Έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που έκανε το ντεμπούτο του το Sega Saturn. Η κονσόλα που εμφανίστηκε στα 90s πούλησε κοντά στις 10 εκατομμύρια μονάδες και χτυπήθηκε από την έλλειψη ποιοτικών 3rd party τίτλων, καθώς η αλήθεια είναι ότι το εξαιρετικά πολύπλοκο hardware του δεν άφηνε πολλά περιθώρια στους game developers.
Πέραν των πλούσιων 3D γραφικών για τα δεδομένα της εποχής, ένα στοιχείο που έκανε το Saturn να ξεχωρίζει ήταν ότι ήταν μία από τις πρώτες κονσόλες που διέθεταν CD-ROM. Ωστόσο, η ύπαρξη ενός optical μέσου δεν βοήθησε στο να διατηρηθεί η κονσόλα της Sega στο πέρασμα του χρόνου (πράγμα που συμβαίνει με τις cartridge-based κονσόλες), για αυτό και όσο περνούν τα χρόνια απομένουν όλο και λιγότερα «λειτουργικά» Saturn στον κόσμο, καθώς το CD-ROM Drive τους έχει την τάση να… χαλάει. Παράλληλα, το Saturn έμεινε στην ιστορία και για έναν ακόμη λόγο, καθώς αποτέλεσε ίσως η κονσόλα με το πιο «σκληρό» σύστημα copy protection ever! Ενδεικτικό είναι ότι έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια μέχρι να καταφέρει κάποιος να σπάσει την προστασία της κονσόλας της Sega, με τον hardware engineer James Laird-Wah να αποτελεί τον πρώτο άνθρωπο που κατάφερε να κάνει bypass το σύστημα copy protection του Saturn.
Η ύπαρξη ενός μοναδικού ειδικού υδατογραφήματος επάνω στα δισκάκια του Saturn έριχνε στο κενό οποιοδήποτε προσπάθεια κρακαρίσματος και ο James Laird-Wah αυτό που κατάφερε μέσω της πολύπλοκης τεχνικής διαδικασίας που ακολούθησε ήταν να μπορέσει να τρέξει τόσο το σύστημα όσο και Saturn ROMS μέσω ενός USB που του έδωσε τη δυνατότητα να διαβάζει και να γράφει αρχεία. O engineer χρειάστηκε τρία ολόκληρα χρόνια για να ρίξει το οχυρό που έστεκε ακλόνητο για δύο δεκαετίες και αναλυτική παρουσίαση της δουλειάς του μπορείτε να δείτε στο video που ακολουθεί…