Το είχαμε ξαναπεί πριν από 3 χρόνια, όταν είχε κυκλοφορήσει το Middle-Earth: Shadow of Mordor, ότι αν και η μυθολογία του Tolkien είναι ένα κορυφαίο έργο, δεν έχει την αντιπροσώπευση που της αξίζει στον κόσμο των videogames. Ευτυχώς η Warner μαζί με τη Monolith κατάφεραν να φτιάξουν δύο ποιοτικά παιχνίδια, τα οποία είναι ελκυστικά εξ ίσου στους Tolkien fans αλλά και σε όσους δε γνωρίζουν την ιστορία.
Υπόθεση
Στο Middle-Earth: Shadow of Mordor ένας στρατιώτης της Gondor, ο Talion, χάνει τη γυναίκα και το γιό του, όταν τους σκοτώνει ο υπαρχηγός του Sauron, ως μέρος μίας σκοτεινής τελετής για να επαναφέρει στη ζωή το ξωτικό Celebrimbor, που είχε φτιάξει τα δαχτυλίδια της δύναμης. Τα πράγματα όμως δεν πάνε όπως ήθελε, και ο Talion όχι μόνο ανασταίνεται από τον Celebrimbor, αλλά αποκτά και υπερφυσικές δυνάμεις από την ένωση τους. Τώρα, ο Talion με τις γνώσεις του Celebrimbor, γίνεται ο φωτεινός άρχοντας (Bright Lord) και φτιάχνει ένα νέο δαχτυλίδι, που δεν έχει διαφθείρει ο Sauron (Dark Lord), με σκοπό οι δύο τους να τον νικήσουν ολοκληρωτικά. Βεβαίως δεν θα το καταφέρουν, όπως γνωρίζουμε, οπότε πρόκειται μάλλον για ένα… «rogue one» story!
Black Widow
Τόσο το πρώτο παιχνίδι, όσο και αυτό, παίρνουν… μεγάλη ποιητική άδεια από τον κανόνα της μυθολογίας του Tolkien. Αυτό ίσως δυσαρεστήσει τους hardcore fans, όμως ως ένας από αυτούς, μπορώ να πω ότι μετά από το πρώτο σοκ, πιστεύω ότι έτσι λειτουργεί καλύτερα. Εξ άλλου σε κάθε έργο υπάρχουν τα λεγόμενα untold stories, και σίγουρα το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο από να ακολουθούσαμε για μία ακόμα φορά την πορεία της Συντροφιάς.
Η μεγαλύτερη απόκλιση είναι όμως η απεικόνιση της αράχνης Shelob… ως γυναίκα, με την ικανότητα να αλλάζει όποτε θέλει μεταξύ των δύο υποστάσεων !!! Φανταστείτε μία πραγματικά μοιραία ύπαρξη, τόσο εμφανισιακά (δίμετρη μελαχρινή) όσο και κυριολεκτικά, αφού στο παιχνίδι προσφέρει στον Talion τα οράματα της από το μέλλον της Μέσης Γης. Όσο για τον χαρακτήρα της, είναι η πιο καλά δομημένη παρουσία σε όλο το παιχνίδι, ακόμα και από τους δύο πρωταγωνιστές. Παρουσιάζεται ως ανελέητη για να αποκτήσει αυτό που θέλει, αλλά εξ ίσου σοφή για να καθοδηγεί τον Talion, να δίνει αποστομωτικές απαντήσεις, και ακόμα περισσότερο να κάνει προσωπικές θυσίες για το μέλλον! Η εξαιρετική απόδοση των διαλόγων της, οφείλεται στη φωνή της Pollyanna McIntosh, γνωστή ως η νεότερη προσθήκη στο cast του Walking Dead.
Gameplay
Για να νικήσει τον Sauron, ο Talion χρειάζεται ένα στρατό. Αφού όμως οι άνθρωποι είναι απασχολημένοι με την προστασία των τελευταίων πόλεων, οι οποίες πέφτουν μία-μία, το δυναμικό που χρειάζεται ο ίδιος, θα το βρει στα… orcs! Με τη δύναμη του νέου δαχτυλιδιού, έχει την ικανότητα να ελέγχει το μυαλό των εχθρών του, κάνοντας τους συμμάχους. Οι αποστολές βασίζονται στο σύστημα Nemesis, που καθιέρωσε με επιτυχία το πρώτο παιχνίδι. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος «κακός» αλλά διάφοροι, ανάλογα με τις επιλογές που κάνετε. Αν π.χ. σκοτώσετε έναν οπλαρχηγό, ίσως βρεθεί ένας πιο ισχυρός να πάρει τη θέση του. Αν πάρετε έναν αρχηγό με το μέρος σας, θα σας βοηθήσει να σκοτώσετε ένα ακόμα μεγαλύτερο κεφάλι στην ιεραρχία των orcs.
Γενικά πρόκειται για ένα πολύ ευέλικτο σύστημα, που επεκτείνει σημαντικά το gameplay, όμως μειονεκτεί όσον αφορά την υπόθεση. Υπάρχει λόγος που απέναντι στον ήρωα υπάρχει ένας συγκεκριμένος αντίπαλος χαρακτήρας, καθώς έτσι χτίζεται μία καλύτερα δομημένη ιστορία. Όταν δεν έχετε ευκαιρία -ούτε λόγο- για να ταυτιστείτε με τα Χ-Ψ orcs, τότε η συνολική εμπειρία χάνει. Ευτυχώς στον αντίποδα η υπόθεση στελεχώνεται από άλλους ενδιαφέροντες χαρακτήρες, των οποίων οι ιστορίες εξισορροπούν την κατάσταση, ενώ το ίδιο το gameplay είναι εξαιρετικά σχεδιασμένο!
Ένα μεγάλο κομμάτι που διαμορφώνει το Shadow of War, είναι το stealth. Όπως στα περισσότερα παιχνίδια που ακολουθούν αυτή τη λογική, σε κάποιες αποστολές είστε υποχρεωμένοι να παραμείνετε undetected, ενώ σε άλλες είστε ελεύθεροι να επιλέξετε την κλασσική action προσέγγιση. Για να παραμείνετε κρυμμένοι έχετε πολλές ευκαιρίες, όπως θάμνους, τεντωμένα σχοινιά, εμπόδια, κτίσματα, και βέβαια τη δυνατότητα να ανεβαίνετε οπουδήποτε, και μάλιστα χωρίς περιορισμούς στο climbing!
Στη μάχη τώρα, το μυστικό επιβίωσης βρίσκεται στην έγκαιρη εκτέλεση parry και dodge, ανά περίσταση. Ως όπλα έχετε σπαθί, μαχαίρι και ένα spectral τόξο, τα οποία μπορούν να ενισχυθούν με την προσθήκη runes. Γενικά ολοκληρώνοντας αποστολές, προκλήσεις, αλλά και απλές μάχες με πολέμαρχους orcs, λαμβάνετε καλύτερο εξοπλισμό, ώστε να αναβαθμίζετε τα όπλα, την πανοπλία, το μανδύα σας, αλλά και το ίδιο το δαχτυλίδι. Μία πολύ χρήσιμη ικανότητα είναι το dominate, που σας επιτρέπει να δαμάζετε ζώα και διάφορα πλάσματα της Mordor, ακόμα και δράκους! Έτσι μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε ως mounts ή απλά ως συμμάχους, τουλάχιστον μέχρι να χάσουν τη ζωή τους… στην υπηρεσία σας.
Με κάθε level up κερδίζετε πόντους που μπορείτε να εξαργυρώσετε σε νέες ικανότητες αλλά και σε αναβάθμιση όσων έχετε ήδη. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κάθε ικανότητα έχει 3 upgrades, όμως κάθε φορά μπορείτε να έχετε μόνο ένα ενεργοποιημένο. Έτσι μπορείτε να οργανώνετε καλύτερα το «loadout» σας σε κάθε περίσταση, αλλά και να μην ξοδεύετε άδικα πόντους σε abilities που δεν σας ενδιαφέρουν.
Αποστολές υπάρχουν διαφόρων ειδών, τόσο quests με συγκεκριμένο στόχο, όσο και πιο πεζά activities του τύπου «ψάξτε όλο τον κόσμο για να βρείτε 100 κομμάτια και να ανταμειφθείτε». Κάποιες βασικές αποστολές έχουν προαπαιτούμενα για να τις ξεκινήσετε, όπως να ολοκληρώσετε κάποια side quests, ή να συγκεντρώσετε ένα minimum αριθμό από orc followers. Στην τελευταία περίπτωση γίνεται κάπως εκνευριστικό, καθώς αναγκάζεστε να ασχολείστε με το σύστημα Nemesis όχι από ευχαρίστηση αλλά από υποχρέωση. Αναμφισβήτητα όμως, η συνολική εικόνα του gameplay είναι από τα καλύτερα δείγματα εκεί έξω, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε… εκκεντρικότητες.
Γραφικά & ήχος
Η μηχανή γραφικών Lithtech της Monolith είναι μία τεχνολογικά άρτια λύση, και αυτό αποδεικνύεται στα εξαιρετικά γραφικά του Shadow of War. Οι χαρακτήρες φαίνονται και κινούνται εκπληκτικά, ενώ η σχεδίαση και το animation των πανοπλιών φαίνονται εντυπωσιακά. Αντίστοιχα, υπάρχει πλούσια ποικιλία, τόσο στις ώρες της ημέρας όσο και στα εφέ του καιρού. Απλά προσέξτε τις αντανακλάσεις που κάνουν οι λακκούβες με το νερό στο χώμα, μετά από βροχή, σε συνδυασμό με τον έντονο ήλιο ενώ φεύγει η συννεφιά! Χορταστικές όμως είναι και οι εκτελέσεις των orcs με ειδικές κινήσεις, που δείχνουν αποκεφαλισμούς και διαμελισμούς, σε κοντινά πλάνα με slow motion, και το μαύρο αίμα τους να πετάγεται. Μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη στο sequel, είναι η επέκταση του χάρτη ώστε να περιλαμβάνει μεγαλύτερη ποικιλία στα περιβάλλοντα, όπως δάση και ποτάμια, όχι μόνο ερημιές, χώμα και ερείπια.
Όμως και ο ήχος βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο στο Shadow of War, με τα εφέ των επιθέσεων να είναι απολαυστικά κάθε φορά, τόσο σε μέταλλο όσο και σε σάρκα. Τα taunts και οι κραυγές των orcs είναι επίσης στοιχεία που δεν γίνονται ποτέ βαρετά. Όσο για τις ομιλίες, σε αυτό τον τομέα έχει γίνει πραγματικά επαγγελματική δουλειά. Είναι μία από τις ευχάριστες περιπτώσεις που έχουμε «μικρά» ονόματα στο cast, με ηθοποιούς όμως που αποδίδουν τους διαλόγους με όρεξη και χρώμα. Ιδιαίτερα σπαρταριστές είναι οι ατάκες των οπλαρχηγών orcs, ο καθένας με τη δική του προσωπικότητα, π.χ. άγριος, ειρωνικός, κτλ. Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίσαμε κάποια κλασικά ονόματα, όπως τον Robin Atkin Downes (Babylon 5) και τον Dwight Schultz (Star Trek, Ομάδα Α), ενώ η φωνή του Talion ανήκει στον γνωστό Troy Baker που είναι… μη εξαιρετέος από τα περισσότερα κορυφαία videogames!
In the land of Mordor where the… Shadow of War lies
Η Warner έβαλε ένα στοίχημα με το Shadow of Mordor, δοκιμάζοντας κάποια νέα στοιχεία, και βγήκε κερδισμένη. Έτσι επέκτεινε αυτή τη συνταγή στο Shadow of War, προσθέτοντας νέα ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά προχωρώντας προσεκτικά ώστε να μη χαλάσει ότι δουλεύει καλά. Το αποτέλεσμα είναι το καλύτερο ίσως LOTR game που έχουμε δει. Σημαντικό είναι ότι δεν απαιτεί γνώση της εν λόγω μυθολογίας για να το ευχαριστηθείτε, όμως παράλληλα ξέρει και ανταμείβει όσους έχουμε διαβάσει τα βιβλία! Το Shadow of War είναι μία προσθήκη που δε γίνεται να λείπει από τη συλλογή κανενός Tolkien fan!
Ανάπτυξη: Monolith Έκδοση: Warner Bros. Διάθεση: Zegetron
The Good
- Καλοσχεδιασμένα γραφικά . Απολαυστικό voice acting . Fluid χειρισμός . Πλούσιο stealth . Καλά δομημένο πρωτότυπο σενάριο . Ποικίλες περιοχές και εφέ καιρού
The Bad
- Ενοχλητικά προαπαιτούμενα για τις κύριες αποστολές . Microtransactions
-
ΓΡΑΦΙΚΑ
-
ΗΧΟΣ
-
GAMEPLAY
-
ΑΝΤΟΧΗ