Ο κόσμος των anime / manga διαχρονικά πρόκειται για μια τεράστια και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους game developers. Πολλές φορές, το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει τις προσδοκίες, κι άλλες πάλι έχουμε να κάνουμε με games που εντάσσονται στη σφαίρα του «κλασικού» (λέγε με Dragon Ball: FighterZ). Το My Hero One’s Justice της Bandai Namco (η οποία έχει δημιουργήσει τη δική της παράδοση στα anime-based games), φιλοδοξεί να κάνει την έκπληξη στο είδος των fighting games, κλείνοντας το μάτι τόσο στους φανατικούς λάτρεις του είδους, όσο και στους ορκισμένους φίλους των Manga που έχουν «φάει με το κουτάλι» τα Naruto, Death Note, Dragon Ball και One Piece!
I Need A hero… A.S.A.P.!
Το My Hero One’s Justice αντλεί το κεντρικό θέμα του από τη διάσημη σειρά manga, ονόματι My Hero Academia, η οποία έκανε την εμφάνιση της το 2014, ενώ στον χώρο των anime μεταφέρθηκε το 2016. Στο My Hero Academia βλέπουμε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο από τον δικό μας, μια εναλλακτική διάσταση, στην οποία οι περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται με υπερδυνάμεις που ονομάζονται Quirks (φανταστείτε κάτι σαν X-Men… αλα Japan όμως). O κεντρικός ήρωας, ονόματι Izuku Midoriya, ανήκει μάλλον στους… άτυχους, καθώς από ότι φαίνεται δεν έχει ακόμη καταφέρει να ανακαλύψει την υπερδύναμη του.
Ωστόσο, τα πάνω – κάτω από τη στιγμή που θα γνωρίσει τον All Might, έναν υπερήρωα που αποτελεί πρότυπο όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για όλους τους teenagers που διαθέτουν κάποια υπερδύναμη. Ο συγκεκριμένος ήρωας θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει την εσωτερική δύναμη που κρύβει μέσα του, αλλάζοντας του τη ζωή. Το story βέβαια που θα συναντήσετε στο My Hero One’s Justice καλύπτει τα επεισόδια 27 σε 49 του anime, αφήνοντας απέξω έτσι ένα μεγάλο κομμάτι των πρώτων τευχών και επεισοδίων του anime που σίγουρα θα μας βοηθούσαν να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο του My Hero One’s Justice. Για αυτό και στο παιχνίδι βλέπουμε το 6ο arc, “Vs. Hero Killer.”, όπου ο κεντρικός πρωταγωνιστής (ύστερα από το αναπάντεχο θάνατο του All Might), καλείται να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλους καλούς υπερήρωες και να αντιμετωπίσουν την απειλή που πηγάζει από τον μοχθηρό Hero Killer και την ομάδα του…
Το My Hero One’s Justice είναι ένα «κλασικό» 3D Arena Fighting game, όπου το gameplay του στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σωστή διαχείριση των εντυπωσιακών special powers του εκάστοτε ήρωα (ή των ηρώων) που ελέγχετε (και φυσικά στα σωστά και γρήγορα αντανακλαστικά σας). Στο παιχνίδι θα συναντήσετε 6 gameplay modes, τα οποία σας προσφέρουν και κάτι το διαφορετικό και μπορούν να σας κρατήσουν απασχολημένους για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει το Story mode, το οποίο ακολουθεί τα βήματα του βασικού πρωταγωνιστή και παρουσιάζει την προσπάθεια που κάνει για να συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις του, έτσι ώστε η ομάδα των superheroes να εξαφανίσει την απειλή του Hero Killer. Το στοιχείο που καθιστά το story mode ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν διακλαδώσεις στο path που θα ακολουθήσετε και “What If” αποστολές που σας δίνουν τη δυνατότητα να εξερευνήσετε το backstory διαφορετικών ηρώων που η εξέλιξη τους όμως δένει με την κεντρική πλοκή.
H διάρκεια του story mode δεν απογοητεύει, όμως παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν αρκετές στιγμές που γινόταν κάπως… επαναλαμβανόμενο και βαρετό. Μάλιστα, το γεγονός ότι η ιστορία του My Hero One’s Justice εστιάζει σε συγκεκριμένη περίοδο του anime, τότε μοιραία μένουν απέξω πολλά στοιχεία που αφορούν σε προγενέστερα συμβάντα του My Hero Academia και τα οποία σίγουρα θα επέτρεπαν σε κάποιον που δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το εν λόγω σύμπαν να εγκλιματιστεί καλύτερα. Σε γενικές γραμμές, είναι ένας τομέας που θα μπορούσαν οι developers να δώσει παραπάνω προσοχή, γιατί δεν σας κρύβουμε ότι υπήρξαν στιγμές που αισθανόμασταν λίγο… χαμένοι στη μετάφραση!
Μετά το story mode, οι gamers του My Hero One’s Justice μπορούν να δοκιμάσουν τα arcade, mission, training, local battle και online. To arcade προσφέρει 6 μάχες κλιμακούμενης δυσκολίας, ενώ στο mission mode θα πρέπει να επιλέξετε τρεις μαχητές και να ξεκλειδώσετε το ένα stage μετά το άλλο. Η διαφοροποίηση του συγκεκριμένου mode έγκειται στο γεγονός ότι το health κάθε χαρακτήρα μεταφέρεται από μάχη σε μάχη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να διαχειρίζεστε σωστά (και προσεκτικά) τους 3 μαχητές που έχετε στη διάθεση σας. Για το training δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, καθώς είναι μια καλή λύση για προπόνηση, ενώ το local battle σας δίνει τη δυνατότητα για .vs μάχες στην ίδια platform. Τέλος, το online μπορεί να μην ξεχωρίζει, αλλά είναι αρκετά λειτουργικό και σίγουρα θα προσφέρει πολλές στιγμές διασκέδασης όταν θα τελειώσετε τα main modes του παιχνιδιού.
And Justice for all!
Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι το My Hero One’s Justice διαθέτει μια τεράστια ποικιλία από δεκάδες unlockables, easter eggs, references και bonus items που γίνονται διαθέσιμα όταν φέρνετε εις πέρας συγκεκριμένα tasks. Υπάρχουν άπειρα κοσμητικά rewards στο παιχνίδι και πραγματικά το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει τόσο υψηλό level of customization (που σχετίζεται κυρίως με την εμφάνιση των χαρακτήρων κι όχι μόνο), το οποίο αν μη τι άλλο κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Ειδικότερα εάν ανήκετε στους gamers που είναι «ψείρες» και λατρεύουν να ξεκλειδώνουν ακόμη και το παραμικρό, τότε το My Hero One’s Justice θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω, καθώς όρεξη και χρόνο να έχετε για να… “ξεκλειδώνετε”!
Εστιάζοντας περισσότερο στη μάχη που σε ένα fighting game αποτελεί το Α και το Ω, στο My Hero One’s Justice θα συναντήσετε ένα roster που περιλαμβάνει 20 διαφορετικούς υπερήρωες (αναμένεται να προστεθούν κι άλλοι στο μέλλον μέσω DLC), όπου ο καθένας εξ’ αυτών έχει τα δικά του μοναδικά signature moves και συμπεριφέρεται με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο (κοινώς κανένας μαχητής δεν επιτίθεται με τον ίδιο τρόπο). Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι οι developers έχουν εισαγάγει ένα μάλλον απλοϊκό “one-button” σύστημα χειρισμού, για αυτό εάν περιμένετε ιδιαίτερο βάθος στις κινήσεις, μάλλον εδώ… ατυχήσατε. Το μυστικό της επιτυχίας, βέβαια στον χειρισμό κρύβεται στη μεγάλη ποικιλία των κινήσεων (heavy και light attacks, smashes, combos, Plus Ultras κ.ά.) του εκάστοτε χαρακτήρα και στον σωστό συνδυασμό τους, για αυτό κι εκεί μπορέσαμε να ανιχνεύσουμε ορισμένα «ψήγματα» στρατηγικής, καθώς μόλις μάθετε τις απλές basic κινήσεις στη συνέχεια μπορείτε εύκολα να ανοίξετε σαν βεντάλια τις superpowers του εκάστοτε χαρακτήρα. Μάλιστα, στην περίπτωση των Plus Ultras σας δίνεται η δυνατότητα να εκτελέσετε φαντασμαγορικές και “ποζεράδικες” supermoves που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοικτό, επιφέροντας εκατοντάδες hits στον δύσμοιρο αντίπαλο σας. Τα δε combos που θα εκτελέσετε μαζί με τους teamates σας είναι με μια λέξη “φανταστικά”!
Οι μάχες έχουν μπόλικη ένταση, over-the-top (σχεδόν παλαβές) super moves και fast-paced ρυθμό που αν μη τι άλλο κόβουν την ανάσα, εκτινάσσουν την αδρεναλίνη και προσθέτουν πόντους στη συνολική εμπειρία του παιχνιδιού. Φυσικά, η anime αισθητική δεν θα μπορούσε παρά να είναι κυρίαρχη και τα κομιξάδικα vibes είναι διάχυτα. Εκεί βέβαια, που κάπου το παιχνίδι μας τα χαλάει κάπως είναι στον τεχνικό τομέα, καθώς τα cell-shaded visuals (Unreal 4) αν και καλοσχεδιασμένα, δύσκολα θα εντυπωσιάσουν, καθώς υπάρχουν στιγμές που ειδικότερα στα γραφικά των stages, είναι λίγο φτωχά. Παράλληλα, την ώρα της μάχης διαπιστώσαμε ότι η κάμερα πολλές φορές δυσκολευόταν να «πιάσει» τη δράση. Επιπλέον, η A.I. εμφάνιζε θέματα με αποτέλεσμα πολλές φορές οι A.I. controlled μαχητές να κολλούν σε «dead» σημεία του επιπέδου και σε τοίχους, τρέχοντας… ακατάπαυστα. Μικρά bugs και glitches υπάρχουν, αν και ενδεχομένως τα μελλοντικά patches – updates να εξαλείψουν τα όποια προβλήματα τεχνικής φύσεως.
Η μουσική επένδυση μπορεί να μην ξεχωρίζει, ωστόσο κάνει καλά τη δουλειά της ακολουθώντας το κλίμα του παιχνιδιού, ενώ ένα στοιχείο που μας κίνησε το ενδιαφέρον είχε να κάνει με τον διαρκή σχολιασμό από τον Ιάπωνα εκφωνητή, Present Mic, ο οποίος αν μη τι άλλο έδινε έναν ξεχωριστό τόνο στις μάχες, μεταφέροντας μας τη ένταση και την αγωνία ενός fighting game. Αν και δεν είναι κακός, κάπου δυσκολεύεσαι να τον παρακολουθήσεις (η αλήθεια είναι ότι η πολύ «japanίλα» μετά από κάποια ώρα… κουράζει) και ενδεχομένως το αγγλικό voice-over να ήταν λίγο πιο εύηχο για κάποιους (εδώ δεν θα βρείτε δυστυχώς επιλογή για English dub όπως συμβαίνει σε πάρα πολλά anime-oriented games).
Big in Japan!
To My Hero One’s Justice, παρά τα όποια προβλήματα του, που αφορούν κυρίως στον ανεπαρκή τρόπο παρουσίασης του story mode (η οποία είναι μόνο για fans και για «μυημένους» στο My Hero Academia και όχι για τους “κοινούς θνητούς”) και στα διάφορα τεχνικά προβλήματα που περιγράψαμε πιο πάνω, δεν θα απογοητεύσει τους φίλους του fighting genre που θέλουν ένα γρήγορο και over-the-top fighting game, με ξέγνοιαστη δράση, άπειρα unlockables, ευκολία στη χρήση και εντυπωσιακά super moves! Και μπορεί να μην είναι το καλύτερο στο είδος του, αλλά αποτελεί μία εξαιρετική εναλλακτική που σαφώς δεν χάνετε και τίποτα να την δοκιμάσετε, ειδικότερα σε περίπτωση που θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα τον κόσμο ενός ακόμη πετυχημένου manga / anime που είναι… Big in Japan!
Ανάπτυξη: Byking Έκδοση: Bandai Namco Διάθεση: Bandai Namco Hellas
The Good
- Over-the-top anime αισθητική . Εντυπωσιακές και χαβαλετζίδικες ειδικές κινήσεις . Απίστευτο πλήθος από unlockables και bomus items . Fast-paced ρυθμός στη μάχη
The Bad
- Βαρετό και "κομμένο" στη μέση story mode . Κακή A.I. . Προβληματικές λήψεις της κάμερας . Ορισμένα bugs και glitches
-
ΓΡΑΦΙΚΑ
-
ΗΧΟΣ
-
GAMEPLAY
-
ΑΝΤΟΧΗ