Με το South Park: The Stick of Truth ήξερα ότι θα είχα εξ’ αρχής πρόβλημα. Το παιχνίδι το περίμενα μήνες και ήξερα ότι θα ήταν παιχνιδάρα. Ήμουν σίγουρος ρε παιδί μου, πώς το λένε. Προσωπικά, από τη στιγμή που το έπαιξα για πρώτη φορά εκείνη τη μέρα στα γραφεία της CD Media ήμουν βέβαιος για το παιχνίδι που θα ψηφίσω στο τέλος του χρόνου στα Γκεϊμσλάιφια 2014. Το άγχος μου λοιπόν είχε να κάνει με το πώς ακριβώς θα χωρούσα σε 400-500 λέξεις όλα όσα ήθελα να πω γι’ αυτή την παιχνιδάρα όταν θα ‘ρχόταν η ώρα για το review του. Να λοιπόν που ήρθε η άτιμη η ώρα, εγώ φάει ήδη εκατόν τόσες λέξεις χωρίς να έχω πει ούτε φωνήεν για το South Park και το κείμενο αρχίζει να κατεβαίνει επικίνδυνα…
Σενάριο και τα ρέστα
Ο ήρωάς σου δεν έχει όνομα (ή μάλλον έχει: Douchebag :P) ούτε μιλάει. Μετακόμισε με τους γονείς του στο South Park από… κάπου αλλού, προκειμένου να ξεφύγει από την παλιά ζωή του και… κάτι που τέλος πάντων τον στοίχειωνε. Εκεί αρχικά διατάσσεται απ’ τους γονείς του να κάνει φίλους, οπότε κάπως έτσι συναντά τον μεγάλο μάγο Cartman, την πριγκίπισσα (!) Kenny, τα ξωτικά Kyle και Stan και θέλοντας και μη, χώνεται στο παιχνίδι τους, ένα real-life RPG με άπειρο cosplay που περιστρέφεται γύρω από το stick of truth, ένα… αρχαίο artifact, ο κάτοχος του οποίου ελέγχει το σύμπαν! Η πλοκή στην πορεία γίνεται τελείως «γεια σου» με τις «κουφές» στιγμές να διαδέχονται η μία την άλλη και τους ιππότες να εναλλάσσονται με τους εξωγήινους, τις εκτρώσεις, την κυβέρνηση, τους Εβραίους και ό,τι άλλο «κουλό» μπορείς (ή δεν μπορείς) να φανταστείς. Λογικό δεν είναι, από τη στιγμή που το σενάριο του παιχνιδιού έχουν επιμεληθεί οι δημιουργοί της σειράς South Park, Τρέι Πάρκερ και Ματ Στόουν…;
Gameplay
Το South Park: The Stick of Truth μπορεί να δείχνει ανάλαφρο και χαζοχαρούμενο, όμως κάτω από τον μανδύα της καφρίλας και την αβάσταχτη ελαφρότητα των κινουμένων σχεδίων, κρύβει ένα hardcore turn-based RPG που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα παιχνίδια του είδους. Ετοιμάσου για τρελό adventuring στην πόλη του South Park η οποία είναι διανθισμένη με άπειρα collectibles, NPC, κρυμμένα μυστικά και side quests. Σε περίπτωση που βαριέσαι υπάρχει και το fast travel αλλά τότε μάλλον το παιχνίδι δεν είναι για ‘σένα. Το looting δεν παίζεται αφού τα αντικείμενα που θα βρεις είναι εκατοντάδες, με ασυναγώνιστη ποικιλία και πολύ καλό «progression», τουτέστιν όσο προχωράς στο παιχνίδι θα βρίσκεις ολοένα και πιο ισχυρά κομμάτια. Στα παραπάνω πρόσθεσε ένα πλήρες σύστημα μηνυμάτων και friend list αλά… Facebook, quest log, inventory και όλα τα σχετικά και δεν υπάρχει κάτι για να παραπονεθείς ότι λείπει.
Οι μάχες έχουν τη δική τους ιστορία αφού όπως σου είπα είναι turn-based. Οι μηχανισμοί τους είναι απλοί στο να τους μάθεις, πλην όμως διαθέτουν τρελό βάθος και σου προσφέρουν άπειρες επιλογές ως προς το ξύλο που θα ρίξεις. Υπάρχουν επιθέσεις απλές και ενισχυμένες, ειδικές κινήσεις που ενεργοποιούνται ξοδεύοντας PP (σαν mana, stamina ή κάτι τέτοιο) και βέβαια η δυνατότητα χρήσης αντικειμένων όπως healing potions και άλλα διάφορα μαντζούνια. Τα skills σου θα τα αναβαθμίζεις μάλιστα όσο ανεβαίνεις levels και μιας που μιλάμε για την παραμετροποίηση του χαρακτήρα σου, οι επιλογές σου θα είναι ατελείωτες: τόσο αισθητικά όσο και από πλευράς στατιστικών (διαλέγεις ανάμεσα σε τέσσερις κλάσεις: fighter, mage, thief και… Jew, aka Εβραίο). Γενικά θα έχεις τη δυνατότητα να σχεδιάσεις προσεκτικά τις κινήσεις σου και να προγραμματίσεις τις επιθέσεις σου χωρίς άγχος και βιασύνη.
Και από εμφάνιση;
‘Ντάξει, εδώ το South Park: The Stick of Truth δίνει ρέστα! Κατ’ αρχάς το παιχνίδι είναι τάλε κουάλε με την τηλεοπτική σειρά: ίδια γραφικά, ίδιο animation, ίδια φιλοσοφία, ίδια προσέγγιση. Ούτε που θα καταλάβεις πότε παρεμβάλλονται cinematics στο gameplay αφού αμφότερα είναι «φτυστά»! Εννοείται πως και τα voiceovers γίνονται από τους ηθοποιούς που δουλεύουν και για τη σειρά. Γενικότερα δεν είναι υπερβολή αν σου πω ότι το South Park: The Stick of Truth μοιάζει περισσότερο με interactive επεισόδιο της σειράς παρά με videogame. Η καφρίλα είναι απύθμενη (αν και η ευρωπαϊκή έκδοση σε Xbox 360 και PS3 έχει λογοκριθεί) ενώ τα Easter eggs, τα memes και η σάτιρα σε καθετί εκτιθέμεθα καθημερινά (brands, πρόσωπα, καταστάσεις) δεν έχουν τελειωμό.
2 Σχόλια
polu kalo paixnidaki
kaloooooooooooooooo