[Δ.Τ.] Το online gaming έχει εξελιχθεί γρήγορα σε μια πολύ κερδοφόρα βιομηχανία, με περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να διαθέτουν online gaming λογαριασμούς. Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, περισσότεροι από τους μισούς (53%) παίζουν τακτικά online, ποσοστό που αυξάνεται στο 64% για τα άτομα ηλικίας 25-34 ετών και στο 67% για τα άτομα ηλικίας 16-24 ετών. Είναι επίσης ενδεχομένως επικερδές για τους ψηφιακούς εγκληματίες, καθώς οι online gaming λογαριασμοί που έχουν παραβιαστεί μπορούν να πωληθούν στη μαύρη αγορά. Παρά τις απειλές, οι παίκτες συχνά αφήνουν τους λογαριασμούς τους στο Διαδίκτυο ευάλωτους σε απόπειρες χακαρίσματος, θέτοντας σε κίνδυνο την πολύτιμη πρόοδό τους, τα προσωπικά δεδομένα – και ενδεχομένως το εισόδημά τους.
Το παγκόσμιο κοινό των παιχνιδιών – που κατευθύνεται από διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Steam, το PlayStation Network και το Xbox Live – εκτιμάται σήμερα ότι κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 2,6 δισ. ευρώ και συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό καθιστά τη βιομηχανία σαφή στόχο για τους ψηφιακούς εγκληματίες που προσπαθούν να διαταράξουν τις ηλεκτρονικές λειτουργίες και να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα όπως κωδικοί πρόσβασης και πληροφορίες τραπεζικών καρτών, όπως φαίνεται σαφώς από τις πρόσφατες επιθέσεις τόσο στις πλατφόρμες Xbox όσο και στο PlayStation.
Με περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους να παίζουν τακτικά online, οι ψηφιακοί εγκληματίες έχουν ένα τεράστιο σύνολο πιθανών στόχων μεταξύ των οποίων μπορούν να επιλέξουν. Επιπλέον, το online gaming έχει γίνει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής πολλών ανθρώπων, με τους χρήστες να στρέφονται στα παιχνίδια όταν βαριούνται ή νιώθουν μόνοι τους προκειμένου να κοινωνικοποιηθούν με φίλους. Επομένως, οι επιτυχείς επιθέσεις μπορούν να διαταράξουν πολύ τους ενδιαφερόμενους. Εκτός από το γεγονός ότι τα δεδομένα τους έχουν κλαπεί, τα θύματα των οποίων οι λογαριασμοί έχουν παραβιαστεί, μπορούν επίσης να επηρεαστούν συναισθηματικά, χάνοντας την πρόσβαση στα αγαπημένα τους παιχνίδια (είτε προσωρινά είτε μόνιμα), τις πολλές ώρες που μπορεί να έχουν ξοδέψει στο προφίλ τους και οποιαδήποτε χρήματα ίσως να έχουν επενδύσει σε αυτό.
Από εκείνους που έχουν υποστεί επιτυχημένη επίθεση ή απόπειρα επίθεσης σε έναν από τους λογαριασμούς τους στο Διαδίκτυο, το 16% αναγνώρισε τους online gaming λογαριασμούς του ως στόχο, αριθμός που αυξάνεται στο 21% για τους άνδρες. Και καθώς το 55% δεν μπορεί να αποκαταστήσει γρήγορα τα στοιχεία του λογαριασμού του παιχνιδιού εάν χαθούν, η απόγνωση που συνοδεύει τέτοιες επιθέσεις ενισχύεται σημαντικά.
Και αυτοί οι λογαριασμοί είναι σαφώς εξαιρετικά σημαντικοί για τους ιδιοκτήτες τους. Αντί να είναι μια δραστηριότητα που προορίζεται για το σπίτι, το online gaming αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις (27%) χρησιμοποιεί τακτικά το smartphone του για online gaming. Παρόλο που οι συσκευές δεν είναι εγγενώς ασφαλείς, σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των χρηστών χρησιμοποιεί δημόσια Wi-Fi για σύνδεση σε λογαριασμούς online gaming και το 56% δηλώνει ότι δεν λαμβάνει πρόσθετες προφυλάξεις ασφάλειας κατά τη χρήση δημόσιων δικτύων, γεγονός που παρουσιάζει εμφανείς κινδύνους ασφάλειας. Αυτός ο κίνδυνος ενισχύεται περαιτέρω από το γεγονός ότι μόλις το 5% επέλεξε τον online gaming λογαριασμό του ως έναν από τους τρεις που απαιτούν τους ισχυρότερους κωδικούς πρόσβασης.
Επιπλέον, καθώς πολλά online προφίλ συνδέονται πλέον μεταξύ τους, τα θύματα μπορούν εύκολα να καταλήξουν να χάσουν πρόσβαση σε πολλούς λογαριασμούς τους – όπως λογαριασμούς email και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης – που είναι σημαντικοί γι ‘αυτούς με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ενώ αυτό μπορεί να είναι συναισθηματικά επιβλαβές για τους ερασιτέχνες gamers, οι επαγγελματίες μπορούν να επηρεαστούν ακόμα πιο σοβαρά, ενδεχομένως να χάσουν ακόμα και πολύτιμο για εκείνους εισόδημα.
«Με προσωπικές πληροφορίες – θησαυρό να διατίθενται τώρα online, οι ψηφιακοί εγκληματίες έχουν περισσότερες ευκαιρίες από ποτέ να πάρουν στα χέρια τους τα ιδιωτικά δεδομένα του χρήστη, τα οποία μπορούν να πουλήσουν στην ψηφιακή μαύρη αγορά», σχολίασε ο Andrei Mochola, Head of Consumer Business της Kaspersky Lab. Και συνέχισε, «Οι online gamers – τόσο ερασιτέχνες όσο και επαγγελματίες – ανησυχούν κατανοητά για το γεγονός ότι οι λογαριασμοί τους έχουν παραβιαστεί ή ότι έχουν «κλειδωθεί» εκτός ξεχνώντας τους κωδικούς τους. Αυτό είναι ένα δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες κάθε μέρα, με πολλούς να επιλέγουν τη λιγότερο ασφαλή επιλογή να χρησιμοποιούν είτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς τους, είτε απλούς κωδικούς πρόσβασης που είναι εύκολο να μαντέψουν οι χάκερ. Ωστόσο, μόνο με τη λήψη των κατάλληλων προφυλάξεων και τη χρήση ισχυρών, μοναδικών κωδικών πρόσβασης, οι χρήστες θα είναι βέβαιοι ότι οι πολύτιμοι λογαριασμοί τους προστατεύονται και ότι όλες οι προσπάθειές τους δεν θα πάνε χαμένες».
Για την προστασία των online gaming λογαριασμών, πολλά από τα προϊόντα της Kaspersky Lab περιλαμβάνουν έναν διαχειριστή κωδικών για να βοηθήσουν τους χρήστες να κρατήσουν τα στοιχεία τους ασφαλή, όπως το Kaspersky Password Manager στο Kaspersky Total Security. Αυτή η λειτουργία αποθηκεύει όλους τους κωδικούς πρόσβασης χρήστη σε έναν ασφαλή ψηφιακό θησαυρό και παρέχει εύκολη πρόσβαση από σταθερούς υπολογιστές, Mac και smartphones. Μια αυτόματη γεννήτρια κωδικών κάνει τη σκληρή δουλειά για τους χρήστες, δημιουργώντας ισχυρούς και ανθεκτικούς κωδικούς πρόσβασης, ενώ οι χρήστες χρειάζεται να θυμούνται μόνο έναν κύριο κωδικό πρόσβασης για να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς τους στο Διαδίκτυο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεγαλύτερες ψηφιακές απειλές που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, μπορείτε να διαβάσετε εδώ την πλήρη έκθεση «Consumer Security Risks Survey 2017: Not logging on, but living on».