Αρχίζει η σεζόν κι εσύ ως καλός και επιμελής καυλόμπαλος ποδοσφαιρόφιλος που είσαι, αρχίζεις την επανάληψη στα ρόστερ των ομάδων. Πόσο γουστάρεις όταν εκείνον τον Τσέχο από το Μπρνο που δεν τον ξέρουν ούτε στα προάστια της πόλης του, εσύ τον(ε) γνωρίζεις απ’ έξω κι ανακατωτά; Πόδι, θέσεις, ικανότητες, χαρακτήρα, τις γλώσσες που μιλάει, τα άλογα στο κωλοφτιαγμένο του Octavia, το αγαπημένο του φαΐ, τα πάντα. Οι πολυετείς σπουδές σου, βλέπεις, στα θρανία του Football Manager (και παλαιότερα, Championship Manager) σε έχουν εφοδιάσει με τις απαραίτητες γνώσεις…
Ναι, το Football Manager είναι σαν τον Αρσέν Βενγκέρ: ξέρει. Έχει προβλέψει πριν την ώρα τους πολλά «αστέρια» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου: Μέσι, Ρούνεϊ, Κιελίνι, Βαν Πέρσι, Μήτρογλου. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Ναι, ναι, εκείνες οι μελανές στιγμές στην ιστορία της σειράς, που κάποιο από τα «wonderkids», τα πιτσιρίκια που προορίζονται να γράψουν ιστορία «δεν βγήκε». Τι πάει να πει «γιατί»; Γιατί το έφαγαν οι γκόμενες, οι σπουδές, κάποιος αντίπαλος αμυντικός που έβαλε στο στόχαστρό του τον δεξί του αστράγαλο.
Θες να μάθεις τις πιο ξεχωριστές αλλά πάντα σπαρταριστές ιστορίες των «πουλέν» του Football Manager που δεν βγήκαν ποτέ; Ετοιμάσου, ξεκινάμε…
Φρέντι Αντού
Το αιώνιο αστέρι της σειράς! Πρωτοεμφανίστηκε στο παιχνίδι στα 14 του και στην ηλικία των 20 κόντραρε επάξια σε ικανότητες τον Πελέ! Ο ίδιος πρέπει να ‘παιζε πολύ Football Manager διότι επαναπαύτηκε στις «ψηφιακές» δάφνες του με αποτέλεσμα να μείνει στάσιμος. Στα 23 του μόλις, έχει επιστρέψει στις ΗΠΑ απ’ όπου ξεκίνησε, έχοντας περάσει μεταξύ άλλων από Μπενφίκα, Μονακό και Άρη!
Μαξίμ Τσιγκάλκο
Κατά γενική ομολογία ο καλύτερος παίκτης της σειράς evah! Ειδικά στο Championship Manager 01/02 ο τύπος ήταν… cheat! O Λευκορώσος γκολτζής Μαξίμ Τσιγκάλκο, ήταν πάμφθηνος, σκόραρε τουλάχιστον 50 γκολ τη σεζόν και σε μια τριετία έπαιζε βασικός σε Ρεάλ, Μπάρτσα, Μίλαν κλπ. Στην πραγματικότητα σταμάτησε τη μπάλα στα 26 λόγω των αλλεπάλληλων τραυματισμών.
Το Μαδέιρα
Ο συγκεκριμένος παίκτης απλά… δεν υπήρχε! Σοβαρά τώρα, ένας εκ των scouts για την Πορτογαλία θεώρησε καλή ιδέα να τοποθετήσει στο Championship Manager 01/02 τον εαυτό του και μάλιστα με «διαστημικά» χαρακτηριστικά. Εννοείται πως ο λεγάμενος δεν ξανασχολήθηκε με το Manager. Ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών στη σειρά, απεδείχθη μούφα…
Ασάνε Ν’Ντιαγιέ
Ακόμα ένα «αστεράκι» του Championship Manager 01/02. Ο Φράνκο Μπαρέζι των φτωχών, πήγαινε παντού με μισό μύριο και μετατρεπόταν ευθύς σε απροσπέλαστο ογκόλιθο. Έπαιζε άνετα σε Γιουνάιτεντ, Γιούβε & Σία, αν και στην πραγματικότητα έφτασε μέχρι τη Σαχτάρ. Πέθανε στα 33 του λόγω ασθένειας.
Μαρκ Κερ
Ο Λιονέλ Μέσι του Championship Manager 01/02 (τι περιπτώσεις κι αυτό το παιχνίδι…), στοίχιζε 500 χιλιάρικα και έκανε «παπάδες». Υπερτέλειος παίκτης, κόντραρε στα ίσια Ρομάριο, Μπάτζιο, Σίρερ και λοιπούς συγγενείς. Στην πραγματικότητα έφτασε μέχρι τον Αστέρα Τρίπολης πρόπερσι ενώ έχει να σκοράρει σε επίσημο παιχνίδι απ’ το 2006…
Σίντρε Λόε Μπίνγκ
Ο παίκτης-πολυεργαλείο, το γαλλικό κλειδί της ομάδας, ο ελβετικός σουγιάς του προπονητή. Με μία τρεις λέξεις: Σίντρε Λόε Μπινγκ. Έπαιζε παντού εκτός από τερματοφύλακας στο Football Manager 2006, αν και στην πραγματικότητα τα ίχνη του… αγνοούνται.
Τσέρνο Σάμπα
Άλλο ένα «αστέρι» του Championship Manager 01-02. Ο τύπος από τη Γκάμπια σκόραρε τα γκολ με το τσουβάλι και μετά από καναδυό χρόνια, έπιανε τα άπειρα εκατομμύρια. Έπαιξε σε διάφορες χαμηλές κατηγορίες ενώ πέρασε και από τον Παναιτωλικό χωρίς να «γράψει» ούτε καν μία συμμετοχή τιμής ένεκεν!
Πήτερ Οφορίκουε
Το «διαμάντι από τη Γκάνα» έκανε το όνομά του στα ελληνικά γήπεδα με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Παραμένοντας για μια δεκαετία στην τρυφερή ηλικία των 18, στο Championship Manager 96/97 ήταν από τους πλέον εξελίξιμους στράικερ –και πάμφθηνος. Πλέον, στα 32 του (μάλλον) βγάζει το ψωμί του στην πασίγνωστη Μπέχεμ Γιουνάιτεντ της Γκάνας.
Αναστάσιος Σκαλίδης
Ο άνθρωπος που οδήγησε τους Έλληνες του Championship Manager στον Όλυμπο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου! Η περίφημη «Skalidis generation» περιελάμβανε παίκτες-διαμάντια που υποτίθεται ότι κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα: Σκαλίδης, Βούλγαρης, Δρόσος, Λαμπρόπουλος, Μουρατίδης, Ντόκος. Μικτή κόσμου, όχι μαλακίες –έστω κι αν όλους τους έφαγε η μαρμάγκα.