Από πριν παίξω το Get Even ακόμα είχα ενθουσιαστεί για την κυκλοφορία του, μιας και είμαι εδώ και καιρό fan του Black Mirror, το οποίο πολλοί λένε ότι θυμίζει το παιχνίδι, αλλά και των horror games. Φυσικά υπήρχαν και όλα τα ελπιδοφόρα trailers που παρουσίαζαν ένα άκρως ανατριχιαστικό παιχνίδι που μπορεί εύκολα να σε καθηλώσει. Η αλήθεια είναι, αρκετές «εργατοώρες» μετά, δεν πιστεύω ότι άξιζε τόσο το υπερβολικό hype, αλλά παράλληλα όπως θα διαβάσεις και στο review που ακολουθεί σε καμία περίπτωση δεν ήταν και χαμένος χρόνος…
Στο παιχνίδι αναλαμβάνεις το ρόλο του Cole Black (ελάχιστα cliché), πρώην μισθοφόρος και νυν τύπος-με-αμνησία. Έπρεπε να σώσεις μια κοπέλα που κάποιοι είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά. Δεν τα κατάφερες και όχι μόνο ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη, αλλά σε… πήραν και τα σκάγια. Τώρα προσπαθείς να βρεις τη μνήμη σου, μέσω του μηχανισμού Pandora, ο οποίος θυμίζει πάνω σου ένα είδος cyberpunk Google Glass, κάτω από το άγρυπνο μάτι του μυστηριώδους Red, ο οποίος σε καθοδηγεί καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας σου.
Το παιχνίδι ακροβατεί ανάμεσα σε πολλά genres, χωρίς όμως να μπορεί να “αποφασίσει” πού ακριβώς πατάει. Έντονα στοιχεία ψυχολογικού horror, action, stealth, puzzle-solving και first-person shooter δίνουν στο παιχνίδι μια έντονη, αλλά μάλλον απροσδιόριστη, διάσταση. Ωστόσο, η μίξη αυτή των genres, τώρα που το λέμε, είναι ίσως και το πιο καινοτόμο στοιχείο του παιχνιδιού. Το ότι το Get Even βαδίζει ένα καθαρά δικό του δρόμο, πατώντας πάνω στα διαφορετικά είδη κατά βούληση μπορεί να σου αρέσει, μπορεί και όχι. Αν θες την προσωπική μου άποψη, απλά σε αφήνει κάπως ασυγκίνητο, καθώς δεν λαμβάνεις κάποιο συναίσθημα αρκετά ώστε να καταφέρει να σε καθηλώσει. Παρ’όλα αυτά, έχω ακούσει πολλά άτομα να θεωρούν αυτή την ελεύθερη αποτύπωση της ιστορίας «χωρίς ταμπέλες» κάτι το πρωτάκουστο και γοητευτικό.
Πώς ακριβώς παίζεις, μπορεί να αναρωτιέσαι… Ο χαρακτήρας που ελέγχεις κουβαλάει όπλα, ένα κινητό τηλέφωνο (και την ανάγκη να βρεις τη μνήμη σου) και πορεύεσαι με αυτά. Τα όπλα δε χρειάζονται συστάσεις, ενώ το κινητό σου δίνει διάφορες επιλογές όπως scanning των στοιχείων που βρίσκεις στο δρόμο σου, θερμική απεικόνιση (βλέπεις τι είναι κρύο και τι ζεστό), φακός και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα μπιχλιμπίδια. Αμφότερα τα όπλα και το κινητό δε σου αφήνουν κάποια ιδιαίτερα καλή αίσθηση, καθώς το κινητό με έκανε να νιώθω ότι χάνω το χρόνο μου προσπαθώντας να βρω το σωστό app κάθε φορά, ενώ η χρήση όπλων είναι κάπως άβολη-ενδεχομένως σε μια προσπάθεια το παιχνίδι να είναι ρεαλιστικό. Ένα ελαφρυντικό που δίνω στο Get Even όσον αφορά την οπλοχρησία, πάντως, είναι ότι οι δημιουργοί θέλουν να ρίξουν το βάρος στο stealth κομμάτι, περιορίζοντας την χρήση του όπλου σου στο minimum. Επίσης, όσο μιλάμε για όπλα, το Get Even είναι το πρώτο παιχνίδι που παρουσίασε το Corner Gun, ένα όπλο ειδικά σχεδιασμένο ώστε να ρίχνεις στους κακούς από γωνίες, χωρίς να χρειάζεται να σε δουν και να υπάρξει μάχη (τι ακόμα να κάνουν οι άνθρωποι για να διαλέξει κάποιος το δρόμο του stealth).
Όσον αφορά την ιστορία, εκεί είναι που οι developers έχουν δώσει πραγματικό ρεσιτάλ. Το σενάριο είναι πανέξυπνο, με το story να κλιμακώνει αργά και σταθερά μέχρι το φινάλε του παιχνιδιού, το οποίο σε αφήνει κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα. Η ιστορία του είναι σίγουρα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που έχω ζήσει σε video game και οι ερμηνείες των ηθοποιών την τονίζουν με τον καλύτερο τρόπο. Η έξυπνη, καθηλωτική τροπή της ιστορίας και ο τρόπος που αυτή εκτυλίσσεται είναι από μόνος του ένας εξαιρετικός λόγος να παίξεις το παιχνίδι.
Το μόνο κακό στο να βιώσεις την ιστορία του παιχνιδιού είναι ενδεχομένως το gameplay και αυτό γιατί το Get Even είναι κατά γενική ομολογία ένα πολύ μπερδεμένο παιχνίδι, κάτι το οποίο «βγαίνει» όσο παίζεις. Παρόλο που ένα πρόσφατο update διόρθωσε αρκετά μικρο-προβλήματα που συναντούσες, τα controls είναι ακόμα κάπως άβολα, το περιβάλλον υπάρχουν στιγμές που θυμίζει παιχνίδι παλαιότερου έτους και βρίσκεις ακόμα κάποια σκόρπια bugs στο τοπίο. Δε μιλάμε σε καμία περίπτωση ότι είναι unplayable, αλλά σίγουρα δε μπορώ να πω ότι είναι τόσο «smooth» όσο θα θέλαμε.
Όσον αφορά το soundtrack του παιχνιδιού, είναι πραγματικά ένα «όνειρο». Όχι μόνο είναι ενδιαφέρον και απολαυστικό να το ακούς, ταιριάζει τόσο τέλεια στο παιχνίδι που ακόμα και οι ambient ήχοι του περιβάλλοντος και του χαρακτήρα «ενώνονται» με τη μελωδία και όλα μαζί μου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Το τελευταίο μου «παράπονο» αφορά στο puzzle-solving κομμάτι. Τα puzzles είναι κατά κύριο λόγο πολύ εύκολα και λίγα, αφήνοντάς στις περισσότερες περιπτώσεις ένα σχεδόν κενό αίσθημα. Αυτό είναι κρίμα, καθώς φαίνεται ότι υπήρχε σκέψη για πραγματικά καλά puzzles, απλώς οι δημιουργοί αποφάσισαν ότι αυτά δεν πρέπει να πάρουν πολύ από το χρόνο που θα περάσεις στο game.
Η τελική μου άποψη είναι ότι το Get Even δεν είναι κακό παιχνίδι, και αξίζει να το δοκιμάσεις αν σου αρέσουν τα πιο «εναλλακτικά» games, οι καθηλωτικές ιστορίες, τα πολύ, πολύ καλά soundtracks και τα… cliché ονόματα. Αν, όμως, θες gameplay απαλό σαν μετάξι, τέλειο, next-gen περιβάλλον και γραφικά μαζί με πολύ shooting, τότε το Get Even πολύ δύσκολα θα καταφέρει να σε κρατήσει.
Ανάπτυξη: The Farm 51 Έκδοση: Bandai Namco Entertainment Διάθεση: Bandai Namco Hellas
The Good
- Καθηλωτική ιστορία . Αψεγάδιαστο soundtrack . Ατμόσφαιρα
The Bad
- Άβολο gameplay . Μέτρια γραφικά . Λίγα κι εύκολα puzzles
-
ΓΡΑΦΙΚΑ
-
ΗΧΟΣ
-
GAMEPLAY
-
ΑΝΤΟΧΗ