Ένα παραδοσιακό game παίρνει συνήθως από μερικούς μήνες έως κάποια χρόνια να δημιουργηθεί και να κυκλοφορήσει. Έχουμε πρώτα την ιδέα, συζητήσεις τύπου brainstorming ώστε να καθοριστεί το σενάριο, η μηχανική του gameplay, ποιοί θα συμμετέχουν κλπ. και ύστερα έχουμε το πρακτικό κομμάτι του προγραμματισμού, του level design, του voice acting, του marketing και, και, και, και, και…
Παίρνοντας όλα αυτά υπόψη, δεν είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα game από το 0 σε 48 ώρες. Έτσι;
Κι όμως, εδώ και 6 χρόνια οι Έλληνες game developers ενώνουν τις δυνάμεις τους συμμετέχοντας στο Global Game Jam, μια πραγματική γιορτή που λαμβάνει χώρα σε 803 (!) τοποθεσίες ανά τον κόσμο κάθε χρόνο και φέτος προσέλκυσε πάνω από 40.000 jammers (προγραμματιστές, artists, sound designers κλπ.)!
Είναι αλήθεια ότι ακόμα και ως «απλός άνθρωπος» (ο οποίος βγήκε από το gaming μπουντρούμι μόνο και μόνο για να ζήσει από κοντά αυτή την τόσο σημαντική συνάντηση), πέρασα πολύ ωραία περπατώντας ανάμεσα σε ανθρώπους που έτρεχαν από εδώ κι από εκεί αναψοκοκκινισμένοι, ενθουσιασμένοι και ανυπόμονοι να ανεβάσουν το παιχνίδι τους στην επίσημη ιστοσελίδα του αθηναϊκού Global Game Jam (ξέρεις, αφού το δημιουργήσουν σε 2 μέρες). Οι jammers συζητούσαν μεταξύ τους και με τους διοργανωτές ενώ παράλληλα οι υπολογιστές και τα (στολισμένα με νάρθηκες για την τενοντίτιδα) χέρια τους «έτρεχαν» ώστε να προλάβουν το deadline που, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δίνει στο Global Game Jam ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά του.
Είναι αλήθεια ότι το game development είναι πιο πολύ κομμάτι της ζωής μας από ποτέ. Το βλέπουμε καθημερινά στις συνήθειές μας, από τον ελεύθερο χρόνο που θα περάσουμε με το αγαπημένο μας game έως κάθε εκπαιδευτική εφαρμογή που θα συναντήσουμε στην ακαδημαϊκή και εργασιακή μας πορεία. Είναι μια διαδικασία που για να απολαύσουμε τους καρπούς της θέλει πλήρη αφοσίωση από τους ανθρώπους πίσω από τη σκηνή. Ένα game, άσχετα την εφαρμογή για την οποία προβλέπεται και το είδος του απαιτεί την ευφυΐα, τη φαντασία, την ευρηματικότητα, το χρόνο και την αγάπη των δημιουργών του ενώ παράλληλα χρειάζεται και μια συνεχή ακολουθία από τεστ για να ολοκληρωθεί και να βρει το δρόμο του στις κονσόλες και τα PC μας.
48 ώρες, λοιπόν, στη Διπλάρειο Σχολή, με τους Αθηναίους jammers να δουλεύουν πυρετωδώς. Και όταν πέρασαν αυτές οι 48 ώρες την Κυριακή το απόγευμα και ήρθε η ώρα να παρουσιαστούν τα «νεογέννητα» games, τότε μπορούσες να δεις κάθε δημιουργό να μπαίνει σε ένα καινούριο mood, από το άγχος και το απόγειο της δημιουργίας σε ένα πιο χαλαρό που ήθελε συζήτηση, ψυχαγωγία – και πολύ πιθανώς καλό φαγητό και ύπνο για την υπόλοιπη βδομάδα.
Τα παιχνίδια ποίκιλαν από «παρεΐστικα» επιτραπέζια έως mobile games, RPGs και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς. Παιχνίδια με έντονα χρώματα, απλά puzzles, σκοτεινά setting, μυστήριο, χιούμορ, μπορούσες πραγματικά να δεις τα πάντα, και έβλεπες παράλληλα την περηφάνια των jammers όσο οι υπόλοιποι θαυμάζαμε τις δημιουργίες τους.
Υπάρχουν πολλές τεχνικές πληροφορίες που θα μπορούσα να αναφέρω για το φετινό Global Game Jam Athens, και για τη διοργάνωση γενικά. Θα προσπαθήσω όμως να μείνω στα βασικά. Υπεύθυνοι για την οργάνωσή του (στην Αθήνα) ήταν η Gifted Hellas ΑΜΚΕ, η ViRA και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ενώ ως Media Partner συμμετείχε η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Στους συμμετέχοντες (αυτοί οι jammers που έχω αναφέρει 5+ φορές) βρίσκονταν σχεδόν όλοι οι αγαπημένοι μας indie game developers, καλλιτέχνες, παλιοί λάτρεις του event αλλά και καινούριοι που ήρθαν να δουν «τι παίζει».
Σημασία δεν έχει, στο τέλος, ποιοί ήταν, πόσοι ήταν ή το πώς κατάφεραν να κοιμηθούν (αν και θα ήθελα μερικές προσωπικές μαρτυρίες από όσους κοιμήθηκαν κάτω από τους υπολογιστές τους). Σημασία δεν έχει καν το πόσα παιχνίδια δημιουργήθηκαν. Σημασία έχει ότι το Global Game Jam ένωσε για άλλη μια χρονιά τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τα αγαπημένα μας games, και τους έδωσε την ευκαιρία και την πρόκληση να δημιουργήσουν κάτι καινούριο, κάτι που κανείς μας δεν έχει ξαναδεί. Και αυτό κάνει το Global Game Jam μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις όσον αφορά το gaming.
Ανυπομονούμε ήδη να το ξαναδούμε το 2019!
#GGJ #GGJ2018 #GGJAthens