Το Mario Kart 8 Deluxe έρχεται στο Switch τρία χρόνια μετά από το ντεμπούτο του στο Wii U, προσφέροντας ασυζητητί την απόλυτη έκδοση του παιχνιδιού. Στο Deluxe θα βρείτε όλες τις 36 διαδρομές του αρχικού Mario Kart 8 αλλά και τις επιπρόσθετες 12 που κυκλοφόρησαν μεταγενέστερα ως DLC. Ευτυχώς όλα τα circuits και όλα τα πρωταθλήματα είναι εξαρχής ξεκλειδωμένα, ενώ μπορείτε να αγωνιστείτε εξαρχής σε όλες τις κατηγορίες κυβικών. Η σύμβαση αυτή γίνεται ξεκάθαρα για τους κατόχους της Wii U έκδοσης προκειμένου να εξαλειφθεί η όποια ανεπιθύμητη επανάληψη. Το περιεχόμενο λοιπόν είναι πλούσιο και κυρίως προσβάσιμο από το πρώτο λεπτό – οι νέες προσθήκες πάντως είναι φτωχές. Περιορίζονται σε 3 νέες διαδρομές για το Battle Mode (περισσότερα για αυτό σε λίγο), 5 επιπλέον χαρακτήρες (King Boo, Dry Bones, Bowser Jr. και τα δύο Inklings της σειράς Splatoon), κάποια καινούργια οχήματα και μερικά κουστούμια για το Mii σας, τα οποία ξεκλειδώνουν μετά την σάρωση του κατάλληλου amiibo.
Κάποιες μικρό-αλλαγές έχουν γίνει και στο αγωνιστικό κομμάτι και βελτιώνουν μερικώς το gameplay. Η πιο βασική έχει να κάνει με την δυνατότητα να έχετε ανά πάσα στιγμή δύο αντικείμενα ταυτόχρονα, όπως συνέβαινε και στο Double Dash (χωρίς όμως έλεγχο στην σειρά που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε). Η δεύτερη πιο χτυπητή αλλαγή έχει να κάνει με την προσθήκη ενός ακόμα τύπου mini turbo, το οποίο σας ανταμείβει για παραπάνω ώρα με την βέλτιστη, τελική ταχύτητα. Ενεργοποιείται κάνοντας ακόμα περισσότερο Drift και απαιτεί να έχετε πλήρη επίγνωση της διαδρομής αν δεν θέλετε να βγαίνετε εκτός πορείας ή να πέφτετε στα κιγκλιδώματα. Μαζί σε αυτές τις τροποποιήσεις συναντάμε και δύο νέα αντικείμενα, με εξίσου διακριτικό ρόλο: το Boo κάνει το μονοθέσιο σας αόρατο για σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να περνάτε μέσα από αντίπαλα μονοθέσια κλέβοντας παράλληλα και τα power-up που πιθανόν έχουν. Το Feather απλά σας πετά για λίγο στον αέρα κάνοντας ευκολότερη την αποφυγή των διερχόμενων καβουκιών, μπανανών κτλ.
Περισσότερο θα επωφεληθούν όσοι έχουν σκοπό να ασχοληθούν ενδελεχώς με το Battle Mode, παρόλο που αυτό καθεαυτό δεν αποτελεί καινούργια προσθήκη στο Mario Kart 8. Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά στην έκδοση Deluxe: το Wii U χρησιμοποιούσε τις ίδιες διαδρομές που συναντούσαμε και στα πρωταθλήματα – πλέον το Battle Mode παίζεται σε 8 ειδικά σχεδιασμένες αρένες κλειστού τύπου, που θέλοντας και μη, συμπυκνώνουν τον χώρο και ενισχύουν τον γενικότερο χαμό. Επιτέλους το Battle Mode έχει την μορφή που έπρεπε να διαθέτει εξ’ αρχής (Και το πλαισιώνουν και πέντε αρκετά ξεχωριστοί τρόποι παιχνιδιού τους οποίους και θα περιγράψουμε παρακάτω)…
Στο Ballon Battle κάθε συμμετέχων διαθέτει πέντε ζωές που αναπαρίστανται με μπαλόνια πάνω στο μονοθέσιο. Χτύπημα με αντικείμενο ισοδυναμεί με αφαίρεση μιας ζωής, ενώ σύγκρουση με ενεργό το Super Star power-up (ή έχοντας χρησιμοποιήσει πριν το Dash Mushroom) ξεκλέβει μια ζωή από τον αντίπαλο. Η αλλαγή σε σχέση με το MK8 είναι ότι πλέον όποιος ξεμένει από μπαλόνια δεν αποκλείεται από το παιχνίδι – απλά χάνει τους μισούς του πόντους. Παρομοίως λειτουργεί και το Bob–omb Blast με την διαφορά ότι τα όλα τα item box περιέχουν αποκλειστικά Bob-ombs και μόνο με αυτά εκδηλώνονται οι επιθέσεις.
Στο Shine Sprite νικητής αναδεικνύεται ο παίκτης που θα καταφέρει να κρατήσει περισσότερο από τους υπολοίπους το αστέρι (Shine Sprite) που βρίσκεται στην αρένα. Όποιος έχει το Shine Sprite αυτονόητα γίνεται στόχος για τους υπολοίπους ενώ για να… νοστιμίσει περαιτέρω η υπόθεση, θα δει την τελική του ταχύτητα να πέφτει αισθητά σε σχέση με το φυσιολογικό. Συνεχίζοντας, το Coin Runners απαιτεί από εσάς την συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων νομισμάτων μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό όριο – προσοχή όμως μην σας χτυπήσουν με αντικείμενα γιατί θα χάσετε κάποια από αυτά που έχετε μαζέψει. Αντίστοιχα χτυπάτε τους αντιπάλους σας για να τους κλέψετε τα δικά τους.
Και φτάνουμε στο καινούργιο mode του Mario Kart, το Renegade Roundup, το οποίο αποτελεί παραλλαγή του παιχνιδιού «κλέφτες και αστυνόμοι» που παίζαμε μικροί. Οι παίκτες χωρίζονται σε δύο ομάδες, με τους αστυνόμους να κυνηγούν τους κλέφτες μέσω των Piranha Plants που έχουν στα μονοθέσια τους. Οι αστυνόμοι νικούν όταν φυλακίσουν όλους τους κλέφτες, ενώ οι κλέφτες κερδίζουν αν έστω και ένας από αυτούς μείνει ελεύθερος με το πέρας του χρόνου. Αν κάποιος φυλακιστεί, παρακολουθεί τον αγώνα μέσα από το κελί του, εκτός και αν κατορθώσουν οι ελεύθεροι φίλοι του να τον διασώσουν μέσω του διακόπτη που βρίσκεται κάτω από την φυλακή.
Συνολικά δηλαδή υπάρχει πολύ ζουμί στο Battle Mode και θα προσφέρει δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες ώρες απασχόλησης αν επενδύσετε στο multiplayer. Ευτυχώς οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, είτε μιλάμε για local, είτε για online multiplayer. Σε τοπικό επίπεδο, ασχέτως αν παίζετε σε τηλεόραση ή σε tabletop, μέχρι 4 παίκτες μπορούν να παίξουν μαζί αρκεί να υπάρχουν δύο ζεύγη Joy-Cons στον χώρο. Στην μάλλον απίθανη περίπτωση που υπάρχουν ακόμα από τρία έως επτά Switch, το νούμερο το παικτών μπορεί να διπλασιαστεί (με μέχρι δύο χρήστες ανά κονσόλα δηλαδή).
Σε διαδικτυακό παιχνίδι τα πράγματα είναι πιο απτά: επιλέγετε αν θα αγωνιστείτε σε regional ή worldwide επίπεδο, ενώ υπάρχει πάντα και η επιλογή να συνδεθείτε απευθείας με τους φίλους που έχετε καταχωρημένους στο Nintendo Account σας. Για όσο διάστημα δοκιμάσαμε το online play, δεν διαπιστώσαμε lag, ενώ και το matchmaking tool σας βρίσκει αγώνα εξαιρετικά σύντομα. Το μόνο ψεγάδι που παρατηρήσαμε έχει να κάνει με κάποιες ανεξήγητες αποσυνδέσεις, ιδιαίτερα σε regional παιχνίδια – λογικά τα πάντα θα έχουν διορθωθεί την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Μην περιμένετε βέβαια και θαύματα αφού στην τελική μιλάμε για την Nintendo μιλάμε. Η επικοινωνία λ.χ. στα online rooms περιορίζεται στα γνωστά τυποποιημένα μηνύματα, λόγω έλλειψης οποιουδήποτε voice chat, ενώ είναι απαραίτητο να καταφύγετε σε τρίτο τρόπο επικοινωνίας (π.χ. τηλέφωνο ή Facebook) προκειμένου να κανονίσετε ματς με τους φίλους σας, αφού το Switch δεν διαθέτει (ακόμα τουλάχιστον) υπηρεσία instant messaging.
Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι η σημαντική αναβάθμιση του τεχνικού τομέα, αν και πιθανόν να οι βελτιώσεις να μην είναι τόσο χτυπητές. Το Mario Kart 8 Deluxe τρέχει σταθερά στα 60 καρέ και σε ανάλυση 1080p σε οθόνη ή στα 720p σε tabletop. Η μόνη σύμβαση που γίνεται στον ρυθμό ανανέωσης είναι σε περίπτωση split-screen για 3 ή 4 παίκτες – σε αυτήν και μόνο την περίπτωση ο ρυθμός πέφτει στα 30 καρέ. Και σε tabletop αλλά και στην οθόνη, το Mario Kart στο Switch δείχνει πανέμορφο κυρίως λόγω του υποδειγματικού level designing των διαδρομών.
Η απόφαση βασικά είναι πολύ απλή αν δεν είχατε ποτέ Wii U – το Mario Kart 8 Deluxe αποτελεί ένα αδιαφιλονίκητο must-have και θα πρέπει να αποκτήσει περίοπτη θέση στην βιβλιοθήκη σας, ακριβώς δίπλα στο αντίτυπο του Breath of the Wild. Τα πράγματα γίνονται εμφανώς πιο δύσκολα αν έχετε ήδη στην κατοχή σας το Mario Kart 8. Το νέο content δεν δικαιολογεί την εκ νέου αγορά του τίτλου σίγουρα – όσοι όμως θέλουν να εκμεταλλευτούν την φορητότητα του Switch ή περίμεναν πως και πως το ανανεωμένο Battle Mode, το μόνο βέβαιο είναι δεν θα απογοητευτούν καθόλου με την αγορά του Deluxe.
Ανάπτυξη: Nintendo EAD Έκδοση: Nintendo Διάθεση: CD Media
The Good
- Τεράστια ποικιλία σε διαδρομές . Σωστή κατεύθυνση η ενσωμάτωση των αρένων στο battle mode . Πολύ διασκεδαστικό multiplayer σε local αλλά και online play . Πολύ απλά το καλύτερο καρτ game!
The Bad
- Κάποιες αναίτιες αποσυνδέσεις σε online play . Μηδαμινή αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους online παίκτες . Ελάχιστο νέο content
-
ΓΡΑΦΙΚΑ
-
ΗΧΟΣ
-
GAMEPLAY
-
ΑΝΤΟΧΗ