Ήταν Δεκέμβρης του 1993 όταν η Sierra, μία από τις κορυφαίες εταιρείες τότε, κυκλοφόρησε το Gabriel Knight: Sins of the Fathers, ένα adventure game μυστηρίου, με δημιουργό μία ταλαντούχα σχεδιάστρια και συγγραφέα, τη Jane Jensen. Με ανάλυση 320×200 παρακαλώ, συμβατό μόνο με DOS, και αποθηκευμένο σε 11 δισκέτες! Ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο παιχνίδι, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε (ή να θυμηθείτε) παίζοντας τη νέα remastered έκδοση του, με τη χαρακτηριστική ονομασία 20th Anniversary Edition.
Υπόθεση
Είστε ο Gabriel Knight, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος σπάνιων βιβλίων, και συγγραφέας ο ίδιος (ή τουλάχιστον προσπαθείτε). Ζείτε στην πάντοτε μαγευτική Νέα Ορλεάνη, η οποία όμως μαστίζεται τον τελευταίο καιρό από μία σειρά τελετουργικών φόνων που παραπέμπουν στην κουλτούρα του βουντού. Αυτή η υπόθεση αποτελεί αφορμή έρευνας για το νέο σας βιβλίο, όμως σύντομα θα ανακαλύψετε ότι συνδέεται μαζί σας πιο στενά απ’όσο φαντάζεστε, τόσο προσωπικά όσο και με την μέχρι τώρα άγνωστη ιστορία της οικογένειας σας. OK, μετά από 21 χρόνια δεν ισχύει πια ο κανόνας των spoilers, αλλά δεν θα πούμε περισσότερα, σκεπτόμενοι τους νεότερους gamers που θα παίξουν για πρώτη φορά.
Gameplay
Το αρχικό παιχνίδι ακολουθούσε την δημοφιλή τότε point & click λογική. Η επετειακή έκδοση κάνει το ίδιο, όμως αντί να «ρυπαίνει» την οθόνη με ένα σωρό εικονίδια, σας επιτρέπει να κινείτε τον δείκτη, εμφανίζοντας το όνομα κάποιου προσώπου ή αντικειμένου με το οποίο μπορείτε να αλληλεπιδράσετε. Κάνοντας κλικ στο πάτωμα / έδαφος, μετακινείστε σε εκείνο το σημείο, ενώ κλικάροντας σε πρόσωπο ή αντικείμενο, εμφανίζονται εικονίδια με τις επιτρεπτές δράσεις. Έτσι μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιον, να του δείξετε ή να του δώσετε κάποιο αντικείμενο, να μαζέψετε αντικείμενα, να τα εξετάσετε ή συνδυάσετε μεταξύ τους στο inventory, να τα χρησιμοποιήσετε στον εκάστοτε χώρο, κτλ. Στην περίπτωση των συζητήσεων, εμφανίζονται ως πορτρέτα ο Gabriel και ο συνομιλητής του, για να βλέπετε αναλυτικά τις εκφράσεις τους, επιλέγοντας από τα διαθέσιμα θέματα στη μέση της οθόνης. Με κίτρινο χρώμα σημειώνονται τα θέματα που προχωρούν την υπόθεση, αν και πραγματικά σας προτείνουμε να μην παρακάμψετε καμία από τις απολαυστικές συζητήσεις του παιχνιδιού! Στο κάτω μέρος της οθόνης είναι πάντα διαθέσιμα το inventory και ο χάρτης, ο οποίος επιτρέπει την άμεση μεταφορά στις διάφορες περιοχές που ανακαλύπτετε σταδιακά.
Επίσης υπάρχει το journal, το οποίο περιέχει περίληψη της προόδου σας, όπως και βοήθεια αν «κολλήσετε». Εκπληκτικό είναι το εικονίδιο με το αστεράκι, που δείχνει σε κάθε περιοχή πως ήταν σχεδιασμένη στο αρχικό παιχνίδι, σχόλια από τους δημιουργούς, ακόμα και συνεντεύξεις! Με παρατεταμένο κλικ στο μικρό εικονίδιο πάνω αριστερά, αποκαλύπτετε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος σε κάθε περιοχή. Από το κεντρικό μενού, επιλέγοντας το Graphic Novel, εμφανίζετε ένα… graphic novel φυσικά, που αποτελεί ένα origin story της οικογένειας του Gabriel, και είχε κυκλοφορήσει παλαιότερα σε έντυπη μορφή, με τις συλλεκτικές εκδόσεις των παιχνιδιών της σειράς.
Γραφικά και ήχος
Ναι, εδώ βρίσκονται οι μεγαλύτερες διαφορές και η αφορμή για το remastering. Το gameplay δεν είχε τίποτα κακό… τα γραφικά και ο ήχος ήταν που έπρεπε να εξελιχθούν σε σύγχρονη μορφή. Όταν είχε κυκλοφορήσει η έκδοση σε CD-ROM του αρχικού τίτλου, με μόνη διαφορά την προσθήκη ομιλίας, το cast ήταν χολιγουντιανό. Εδώ αντίθετα οι φωνές προέρχονται από άγνωστους ηθοποιούς, οι οποίοι όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι κάνουν άσχημη δουλειά. Η δε μουσική περιλαμβάνει όλες τις αρχικές συνθέσεις του άξιου Robert Holmes, οι οποίες έχουν προσαρμοστεί από τα τότε απλά MIDI, ώστε να γεμίζουν το δωμάτιο με ευδιάκριτα μουσικά όργανα, βοηθώντας στη δημιουργία ατμόσφαιρας περισσότερο ίσως και από τα γραφικά.
Στον οπτικό τομέα τώρα, εφαρμόζεται ένα πρωτότυπο εγχείρημα. Παρ’όλο που τόσο οι χαρακτήρες όσο και τα περιβάλλοντα είναι σχεδιασμένα με αρκετή δόση ρεαλισμού, υπάρχει παντού ένα εφέ σχεδιασμένου πίνακα ζωγραφικής με το χέρι. Αυτό όμως είναι τόσο διακριτικά ενσωματωμένο, που δίνει μία καλλιτεχνική χροιά χωρίς να επιβάλλεται, εκτός από κάποιες περιπτώσεις όπου τονίζεται επίτηδες, κάνοντας την οθόνη να μοιάζει με έργο τέχνης!