Έχουν περάσει κιόλας 15 χρόνια από την ημέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο παιχνίδι της σειράς Total War της Creative Assembly. Από το Shogun φυσικά μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 11 τίτλοι, οι οποίοι ξεδίπλωσαν στις οθόνες των υπολογιστών μας 2.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού. Το τελευταίο entry στο πλούσιο σύμπαν του Total War είναι το Attila, στο οποίο περιγράφεται μία από τις μελανότερες εποχές στην ανθρωπότητα κατά την οποία λαμβάνει χώρα η αποδόμηση και τελική πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σε αυτά τα σκοτεινά χρόνια που ο πόλεμος, οι ασθένειες και ο λιμός αποτελούσαν μία απλή καθημερινότητα, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με έδρα της την Κωνσταντινούπολη παίρνει τα ηνία, ενώ δεκάδες βαρβαρικές φυλές από το Βορρά ρημάζουν τα απομεινάρια των ρωμαϊκών κτήσεων. O μεγάλος κίνδυνος έρχεται όμως από την ανατολή, καθώς οι Ούννοι με ηγέτη τους τον Αττίλα, o οποίος έμεινε στην ιστορία ως η “μάστιγα του θεού”, απειλούν να κάψουν συθέμελα τη Ρώμη και να σπείρουν το απόλυτο χάος και καταστροφή, αφανίζοντας και το τελευταίο ίχνος πολιτισμού που έχει απομείνει…
For the horde!
H γνωστή και πετυχημένη συνταγή που έχει χαρακτηρίσει όλα τα Total War δεν θα μπορούσε να λείπει από το Attila, καθώς ο συνδυασμός turn-based στρατηγικής και real-time battle simulation βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο. Ωστόσο, στην περίπτωση του Attila η Creative Assembly θέλησε να δοκιμάσει κάτι φρέσκο, καθώς με την εισαγωγή των nomadic tribes προσθέτει μία νέα διάσταση στο πατροπαράδοτο gameplay του Total War. Οι gamers πλέον μπορούν ουσιαστικά να μεταφέρουν τη νομαδική φυλή τους σε οποιοδήποτε σημείο του χάρτη, καθώς (όπως συνέβαινε άλλωστε και στην πραγματικότητα) δεν υπάρχει μία σταθερή βάση – πρωτεύουσα, όπως τα οργανωμένα κράτη του παιχνιδιού. Με αυτόν τον τρόπο οι developers δίνουν μία ακόμη ρεαλιστική πινελιά στον τίτλο τους, καθώς οι νομαδικές φυλές της εποχής ήταν εξαναγκασμένες σε διαρκείς μετακινήσεις λόγω των δεκάδων φυσικών καταστροφών, της πείνας και των ασταμάτητων πολέμων. Εκτός όμως από τον ρεαλισμό, αυτό που κατορθώνει ο συγκεκριμένος μηχανισμός είναι να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό το στρατηγικό παιχνίδι, καθώς οι nomadic tribes δείχνουν να έχουν πάντοτε με το μέρος τους το στοιχείο του αιφνιδιασμού, ενώ παράλληλα διαθέτουν αυξημένη δυνατότητα στρατηγικών ελιγμών.
Ουσιαστικά, οι gamers μπορούν να διαχειριστούν δύο διαφορετικές παρατάξεις, καθώς από τη μία υπάρχουν οι οργανωμένες αυτοκρατορίες – κράτη και από την άλλη οι νομαδικές φυλές που μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν τις ισορροπίες. Ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει το Attila, όπως άλλωστε και τους προκατόχους του, αφορά στο πλήθος των στρατηγικών επιλογών που έχει στα χέρια του ο gamer, το οποίο είναι πραγματικά ανεξάντλητο. Οι παίκτες είναι σε θέση να ρυθμίσουν ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια σε ότι έχει να κάνει με την οικονομία, την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας, τη διπλωματία και την πολιτική επιρροή, το κτίσιμο νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαχείριση των στρατευμάτων . Τα πάντα μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία στο παιχνίδι, όπου μία σωστή απόφαση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη του παιχνιδιού, ενώ μία λάθος κίνηση μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική. Αυτό που καθίσταται σαφές από το πρώτο κιόλας λεπτός που εισέρχεστε στον σκοτεινό κόσμο του Attila είναι ότι έχετε να κάνετε με έναν τίτλο με ιδιαίτερα αυξημένο επίπεδο πρόκλησης, κάτι που ενδεχομένως να κουράσει και να αποθαρρύνει αρκετούς gamers που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι. Δεν σας κρύβουμε ότι το Attila είναι ένα πολύπλοκο παιχνίδι, με δεκάδες παραμέτρους και δεκάδες διαφορετικά εικονίδια που είναι σχεδόν αδύνατον να τα παρακολουθήσει σωστά ακόμη και ένα πολύπειρος fan των παιχνιδιών στρατηγικής. Ωστόσο, αυτό αποτελεί ένα δείγμα για το πόσο “εγκεφαλικό” είναι, με το επίπεδο της πρόκλησης να είναι ιδιαιτέρως ανεβασμένο ακόμη και σε περιπτώσεις που o παίκτης έχει επιλέξει το χαμηλότερο difficulty mode.
Ρεαλισμός στο full!
Αυτό που καταφέρνει το Attila είναι να μεταδώσει στον gamer την αίσθηση του απόλυτου χάους και καταστροφής, αντικατοπτρίζοντας έτσι με αριστουργηματικό τρόπο μία από τις σκοτεινότερες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Η ιστορική ακρίβεια είναι για μία ακόμη φορά ένα από τα μεγάλα ατού ενός ακόμη Total War game, με τους developers της Creative Assembly να διατηρούν τον ρεαλισμό σε εξωφρενικά επίπεδα. Χωρίς αμφιβολία, το Attila θα μπορούσε κάλλιστε να χαρακτηριστεί ως ένα απόλυτα ρεαλιστικό ιστορικό simulator, το οποίο λειτουργεί άψογα ως ένα “μάθημα ιστορίας”. Πέραν όμως των όσων διαδραματίζονται στον turn-based χάρτη, o ρεαλισμός είναι ένα στοιχείο που σε καμία περίπτωση δεν λείπει και από τις real-time battles, καθώς και εκεί υπάρχουν εκατοντάδες παράμετροι που μπορεί να καθορίσουν την τελική έκβαση της μάχης. Η σύνθεση των στρατευμάτων σας, το τερέν και η σωστή στρατηγική εκμετάλλευση του, αλλά και η formation που θα ακολουθήσουν οι στρατιώτες σας και η σωστή χρήση των ειδικών ικανοτήτων τους είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που μπορεί να σας οδηγήσουν στη νίκη. Όπως διαπιστώσαμε και στο real-time κομμάτι, η A.I. μαθαίνει από το παραμικρό λάθος σας και είναι δημιουργημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να σας χτυπάει πάντοτε εκεί που πονάτε. Αναμφίβολα, το Attila είναι τόσο ρεαλιστικό όσο και η ίδια η πραγματικότητα, καθώς τα λάθη σε καμία περίπτωση δεν συγχωρούνται.
Eθιστικό αλλά… δύσκολο!
Οι δημιουργοί του Attila κατόρθωσαν να αναπαραστήσουν εκπληκτικά την ατμόσφαιρα των σκοτεινών χρόνων της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο εθισμός βρίσκεται στα ουράνια και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα “νοσήσετε” για τα καλά από την ασθένεια του one more turn. Η game engine είναι “solid” και ακολουθεί τα υψηλά στάνταρ ποιότητας του Rome II με όμορφα και πειστικά visuals που ξεχωρίζουν για την λεπτομέρεια τους. To μεγάλο πρόβλημα είναι βέβαια στο πλήθος των διαφορετικών menus και στατιστικών παραμέτρων που καλείστε να έχετε πάντα υπό την επίβλεψη σας, καθώς η αλήθεια είναι ότι το user interface δεν βοηθάει και ιδιαίτερα. Επιπλέον, το Attila μαστίζεται από αρκετά glitches και bugs που επηρεάζουν σε ορισμένες περιπτώσεις την απόδοση του παιχνιδιού, ενώ αρνητικές εντυπώσεις άφησε το Attila σε αρκετούς gamers που δεν μπορούσαν καν να ξεκινήσουν τον τίτλο από τα κρασαρίσματα (η κατάσταση ευτυχώς κάπως διορθώθηκε μετά το launch). Ωστόσο, τα παραπάνω ήταν και τα μοναδικά “παράπονα” που είχαμε από τον πιο πρόσφατο τίτλο της Creative Assembly, καθώς το τελικό αποτέλεσμα είναι για μία ακόμη φορά άξιο του ονόματος Total War. Η υψηλή αντοχή στο χρόνο που εμφανίζει το Attila σε συνδυασμό με το βαθύ στρατηγικό παιχνίδι το καθιστούν ένα must-have για τους φίλους των strategy games, οι οποίοι όμως θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για μία υπέρμετρα δύσκολη εμπειρία παιχνιδιού.