πολλές θέσεις στην κατάταξη ενός αγώνα. Το παιχνίδι δυστυχώς δεν συγχωρεί τα λάθη (rewind feature για παράδειγμα δεν θα βρείτε) και εάν κρίνουμε από την σαδιστική AI, η οποία είναι σκόπιμα προκλητική και ανεπτυγμένη σε πραγματικά απάνθρωπο βαθμό (ώρες ώρες αισθανόμουν ότι έπαιζα απέναντι στον… Deep Blue) ώστε να δυσκολεύει τη ζωή σας, θα πρέπει να οπλιστείτε με μπόλικη υπομονή (στο assault mode ειδικά θα δοκιμαστεί πολλές φορές η ψυχραιμία σας). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί πολλές φορές να παίξετε ξανά και ξανά μία πιστά ή ένα event, καθώς το “κακό” μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και έτσι να βρεθείτε από το ζενίθ στο ναδίρ σε χρόνο dt και χωρίς ούτε καν να το καταλάβετε! Το FlatOut 4 είναι βέβαιο ότι θα δοκιμάσει τόσο τις αντοχές όσο και τα… νεύρα σας σε υπερθετικό βαθμό, με το παιχνίδι να γίνεται πολλές φορές άδικο και να μην επιβραβεύει σωστά την (υπέρ)προσπάθεια του παίκτη.
Ολοκληρώνοντας την ανάλυση μας πάνω στο FlatOut 4 δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο πολύ καλό soundtrack, με τα hard rock κομμάτια (που προέρχονται από μάλλον όχι και τόσο γνωστές μπάντες) να προσθέτουν πόντους στην “wild” αίσθηση του παιχνιδιού, ενώ και ο βρυχηθμός των μηχανών σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα sound effects παράγουν σε γενικές γραμμές ένα πολύ τίμιο αποτέλεσμα στον τομέα της ακουστικής απόδοσης.
Flat (but) Fun!
Το FlatOut 4: Total Insanity δεν σας κρύβουμε ότι μας άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Το πλήθος των διαθέσιμων τύπων παιχνιδιών, το feeling της ανελέητης καταστροφής και η απίθανη αίσθηση της ταχύτητας φανερώνουν ότι το “touch” και το ξεχωριστό feeling των προηγούμενων FlatOut έχει μεταλαμπαδευτεί κι εδώ. Από την άλλη βέβαια δεν μπορούμε να παραλείψουμε την αδικαιολόγητη δυσκολία που δεν “επιβραβεύει” τον παίκτη όπως πρέπει, την “σαδιστική” AI (στο assault mode ειλικρινά ο νευρικός κλονισμός θα σας χτυπήσει την πόρτα) και τα visuals που δεν θυμίζουν την τωρινή γενιά σίγουρα επισκιάζουν μία αρκετά καλή προσπάθεια, η οποία από ότι φαίνεται να χάνει στα σημεία. Σε γενικές γραμμές, το Total Insanity δύναται να τραβήξει την προσοχή ορισμένων fans του είδους, αλλά be advised θέλει τεράστια υπομονή και επιμονή… Οπλιστείτε με αυτά και σίγουρα δεν θα περάσετε άσχημα!
Ανάπτυξη: Kylotonn Έκδοση: Big Ben Διάθεση: IGE
The Good
- Μεγάλη ποικιλία από διαθέσιμα gameplay modes . Αίσθηση της καταστροφής . Αισθητική και ατμόσφαιρα
The Bad
- Outdated visuals . Α.Ι που δεν συγχωρεί . Απάνθρωπη δυσκολία που δεν επιβραβεύει σωστά τον παίκτη
-
ΓΡΑΦΙΚΑ
-
ΗΧΟΣ
-
GAMEPLAY
-
ΑΝΤΟΧΗ