Ξεκίνησε το 2010 ως Blizzard DOTA, ένα από τα arcade maps που έδειχναν τις ικανότητες του StarCraft II editor. Όταν όμως ανακοίνωσε το DotA 2, η Valve πάτησε τον… κάλο του Rob Pardo, του αντιπροέδρου της Blizzard και ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη σχετικά με το όνομα DotA: αν μην τι άλλο, ήταν το όνομα ενός modification που είχε ξεκινήσει από την κοινότητα του WarCraft. Όπως και να έχει, τη μάχη τη νίκησε η Valve που κράτησε τα δικαιώματα της ονομασίας. Η Blizzard συμβιβάστηκε με το Blizzard All-Stars, ενώ τον Οκτώβριο του 2013, το όνομα άλλαξε στο τελικό Heroes of the Storm. Η Βlizzard αποκαλεί το παιχνίδι της «hero brawler», κάτι που θεωρώ χίλιες φορές καλύτερο από το αόριστο MOBA και που (εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού των αγώνων) είναι αρκετά χαρακτηριστικό ως περιγραφή. Το HotS βρίσκεται ακόμα σε κλειστή alpha, αλλά όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε, είναι ήδη ένα απολαυστικό, διασκεδαστικό και πανέμορφο παιχνίδι.
To HotS, αν και διατηρεί την βασική φόρμουλα του 5v5, με τα minions, τα lanes και τις βάσεις, επιφυλάσσει μερικά…σοκ, στον παίκτη που θα παίξει για πρώτη φορά. Το αρχικό σοκ είναι η έλλειψη αντικειμένων. Δεν υπάρχει μαγαζί, δεν υπάρχουν χρυσά νομίσματα, δεν υπάρχει inventory. Ειδικά αν αντιπαραβάλουμε το HotS με τo DοtA 2, είναι μια χαώδης διαφορά. Όπως πολλά πράγματα, είναι θέμα γούστου και συνήθειας: για μένα, ήταν ευχάριστη αλλαγή, καθώς μπορείς να έχεις την προσοχή σου περισσότερο στο παιχνίδι. Οι λίστες με τα αντικείμενα, οι συνδυασμοί, τα διαφορετικά μαγαζιά, όλα αυτά ήταν υπερβολικά για μένα (ξέρω, ξέρω, είμαι casual). Επίσης, η επιστροφή στην βάση, η αναγκαιότητα αυτή που εκκρεμεί σε πολλά σημεία ενός αγώνα, εξαφανίζεται. Όχι, δεν χρειάζεται να χάσεις χρόνο, δεν πρέπει να φύγεις από τη μάχη για να αγοράσεις μια μπότα και να πιείς νερό. To δεύτερο σοκ είναι το team XP. Όλοι οι πέντε συμπαίκτες της μιας ομάδας μοιράζονται την εμπειρία από κάθε εξόντωση ή στόχο αποστολής. Το HotS εστιάζει λοιπόν στην ομάδα. Δεν υπάρχει η έννοια του carry που θα μαζέψει εμπειρία και στο τέλος θα σηκώσει τους υπόλοιπους τέσσερις στους ώμους του. Στο HotS οι πέντε παίκτες πέφτουν μαζί ή νικούν μαζί.
Όπως καταλαβαίνετε, το Heroes of the Storm με κέρδισε αμέσως. Α, σας είπα ότι αν κάποιος παίκτης αποσυνδεθεί, αντί ο ήρωάς του να μείνει ανενεργός, τουλάχιστον την θέση του παίρνει ένα bot; Αυτό ήταν: έρωτας κεραυνοβόλος…
Ταλέντα και progression
Οι βασικοί μηχανισμοί μάχης είναι οι γνωστοί: έχουμε τρεις κανονικές ικανότητες (πλήκτρα Q, W, E) και μια ulti (πλήκτρο R) που ξεκλειδώνεται αργότερα, αλλά και ένα passive (σε ορισμένες περιπτώσεις μετράει ως ξεχωριστό skill στο πλήκτρο D). Κάθε τρία levels, επιλέγουμε ένα νέο talent. Κάποια αλλάζουν τα ήδη υπάρχοντα skills μας, τροποποιώντας τα με εξτρά ικανότητες (stuns, lifesteals, κ.λπ.) ή τα κάνουν πιο αποτελεσματικά. Υπάρχουν και ορισμένες επιλογές στο talent tree, αρκετά περίεργες, που μπορούν να φέρουν ένα παιχνίδι άνω-κάτω: υπάρχουν αντικείμενα όπως wards, repair bots, τοτέμ, σύντομες τηλεμεταφορές τύπου flash/blink κ.λπ., που ενεργοποιούνται με τα πλήκτρα 1, 2, 3. Βρίσκουμε επίσης και passive talents που, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αλλάζουν την στρατηγική ομάδας, όπως για παράδειγμα η δωροδοκία των Mercs στα Camps (μετά από Χ εκτελέσεις μικρών minions σε ένα lane, μια ομάδα mercs δέχεται να σας βοηθήσει οικειοθελώς, χωρίς να πρέπει να την νικήσετε πρώτα). Άλλα talents εστιάζουν στη πολιορκία, όπως για παράδειγμα, παραπάνω ζημιά σε πύργους ή ακόμα και αφαίρεση πυρομαχικών από τον πύργο με κάθε χτύπημα (οι πύργοι δεν έχουν άπειρες σφαίρες, πρέπει να τις ανανεώνουν τακτικά). Γενικά, το Talent system αφήνει πολύ χώρο στην φαντασία για περίεργα builds που σίγουρα θα αξιοποιηθούν καταλλήλως μόλις στρώσει το παιχνίδι και αρχίζουν να εξερευνούνται περίεργες τακτικές.
Αυτά όσον αφορά στο in-game σύστημα εμπειρίας. Τι γίνεται όμως έξω από αυτό; To μόνιμο progression του λογαριασμού μας έχει ως εξής: μετά από κάθε αγώνα, κερδίζουμε XP για τον γενικό προφίλ μας ως παίκτη του HotS, αλλά κερδίζουμε και ΧΡ για τον ήρωα που παίζουμε. Αυτά τα ΧΡ μάλιστα διπλασιάζονται αν μέσα στην ομάδα μας είχαμε και κάποιον από την Friend List, κάτι που μας ωθεί να παίζουμε με φίλους.
Κάθε ήρωας έχει 10 levels: υπενθυμίζω ότι αυτά είναι τα μόνιμα levels του χαρακτήρα στο account μας, όχι μέσα στον αγώνα. Στα πρώτα πέντε levels, ξεκλειδώνονται κάποια εξτρά talents και abilities που χρησιμοποιούμε στο παιχνίδι. Είναι ένας τρόπος για να μάθουμε σιγά-σιγά τον ήρωα όσο παίζουμε. Εξάλλου, τα πέντε αυτά επίπεδα τα κερδίζουμε μέσα σε ελάχιστους αγώνες. Από εκεί και μετά, οι επιβραβεύσεις σε κάθε level-up είναι διακοσμητικές (portraits, παραλλαγές σε mounts, μπόνους σε χρυσό, skins, κτλ).
Τα επίπεδα του λογαριασμού μας τώρα, ξεκλειδώνουν γενικότερες αναβαθμίσεις ή δώρα: μπορεί να είναι ένα μπόνους των 2.000 gold, ένα έξτρα slot για το Hero Rotation ή η δυνατότητα να παίρνουμε daily quests. Το daily quest μας δίνει ένα μικρό ποσό από gold όταν ολοκληρώσουμε κάποια προϋπόθεση, για παράδειγμα, να παίξουμε δύο φορές με έναν ήρωα από το Diablo universe ή να παίξουμε τρεις φορές με έναν Support hero. Ο χρυσός, προφανώς, χρησιμοποιείται για να ξεκλειδώσουμε ήρωες και skins. Αν δεν έχεις να δώσεις gold, δίνεις EUR φυσικά. Μην ψάχνετε runes και σελίδες και τέτοια: στο Heroes of the Storm, όλοι παίζουν επί ίσοις όροις.
Οι χάρτες
Οι χάρτες, η αλλιώς Battlegrounds όπως ονομάζονται στο Heroes of the Storm, είναι πέντε αυτή την στιγμή. Όλοι τους έχουν κάποια κοινά σημεία: υπάρχουν οι βάσεις, τα lanes, μια μικρή ζούγκλα. Είναι όλοι τους αρκετά μικροί, κάτι που εκμηδενίζει τις αποστάσεις και τον χρόνο απόκρισης. Υπενθυμίζουμε ότι οι ήρωες έχουν και mounts στην διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή, κάτι που κάνει ακόμα πιο σύντομες τις μετακινήσεις. Μέσα στη ζούγκλα θα βρούμε επίσης σε όλους τους χάρτες τα Watchtowers (όποια ομάδα τα κατέχει, βλέπει την γύρω περιοχή χωρίς το fog-of-war) και τα Mercenary Camps (σκοτώστε τα mobs και θα τα αναγκάσετε να έρθουν με το μέρος σας και να προχωρήσουν αυτόματα προς την αντίπαλη βάση, συνοδεύοντας τα κανονικά minions). Σημειώστε ότι σε κάθε κομβικό σημείο άμυνας, όπου υπάρχει ένα τείχος και πύργοι που ρίχνουν στους εχθρούς, βρίσκεται κι ένα Healing Well, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας ήρωας για να αναπληρώσει Health/Mana. Το σωτήριο πηγάδι απενεργοποιείται μετά από κάθε χρήση και χρειάζεται λίγη ώρα για να ξαναφορτίσει, αλλά ο ρόλος του είναι σημαντικός και αποτρέπει συχνά εκείνο το μισητό «πρέπει να πάω πίσω στην πηγή να γεμίσω και ξαναέρχομαι». Ακόμα και αν είστε μακριά από ένα πηγάδι, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι θεραπείας, ώστε να μην γυρνάτε στη βάση τόσο συχνά: σε κάθε ομάδα από minions, υπάρχει ένας μικροσκοπικός μάγος: όταν τον σκοτώσετε, αφήνει πίσω του ένα health globe που δίνει σε όλους τους κοντινούς ήρωες λίγο health πίσω. Τέτοιες μικρές λεπτομέρειες είναι που κρατάνε το gameplay στις μάχες, όχι στα logistics και τις μετακινήσεις.
Αυτά είναι τα κοινά χαρακτηριστικά, αλλά φυσικά κάθε χάρτης είναι τελείως διαφορετικός, τόσο στην εμφάνισή του, όσο και στα lanes και τους ιδιαίτερους μηχανισμούς του. Αναλυτικά, μπορείτε να δείτε μερικούς ωραίους interactive χάρτες σε αυτή την διεύθυνση, εδώ θα πούμε περιληπτικά τα ξεχωριστά mechanics.
Blackheart’s Bay. Στο κέντρο του χάρτη, έχει αράξει το… βομβαρδιστικό του, ο πειρατής Blackheart. Αν του δώσετε αρκετά χρυσά νομίσματα (που πέφτουν από συγκεκριμένους εχθρούς ή από σεντούκια που εμφανίζονται ανά διαστήματα), θα αρχίσει να βομβαρδίζει με ιδιαίτερα καταστροφικές κανονιές, την αντίπαλη βάση. Η βροχή αυτή είναι ικανή να ισοπεδώσει πύργους, τείχους και κτίρια, κάνοντας το mechanic αυτό απαραίτητο για την ομάδα που θέλει να νικήσει. Μετά από κάθε βομβαρδισμό, οι απαιτήσεις σε χρυσά νομίσματα ανεβαίνουν, κάτι που βοηθάει ελαφρώς την ομάδα που έχει μείνει πίσω.
Dragon Shire. Στις δύο άκρες του χάρτη βρίσκονται δύο shrines. Αν μια ομάδα ελέγχει και τα δύο σημεία, μπορεί να χρησιμοποιήσει τον κεντρικό βωμό για να μεταμορφώσει έναν παίκτη σε έναν ισοπεδωτικό Dragon Knight, που κάνει διπλή ζημιά σε κτίρια. Ο παίκτης που μεταμορφώνεται χάνει τις δικές του ικανότητες, αλλά κερδίζει ένα Fire Breath και μια κλωτσιά που στέλνει έναν άτυχο ήρωα μια-δύο οθόνες μακριά. Προφανώς, μαζί με τη συνοδεία των συμπαικτών, είναι πολύ εύκολο να διαλύσει οποιοδήποτε κτίριο βρει μπροστά του.
Haunted Mines. Στα lanes υπάρχουν είσοδοι σε μια δευτερεύουσα, μικρή πίστα, ένα ορυχείο κάτω από τον χάρτη. Όταν ανοίξουν οι δύο είσοδοι, οι παίκτες μπαίνουν στο ορυχείο για να σκοτώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό από undead. Κάθε undead δίνει και από μια νεκροκεφαλή που μαζεύεται αυτόματα (αν σκοτώσετε κι ένα Undead Boss που υπάρχει στο ορυχείο, παίρνετε ακόμα περισσότερες). Συνολικά υπάρχουν 100 τέτοια tokens και καλό είναι να μαζέψετε όσα περισσότερα μπορείτε, γιατί αυτά θα τροφοδοτήσουν το undead golem που θα επιτεθεί αυτόματα την αντίπαλη βάση. Αν έχετε μαζέψει και τα 100 skulls, ο σύμμαχός σας θα είναι σχεδόν ανίκητος.
Cursed Hollow. Εδώ ανά διαστήματα εμφανίζονται κάποια relics. Η ομάδα που μαζέψει τρία, θα επιβάλει μια ιδιαίτερα καταστροφική κατάρα στον αντίπαλο: όλα τα αντίπαλα minions έχουν 1 hit point, ενώ οι εχθρικοί πύργοι δεν μπορούν να πυροβολήσουν. Η ομάδα με το αβαντάζ, μπορεί λοιπόν να κάνει push χωρίς να την σταματάει τίποτα. Η κατάρα διαρκεί 70 δευτερόλεπτα και μετά ξαναρχίζει το κυνήγι των relics, τα οποία εμφανίζονται τυχαία σε όλα τα μήκη και πλάτη του χάρτη.
Garden of Terror. Κάθε φορά που νυχτώνει, εμφανίζονται κάποια συγκεκριμένα…φυτοτέρατα, διαφορετικών μεγεθών. Όταν σκοτωθούν, αφήνουν πίσω τους σπόρους. Όταν μαζέψετε εκατό σπόρους, ένας παίκτης μπορεί να μεταμορφωθεί σε Garden Horror, ένα τεράστιο πλάσμα με ειδικές ικανότητες που μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στο σπρώξιμο ενός lane.
Ίσως όταν έχω παίξει 1.000 φορές τον καθένα να έχω πια αλλάξει άποψη, αλλά μέχρι στιγμής, οι χάρτες είναι απίστευτα διασκεδαστικοί. Πρώτα από όλα, αλλάζει εικαστικά η πίστα μπροστά σου, το μάτι σου βλέπει διαφορετικά χρώματα. Πέρα από αυτό, είναι χάρτες που ευνοούν γρήγορο, ομαδικό gameplay. Δεν υπάρχει καθόλου downtime, χρόνος αδράνειας, βαριεμάρας, μετακίνησης, αγορών. Σίγουρα τα mechanics μιας πίστας μπορεί να αρέσουν λιγότερο σε μερικούς, περισσότερο σε άλλους, αλλά ακόμα κι έτσι, υπάρχει δυναμική στο gameplay και 100% ανάγκη για ομαδικότητα. Αν ένας παίκτης κάνει του κεφαλιού του, το παιχνίδι έχει χαθεί.
Heroes and Villains
Ένα σημείο προβληματισμού είναι οι χαρακτήρες του HotS: το «δυνατό σημείο» του παιχνιδιού, μπορεί να αποβεί και αχίλλειος πτέρνα. Κι αυτό γιατί από τη μία έχεις την αφρόκρεμα, την ελίτ και τους διάσημους ήρωες (Kerrigan, Diablo, Arthas) και από την άλλη, προκειμένου να γεμίσει το ρόστερ και να υπάρχουν πολλοί ήρωες, έχεις λιγότερο διάσημους (εκτός και αν είσαι φανατικός με Blizzard κι έχεις διαβάσει όλα τα βιβλία) ή generic ήρωες που έχουν φτιαχτεί για το παιχνίδι, όπως οι class-heroes από το Diablo (barbarian, demon hunter, κτλ). Για κάθε έναν υπερσταρ, αναγνωρίσιμο χαρακτήρα, θα έχεις άλλους πέντε άσημους. Προβληματισμούς έχω και για τον αριθμό των ηρώων: αυτή την στιγμή υπάρχουν 31 ήρωες. Δεν είναι λίγοι, αλλά δεν είναι και πολλοί. Πόσοι θα είναι διαθέσιμοι στο λανσάρισμα; Ακόμα μεγαλύτερος προβληματισμός: κάθε πόσο θα κυκλοφορεί νέο ήρωα η Blizzard, εταιρεία διαβόητη για τους αργούς χρόνους, τις καθυστερήσεις και τα χιλιάδες meetings που γίνονται εκεί μέσα για να διορθωθεί ένα pixel; Ήταν που ήταν τελειομανείς, έχει παραγίνει το κακό. Πόσο συχνά λοιπόν θα βγάζουν από έναν ήρωα; Πόσο διάσημοι θα είναι οι ήρωες που θα κυκλοφορούν αργότερα- αν υποθέσουμε ότι τώρα στο λανσάρισμα θα δούμε την «αφρόκρεμα»; Νομίζω ότι αυτό είναι το σημείο όπου θα κριθούν όλα, μελλοντικά.
Οι ήρωες πάντως ακολουθούν την κλασική τριάδα: υπάρχουν οι Warriors που μπαίνουν μπροστά στη μάχη, αν και δεν είναι απλά το «κρέας» που ρουφάει τη ζημιά, καθώς έχουν αρκετά disables. Ακολουθούν οι Assassins που μπορούν να βγάλουν πολλή ζημιά αλλά είναι αρκετά εύθραυστοι και οι Support που βοηθούν την ομάδα με heals και άλλες ικανότητες υποστήριξης. Η τέταρτη κλάση είναι οι Specialists, οι οποίοι έχουν συνήθως συμπληρωματικό ρόλο, με αρκετά utility skills, όπως να ειδικεύονται σε πολιορκίες, να έχουν pets και turrets, κ.λπ.. Οι Specialists έχουν μερικές «φευγάτες» ικανότητες μερικές φορές που όταν τις βλέπεις πρώτη φορά μένεις άφωνος: ο Lurky αφήνει ένα αυγό από το οποίο κάνει respawn αν πεθάνει, ο Abathur αλλάζει μορφή και γίνεται ένας από τους άλλους ήρωες (με όλα τα skills κανονικά), η Zagara φτιάχνει τούνελ μετακίνησης παντού στον χάρτη. Θα δείτε κι άλλα «out-of-the-box» περίεργα skills, που μεταφέρουν το meta του παιχνιδιού σε ανεξερεύνητες περιοχές. Εννοείται φυσικά ότι κάθε κατηγορία από τις παραπάνω μπορεί να είναι είτε ranged, είτε melee. Aς τους πετάξω όλους σε ένα κουτάκι για όποιον θέλει να τους δει (μην τρώμε χώρο).
[toggle_box title=”Οι ήρωες του Heroes of the Storm” width=”Width of toggle box”]
ASSASSINS:
Falstad, the Wildhammer Thane
Illidan, the Betrayer
Kerrigan, the Queen of Blades
Nova, the Dominion Ghost
Raynor, the Renegade Commander
Tychus, the Notorious Outlaw
Valla, the Vengeance Incarnate
Zeratul, the Dark Prelate
WARRIORS:
Anub’arak, Traitor King
Arthas, the Lord of the Scourge
Chen, Legendary Brewmaster
Diablo, the Lord of Terror
E.T.C., the Rock God
Muradin, the Mountain King
Sonya, the Wanderer of the North
Stitches, the Terror of Darkshire
Tyrael, the Archangel of Justice
SUPPORT:
Brightwing, the Faerie Dragon
Li Li, the World Wanderer
Malfurion, the Archdruid
Rehgar, the Shaman of the Earthen Ring
Tassadar, the Savior of the Templar
Tyrande, the High Priestess of Elune
Uther, the Lightbringer
SPECIALISTS:
Abathur, the Evolution Master
Azmodan, Lord of Sin
Gazlowe, the Boss of Ratchet
Murky, the Baby Murloc
Sgt. Hammer, the Siege Tank Operator
Witch Doctor, the Umbaru Heretic
Zagara, the Broodmother of the Swarm[/toggle_box]
Tο καλό είναι ότι, εκτός από το καθιερωμένο rotation που ανοίγει για δοκιμή ορισμένους ήρωες, μπορούμε από το μαγαζί να επιλέξουμε οποιονδήποτε ήρωα για «δοκιμή». Θα μεταφερθούμε σε έναν ειδικό χάρτη με ένα lane και ειδικά κουμπιά που μας επιτρέπουν να παίξουμε με τους μηχανισμούς (minions, πύργους, αντιπάλους, level ups), ώστε να κάνουμε όποιες δοκιμές θέλουμε και να δούμε από κοντά πώς παίζει ο ήρωας και τα skills του. Κάτι τέτοια κάνει το HotS και με ξετρελαίνει.
Εδώ είναι το σημείο που θα βρεθεί κάποιος να ρωτήσει: LoL vs DotA2 vs HotS; Δεν υπάρχει κανένα νόημα σύγκρισης. Και τα τρία είναι εξαιρετικά παιχνίδια, με αρκετές διαφορές για να προσελκύουν διαφορετικούς παίκτες. Το League of Legends έχει ένα ασυγκράτητο momentum, καθώς η Riot έπαιζε μόνη της για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, διογκώνοντας ανυπεράσπιστη το player-base της, κυρίως νεαρότερης ηλικίας. Το Defense of the Ancients 2 έχει από πίσω της μια Valve η οποία είναι κάτι παραπάνω από απλό game developer, ενώ έχει πιο δραστήριο community μέσω του Workshop, αλλά είναι λιγότερο προσβάσιμο από νέους παίκτες. Πού και πώς θα εισχωρήσει σε αυτό το σύστημα το HotS, κανείς δεν ξέρει. Σίγουρα δεν πρόκειται να εκθρονίσει το LoL, από άποψη κόσμου και αριθμό χρηστών. Σίγουρα δεν θα καταφέρει να χτυπήσει ως esport τη DotA 2 και τα υπέρογκα ποσά βραβείων που μαζεύονται. Αλλά επίσης σίγουρο είναι ότι, με τις «πλάτες» των υπόλοιπων franchises, το «σεκοντάρισμα» του πρόσφατου και δημοφιλούς Hearthstone, αλλά και το ειδικό βάρος που φέρει πλέον το διπλό όνομα Activision/Blizzard, το Heroes of the Stone, θα κάνει την παρουσία του κάτι παραπάνω από αισθητή.
2 Σχόλια
κάποτε έπαιζα lol και μετά dota 2 αλλά τα βαρέθηκα, πλέον μπαίνω που και που όταν είναι φίλοι μου μέσα, και αν.
το HotS όμως από όσα έχω δει και έχω διαβάσει δείχνει ξεχωριστό και ανυπομονώ να παίξω :)
υπέροχο άρθρο κουβ :D
Thanks! :)