Το ντεμπούτο του Playlink, That’s You!, δεν «πολυβγήκε» στην Sony, αφήνοντας αμφιλεγόμενες εντυπώσεις τόσο λόγω θεματικής ενότητας, όσο και λόγω των χείριστων controls (απέχει αρκετά από την ιδανική κατάσταση η ζωγραφική μέσω αφής σε μια μικρή οθόνη κινητού). Με το Frantics και μέσω της Δανέζικης, ανεξάρτητης Napnok Games η Sony προσπαθεί να πάρει το αίμα της πίσω και να προσελκύσει το casual κοινό που απλά θέλει να διασκεδάσει στο σαλόνι του με την παρέα του.
Όπως και με όλους τους τίτλους της υπηρεσίας Playlink, το Frantics απαιτεί την σύνδεση κάποιας «έξυπνης» συσκευής (smartphone/tablet με Android ή iOS λειτουργικό) με το PS4 μέσω τοπικού δικτύου Wi-Fi ή απευθείας με την κονσόλα μέσω ad hoc. Αυτό μεταφράζεται αυτόματα σε δύο πράγματα: 1ον το multiplayer δεν υποστηρίζει online gaming, θα πρέπει δηλαδή να φέρετε την παρέα σας και 2ον προκειμένου να παίξετε, θα πρέπει πρώτα να έχετε κατεβάσει την σχετική εφαρμογή από το ψηφιακό μαγαζί της συσκευής σας. Η εφαρμογή δεσμεύει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο μέγεθος αποθηκευτικού χώρου και δεν είναι κοινή για όλους τους Playlink τίτλους (δηλαδή αν π.χ. διαθέτετε και τα Knowledge is Power και Hidden Agenda, θα πρέπει να κατεβάσετε τρία, ξεχωριστά apps).
Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον στο Frantics δικαιολογείται η ύπαρξη της έναντι μιας online πλατφόρμας που θα έτρεχε μέσω web browser, αφού στα περισσότερα mini-games ο χειρισμός πραγματοποιείται μέσω των λειτουργικών του γυροσκοπίου ή και του αξελερόμετρου. Τα υπόλοιπα controls χρησιμοποιούν πλήκτρα που απεικονίζονται στην οθόνη αφής ή σας ζητούν να σύρετε το δάκτυλο σας προς την κατεύθυνση που θέλετε να κινηθείτε. Σαφώς και δεν είναι ο ιδανικότερος τρόπος χειρισμού για τις τρεις διαστάσεις η περιστροφή του καρπού – και σίγουρα όχι όσο παρατηρείται (ευτυχώς ανεπαίσθητο) input lag στην μετάφραση των προθέσεων σας. Εννοείται φυσικά ότι στην ποιότητα του χειρισμού μεγάλο ρόλο παίζει και το πόσο… «αξιόμαχη» είναι η συσκευής σας. Αυτοί που διαθέτουν κινητό φθηνής ποιότητας κατασκευής θα αντιμετωπίσουν και σημαντικότερα θέματα ακριβείας στον χειρισμό.
Βέβαια ο σκοπός του Frantics δεν βασίζεται στην προσφορά του στα αψεγάδιαστα controls αλλά στο να ενώσει την παρέα, ακόμα και όταν αυτή απαρτίζεται από άτομα με μικρό ενδιαφέρον για τα videogames. Και τα καταφέρνει εξαίσια προσφέροντας απλοϊκό gameplay και δόμηση που παραπέμπει σε τηλεπαιχνίδι. Οι συμμετέχοντες κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους σε μια σειρά από δοκιμασίες που δεν διαθέτουν και ιδιαίτερο νόημα αλλά ταιριάζουν γάντι στο φλεγματικό ύφος του Frantics. Π.χ. στις καρεκλοδρομίες παίζετε curling με καρέκλες γραφείου, στην αλεξιπτωτρέλα πρέπει να ανοίξετε το αλεξίπτωτο όσο το δυνατόν πιο αργά ώστε να προσγειωθείτε πρώτος, ενώ στα… χωράφια της μουρλής κερδίζει όποιος κάνει πιο γρήγορα την παράδοση της σούπας του παρουσιαστή (και ενώ παράλληλα τον εμποδίζουν οι υπόλοιποι παίκτες). Συνολικά το Frantics διαθέτει 15 θεότρελα mini-games που μπορείτε είτε να τα παίξετε αυτόνομα, είτε δημιουργήσετε το δικό σας σετ παιχνιδιών για να παίξετε με την παρέα σας. Ο βασικός τρόπος παιχνιδιού βέβαια είναι το πάρτι του Fox, όπου γίνεται η διαλογή των mini-games τυχαία και συνοδεύονται από το σκέρτσο της παμπόνηρης αλεπούς που εκτελεί χρέη συντονιστή-παρουσιαστή.
Αν σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά, σωστά σας θυμίζουν, αφού το Frantics ουσιαστικά είναι ο πνευματικός διάδοχος του Crash Bash από την εποχή του πρώτου PSX. Και παρόλο που υπάρχει η επιλογή για single play μέσω δύο ή τριών bots, θα σας συμβουλεύαμε να μην «κάψετε» το παιχνίδι με αυτόν τον τρόπο αλλά να το φυλάξετε για την παρέα (μέχρι τέσσερα άτομα υποστηρίζονται). Το κάθε mini-game δεν απαιτεί πάνω 3-4 λεπτά για την ολοκλήρωση του, δίνοντας πολύ σύντομα την θέση του στο επόμενο ώστε να μην υπάρχουν νεκροί χρόνοι και υποψίας βαρεμάρας.
Αν η μισή εμπειρία είναι η αλληλεπίδραση της παρέας μέσω των δοκιμασιών, η άλλη μισή βρίσκεται στην μινιμαλιστική μεν, εξαιρετικά καλαίσθητη δε, παρουσίαση. Και ο Fox αλλά και τα υπόλοιπα ζωάκια-συμμετέχοντες έχουν σχεδιαστεί σαν φιγούρες πηλού, θυμίζοντας πολύ π.χ. την τεχνική των Neverhood/Armikrog). Το αποτέλεσμα είναι να αποκτούν όλοι οι χαρακτήρες γκαφατζίδικη εμφάνιση χωρίς δείγμα κειμένου. Αυτό δεν ισχύει βέβαια και για τον Fox που παρουσιάζει το Frantics: η περσόνα του είναι εντελώς βιτριολική, με φλεγματικά σχόλια και πλήρως ειρωνικό ύφος που αν και δεν προκαλεί γέλιο, θα σας αφήσει με ένα ζωγραφισμένο χαμόγελο στο στόμα. Οι ατάκες βέβαια μετά από 3-4 παιχνίδια αρχίζουν και επαναλαμβάνονται αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός του πλήρους εξελληνισμού του παιχνιδιού. Όλα τα επεξηγηματικά κείμενα, τα μενού και το application του Frantics υποστηρίζουν την Ελληνική γλώσσα πλήρως – δεν εντοπίσαμε παραφωνίες στην μετάφραση, ενώ ο ηθοποιός που υποδύεται τον Fox είναι απλά άξιος συγχαρητηρίων. Τολμάμε να πούμε μάλιστα ότι κάνει πολύ καλύτερη δουλειά σε σύγκριση με τον Βρετανό συνάδελφο του. Η χροιά της φωνής του είναι όσο μοχθηρή και χαιρέκακη απαιτεί ο ρόλος. Αν όμως αρνείται το παιχνίδι να μιλήσει στην γλώσσα σας, μην ψάχνετε αδίκως τα μενού για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις. Βασική προϋπόθεση για να τρέξει το Frantics στα Ελληνικά είναι να έχετε επιλέξει την μητρική σας γλώσσα και σαν την γλώσσα των μενού της κονσόλας. Πραγματικά παράλογη σύμβαση που ελπίζουμε να διορθωθεί σε μελλοντικό update.
Σε κάθε περίπτωση το Frantics θα το εκτιμήσετε δεόντως αν συγκεντρώνεστε συχνά με τους φίλους σας. Δεν έχει και την ατελείωτη αντοχή στον χρόνο αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι θα το διασκεδάσετε με την ψυχή σας.
Ανάπτυξη: NapNok Games Έκδοση: Sony Interactive Entertainment Διάθεση: Sony Hellas
The Good
- Εξαιρετική, καλαίσθητη παρουσίαση . Ιδανικό σε συγκεντρώσεις της παρέας . Πλήρως εξελληνισμένος τίτλος . Προσιτό σε όλες τις ηλικίες
The Bad
- Πρέπει να προσαρμόσετε αντίστοιχα το μενού του PS4 για να αλλάξετε γλώσσα . Μόλις 15 mini-games . Υπερβολικά απλοϊκό gameplay . Μικρό input lag λόγω χρήσης κινητών . Απαιτεί κατέβασμα συγκεκριμένου application
-
ΓΡΑΦΙΚΑ
-
ΗΧΟΣ
-
GAMEPLAY
-
ΑΝΤΟΧΗ