Δεν μπορείτε να πείτε… ενδιαφέρουσα η διαδρομή του Witcher. Πρώτα ήταν βιβλίο, μετά έγινε παιχνίδι, για να καταλήξει πάλι στην έντυπη μορφή του graphic novel! Τα βιβλία ανήκουν βέβαια στον ταλαντούχο -70χρονο αισίως- Πολωνό συγγραφέα Andrzej Sapkowski (Αντρέι Σαπκόφσκι). Τα παιχνίδια ανέπτυξε η επίσης πολωνική CD Projekt, που στο πρώτο ειδικά, μετέφερε με απίθανο τρόπο το σωστό κλίμα σε interactive μορφή.
Η Κατάρα των Κορακιών (Curse of Crows) αποτελεί ουσιαστικά μία συλλογή από 5 τεύχη, που συνθέτουν μία ενιαία ιστορία. Ο Geralt και η Ciri είναι Witchers, δηλαδή ειδικά εκπαιδευμένοι κυνηγοί τεράτων, που έχουν υποστεί σωματικές μεταλλάξεις (με τη συναίνεση τους), για να έχουν περισσότερες πιθανότητες στην επιβίωση αλλά και στη νίκη. Η ιστορία εκτυλίσσεται στη μεσαιωνική περίοδο, σε μία φανταστική ήπειρο. Καθώς το κυνήγι τεράτων είναι η δουλειά τους, καλούνται στην πόλη Novigrad για να σκοτώσουν μία striga, δηλαδή κάτι μεταξύ γυναίκας και λυκανθρώπου.
Σε διάφορα σημεία της ιστορίας, ο Geralt θα εξιστορεί σταδιακά τη μεγαλύτερη μάχη του με μία striga. Καθόλου συμπτωματικά, πρόκειται για τη μάχη που είδαμε στο trailer αλλά και στην εισαγωγή του πρώτου παιχνιδιού (μπορείτε να θυμηθείτε ξανά τη θρυλική εισαγωγή στο τέλος του άρθρου), και μας άνοιξε την όρεξη για να ασχοληθούμε! Κάποια στιγμή, οι δύο ήρωες θα ανακαλύψουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζουν, και ότι πίσω από τον τρόμο που μαστίζει την πόλη, κρύβεται μια κατάρα από ένοχα μυστικά.
Για να απεικονίσουν το «βαρύ» κλίμα της υπόθεσης του Witcher, αλλά και της μυθολογίας του Andrzej Sapkowski γενικότερα, οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν χρώματα που επίτηδες φαίνονται κάπως μουντά. Οι σκηνές που αποτελούν αναδρομές στο παρελθόν έχουν τη χαρακτηριστική σέπια μάσκα, ενώ στις σκοτεινές σκηνές κυριαρχούν τα βαθιά μπλε και μωβ. Όσο για τους χαρακτήρες, αυτοί επίσης έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να τονίζεται ότι είναι «ζωγραφισμένοι» και όχι… CGI. Με όλα αυτά, φτιάχνεται και διατηρείται το μεσαιωνικό κλίμα, απαραίτητο για τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας.
Στο -πάντα επίμαχο- θέμα της μετάφρασης τώρα, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς όπως περιμέναμε. Η Anubis δεν κάνει συμβιβασμούς σε αυτό το κομμάτι, και Η Κατάρα των Κορακιών είναι ένα ακόμα παράδειγμα επιβεβαίωσης. Η μετάφραση είναι εξαιρετική, τόσο γενικά όσο και στις λεπτομέρειες. Οι δε εξεζητημένες αγγλικές εκφράσεις, αποδίδονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μη γίνει μία «ξερή» μετάφραση, αλλά να αποδοθεί το σωστό νόημα στα ελληνικά. Η παραγωγή γενικά είναι πολύ ποιοτική, με το χαρτί και την εκτύπωση να συνθέτουν ένα έντυπο που επάξια χαρακτηρίζεται συλλεκτικό. Αναμφίβολα «κερδίζει» τα 13,30€ που ζητά!