Μπορεί η κατάσταση να έχει εκτροχιαστεί εντελώς με τα Remaster/Remakes των παλαιών και μη τίτλων, αλλά για την περίπτωση του Spyro αξίζει να κάνετε τα στραβά μάτια. Όπως και με το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, η Activision προσφέρει για ακόμα μια φορά όλους τους τίτλους της σειράς που κυκλοφόρησαν στο PSX σε χαμηλή τιμή και με πλήρως αναβαθμισμένο τεχνικό τομέα. Οι εκδόσεις για Xbox One και PS4 βρίσκονται διαθέσιμες στην αγορά εδώ και καιρό αλλά το πλήρωμα του χρόνου έφερε επιτελούς και το πολυαναμενόμενο port για το Switch, δίνοντας σας την ευκαιρία να παίξετε οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.
Το Spyro δεν προσφέρει με τα σημερινά δεδομένα την πολυπλοκότητα των μεταγενέστερων platformers της Insomiac (βλ. Ratchet and Clank), ούτε έφτασε ποτέ στα επίπεδα δημοτικότητας του Super Mario 64 και Banjo & Kazoie που πάνω-κάτω βασίζονταν σε παρεμφερές gameplay. Για όσους όμως ενηλικιώθηκαν με το original Playstation, το Spyro κατέχει δικαιολογημένα ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους και αξίζει να του απονεμηθεί ο τίτλος του καλύτερου 3d platformer για το Playstation 1. Τα remake αυτά είναι εξαιρετικά πιστά στο ύφος και στο gameplay των πρότυπων τίτλων, το οποίο αναλόγως οπτικής χαρακτηρίζεται σαν προτέρημα ή ελάττωμα. Από την μια ο οπτικός τομέας προσφέρει σχεδόν ταυτόσημη σχεδίαση επιπέδων, με τις απαραίτητες φυσικά εικαστικές που δίνουντην εντύπωση ενός συνεπούς, οργανικού χώρου που σφύζει από ζωή. Από την άλλη, ο χειρισμός έχει παραμείνει ακατέργαστος, με την κάμερα να αδυνατεί να παρακολουθεί επαρκώς την δράση, όταν αλλάζει απότομα ο προσανατολισμός του ήρωα ή όταν ο Spyro τρέχει (κίνηση η οποία αποτελεί και την μια εκ των δύο βασικών επιθετικών κινήσεων).
Μεταξύ των τίτλων, το πρώτο επεισόδιο του Spyro είναι εμφανώς και το πιο αδύναμο, με απαράλαχτο movelist από το πρώτο λεπτό παιχνίδιου, μόνο έναν τύπο από collectables και ανυπαρξία mini-games. Δεν είναι κακό σε καμία περίπτωση, ίσα-ίσα που είναι πολύ διασκεδαστικό, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η γενικότερη σχεδίαση είναι ξεπερασμένη. Από την άλλη, το Ripto’s Rage, το πρώτο sequel του Spyro αποτελεί τον καλύτερο τίτλο της τριλογίας. Ο Spyro έμαθε να κολυμπάει, να επεκτείνει λίγο την διάρκεια πτήσης του με ένα μικρό boost που τον ανυψώνει και να σκαρφαλώνει σκάλες. Οι πίστες είναι ακόμα πιο μεγάλες, με περισσότερες ευκαιρίες για εξερεύνηση και κρυφά σημεία, ενώ υπάρχει μια ευρεία γκάμα από κωμικούς non-playable χαρακτήρες που δημιουργούν μια πλουσιότερη εμπειρία.
Το Year of the Dragon που έκλεισε την σειρά, βασίστηκε σχεδόν ευλαβικά στην ίδια φόρμουλα, ρίχνοντας και άλλους χαρακτήρες στο παιχνίδι. Το πρόβλημα είναι η συχνότητα με την οποία ο έλεγχος περνάει στους δευτερεύοντες αυτούς ήρωες, αφού ο ρυθμός και το gameplay διαφοροποιούνται αισθητά. Αποτέλεσμα να ευχόσαστε να περάσει ο έλεγχος και πάλι στον Spyro.
Σε κάθε περίπτωση και τα τρία παιχνίδια στέκονται εξαιρετικά στο ύψος των περιστάσεων και η παρουσίαση τους ελάχιστα έχει χάσει από την μετάβαση στο ταπεινό Switch. Οι απώλειες είναι σχεδόν αναιπαίσθητες και εντοπίζονται στην πολυπλοκότητα του φυλλώματος στο έδαφος και στην ελαφρή θαμπάδα που παρατηρείται στα μακρινά αντικείμενα που βρίσκονται στο υπόβαθρο. Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το ότι δεν παρατηρείται καθόλου aliasing στα γραφικά ακόμα και σε handheld mode.Το Reignited Trilogy όμως δεν δείχνει απλά φανταστικό αλλά τρέχει και απίστευτα ομαλά στα 30 frames. Κάποια σποραδικά χασίματα στα καρέ εδώ και εκεί υπάρχουν, αλλά δεν ενοχλούν ιδιαίτερα και αυτό συνέβαινε ακόμα και στην απλή έκδοση του PS4. Η Unreal engine για ακόμα μια φορά αποδίδει τα βέλτιστα και αποδεικνύεται “χαμαιλέων”. Σημειώστε ότι αν προτιμήσετε την retail έκδοση και το cartidge, και πάλι θα πρέπει να διαθέτετε ελεύτερο χώρο στο αποθηκευτικό μέσο της κονσόλας, αφού το 2ο και 3ο παιχνίδι διατείθεται μόνο σαν έξτρα download από το κεντρικό μενού του παιχνιδιού.
Τελικώς το Reignited στο Switch πετυχαίνει εις διπλούν, αφού δεν είναι μόνο ένα φανταστικό remake που αναβιώνει το Spyro Trilogy όπως το θυμόμαστε αλλά συνάμα και ένα άρτιο τεχνικά port που ελάχιστα έχει να ζηλέψει από τις πιο ισχυρές εκδόσεις. Όσοι ψάχνουν για το επόμενο platform στο Switch, μόλις το βρήκαν.
Ανάπτυξη: Toys for Bob Έκδοση: Activision Διάθεση: IGE
The Good
- Τρία κλασσικά platformers σε χαμηλή τιμή . Αρτιο τεχνικά port που τρέχει άψογα ακόμα και σε handheld . Χορταστικό gameplay που εστιάζει στην εξερεύνηση
The Bad
- Σποραδικά frame drops . Η κάμερα βγαίνει συχνά εκτός θέσης . Οι playable χαρακτήρες του Spyro 3 δεν είναι τόσο διασκεδαστικοί . Το game cartidge δεν περιλαμβάνει και τους τρείς τίτλους
-
ΓΡΑΦΙΚΑ
-
ΗΧΟΣ
-
GAMEPLAY
-
ΑΝΤΟΧΗ