Κατ’ αρχάς ξεκινάμε με μία βασική αρχή: γνωρίζεις τον Τζον Τάραμας. Δηλαδή δεν παίζει να μην ξέρεις τον τύπο που κάθε Χριστούγεννα δίνει συμβουλές μιλώντας σε κάθε κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης για καλά κέρδη σε καζίνο, ρουλέτες, χαρτιά, ζάρια, πόκερ, τη Monopoly και οσονούπω και το Πάμε Στοίχημα. Εντάξει μ’ αυτό; Τέλεια. Βάλε αυτό να παίζει και πάμε.
Οι εποχές φίλε μου έχουν αλλάξει. Κάποτε για να παίξεις κάνα χαρτί της προκοπής έπρεπε να κινήσεις κατά Πάρνηθα ή Λουτράκι μεριά. Ή εναλλακτικά να περιμένεις τα Χριστούγεννα ώστε να το στρώσετε, πάντα «για το καλό», σε κάποιο φιλικό σπίτι, μπας και βγάλεις τουλάχιστον τα τέλη κυκλοφορίας του «εργαλείου» σου για τη νέα χρονιά. Πλέον τα πάντα έχουν αλλάξει και το πόκερ έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας: στο laptop, στο tablet, στο smartphone, στην τηλεόραση, στο Facebook και σε όποια συσκευή ή –εσχάτως- πλατφόρμα μπορείς να φανταστείς, έχεις την ευχέρεια να απολαύσεις μια γρήγορη παρτίδα με αντιπάλους γνωστούς και αγνώστους από όλο τον κόσμο. Έλα να δούμε μαζί το πώς…
Πόκερ: τα πρώτα PC games
Πόκερ λοιπόν… Πριν πολλά πολλά χρόνια αν ήθελες να παίξεις ένα ποκεράκι σε μη εορταστική περίοδο, η «κοινωνία» δεν το ‘χε σε τίποτα να σε χαρακτηρίσει τζογαδόρο, χαρτόμουτρο, κομπιναδόρο, παπατζή, ντερτιλή ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Παν’ αυτά. Με τα χρόνια και χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, το πόκερ όχι απλά έδιωξε από πάνω του τη ρετσινιά του «απαγορευμένου» που αδίκως του είχε κολλήσει αλλά μετεξελίχθηκε σε κάτι ιδιαίτερα προσβάσιμο, ψυχαγωγικό, κουλ και casual. Το καλύτερο όλων; Μπορείς να παίξεις από το κινητό σου ενώ περιμένεις το λεωφορείο στη στάση, από το laptop στο διάλειμμά σου, από την κονσόλα σου στον καναπέ του σαλονιού ή ακόμα κι απ’ το tablet σου οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι!
Τα παραδείγματα; Άπειρα. Το High Stakes on the Vegas Strip: Poker Edition υποστήριζε ας πούμε τόσο PS3 όσο και PSP (remote play, όχι αστεία), την ώρα που η σειρά World Championship Poker προσέφερε μια ικανοποιητική εμπειρία τουρνουά πόκερ σε PS2 και άλλα formats (Xbox, Wii, PC και Game Boy Advance). Οι λάτρεις του World Series of Poker είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην αγαπημένη τους σειρά τουρνουά πόκερ μέσα από τα πέντε ομώνυμα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν σε Xbox 360, Wii, PSP, PS3, PS2, DS, PC, GameCube και Xbox –παντού δηλαδή! Και βέβαια αν θες να πάμε παλιότερα, μπορούμε να δούμε το Vegas Stakes του 1993 για SNES ή τη σειρά Poker Face Paul που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά στο Game Gear. Ένα από τα πιο πρόσφατα παιχνίδια του είδους είναι το Full House Poker (Xbox 360, Windows Phone 7, 2011), μια καλή εναλλακτική πρόταση είναι το Poker Night 2 (Xbox 360, PS3, PC, iOS, 2013) ενώ καλή portable φάση ήταν το Texas Hold ‘Em Poker του 2004 στο DS.
Πόκερ παντού, με μία λέξη: Zynga
Όλα τα παραπάνω μπορεί να ‘χαν την πλάκα τους, μπορεί να σε έθεταν αντιμέτωπο με μία ανταγωνιστική A.I. ή παίκτες απ’ όλο τον κόσμο, όμως είχαν –και εξακολουθούν να έχουν- έναν βασικό περιορισμό: τη μία συσκευή. Ξεκινάς ρε παιδί μου να παίζεις ποκεράκι στο PC σπίτι και θες να συνεχίσεις ενώ είσαι στο λεωφορείο ή το τρένο βγαίνοντας αργότερα. Ε, βοήθειά σου… Τη λύση στο πρόβλημα αυτό ήρθε να δώσει η Zynga. Η γνωστή εταιρεία casual games λάνσαρε το 2007 το Zynga Poker, ένα παιχνίδι που κατ’ αρχάς τρέχει σε πληθώρα συσκευών και πλατφορμών: Facebook, Google+, Android και iOS.
Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Ότι παίζεις με τον ίδιο λογαριασμό είτε είσαι στο PC, είτε στο iPhone, είτε στην Android ταμπλέτα σου. «Λέει», έτσι; Και επειδή μιλάμε για τη Zynga, τα social στοιχεία δεν λείπουν με τα λόμπι, τις friend lists και τα τουρνουά δεν λείπουν. Φαντάσου πως σύμφωνα με το ESPN το 2011, το παιχνίδι μετρούσε περισσότερους από 38 εκατομμύρια παίκτες, όντας έτσι το μεγαλύτερο site πόκερ στον κόσμο! Την ίδια χρονιά, η Zynga οργάνωσε και το PokerCon, ένα πραγματικό τουρνουά για τους παίκτες του Zynga Poker στο Λας Βέγκας μοιράζοντας $100.000! Κι αυτό όμως, το Zynga Poker για κάποιους δεν ήταν αρκετό. Ο λόγος; Η έλλειψη δυνατότητας παιχνιδιού με πραγματικά χρήματα. Η Zynga, βλέπεις, λάνσαρε το Zynga Plus Poker το οποίο όμως είναι ανοιχτό μόνο στους κατοίκους Ηνωμένου Βασιλείου. Και εν πάση περιπτώσει, αν θες το «real thing», ε, ρε φίλε, δεν θα πας στη Zynga…
Το PokerStars και οι άλλοι: Οι μεγαλύτερες αίθουσες πόκερ
Έχοντας λοιπόν «καεί» κάμποσες ώρες στο Zynga Poker και έχοντας ‘κονομήσει κάτι εκατομμύρια μάρκες που δεν έχω τι να τις κάνω, είπα να δοκιμάσω το PokerStars. Εκεί τουλάχιστον μπορούσα να παίξω τόσο με εικονικά όσο και με πραγματικά χρήματα –και φυσικά με τα δεύτερα είχα τη δυνατότητα να εξαργυρώσω και τυχόν κέρδη. Από παιχνίδια πόκερ; Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά δώδεκα (12) διαφορετικά παιχνιδάκια για να επιλέξεις εκείνο που σου κάνει κέφι, όλα playable μέσα από το ειδικό λογισμικό του PokerStars (από τη στιγμή που μπλέκεις με πραγματικά χρήματα, όπως καταλαβαίνεις απαιτείται και μια άλφα ασφάλεια). Η έλλειψη app για mobile συσκευές (smartphones και tablets) σε ό,τι αφορά το ελληνικό PokerStars είναι για την ώρα ένα θέμα, όμως αν κρίνω από την ευρωπαϊκή έκδοση της πλατφόρμας, η ώρα που θα κυκλοφορήσει σε iOS και Android δεν θα αργήσει.
Δυνατότητα για –νόμιμα– online παιχνίδια πόκερ με πραγματικά λεφτά βέβαια δεν προσφέρει μόνο το PokerStars αλλά και αρκετές ακόμα εταιρείες: η bet365, η VistaBet, η playbet, το Stoiximan και η Sportingbet είναι μερικές από αυτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όλες αποτελώντας τμήματα μεγαλύτερων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών. Το αν θα αποφασίσεις να δημιουργήσεις λογαριασμό σε κάποια εξ’ αυτών και να ξεκινήσεις να παίζεις εκεί, είναι καθαρά στη διακριτική σου ευχέρεια.
Με προσοχή και εγκράτεια
Φυσικά όπως ισχύει και στην περίπτωση της Zynga, έτσι και οι παραπάνω προτάσεις απαιτούν σύνεση και μέτρο. Είτε παίζεις με πραγματικά χρήματα, είτε με εικονικά, οι εταιρείες σου προσφέρουν τη δυνατότητα να αγοράσεις μάρκες πληρώνοντας με αληθινότατα (πιο αληθινά πεθαίνεις) ευρώ. Επειδή λοιπόν ο εθισμός δεν βοήθησε κανέναν, ό,τι κι αν επιλέξεις, θέσε ο ίδιος εξ’ αρχής όρια στον εαυτό και το παιχνίδι σου, μην πωρώνεσαι και –το κυριότερο- να θυμάσαι πως παίζεις για πλάκα, για χαλάρωση και για ψυχαγωγία.
Εναλλακτικά σκέψου ότι αφορμή για τον περίφημο Νόμο 3037 ήταν η περίπτωση ενός οικογενειάρχη που έμεινε ταπί χάνοντας την περιουσία του στα «φρουτάκια». Και το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού… Have fun!
1 Σχόλιο
Με προσοχή και εγκράτεια συμφονω απολυτα!!