To 2016 είναι η χρονιά του Uncharted, καθώς ο γενναίος τυχοδιώκτης Nathan Drake επιστρέφει στην τέταρτη (και τελευταία;) περιπέτεια του: Uncharted 4: A Thief’s End (ελληνικός τίτλος Uncharted 4: To Τέλος ενός Κλέφτη), έτοιμος για μία ακόμη φορά να ταξιδέψει τους gamers σε μία πραγματικά μοναδική περιπέτεια γεμάτη ανατροπές, ατελείωτη δράση και εξερεύνηση. To επόμενο κεφάλαιο στον κόσμο του Uncharted έρχεται στις 10 Μαΐου και σίγουρα εκατομμύρια gamers και fans του PlayStation έχουν σημειώσει στα ημερολόγια τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς δεν αποκλείεται το τέταρτο Uncharted να αποτελέσει το game της χρονιάς!
Τα Uncharted games είναι άλλωστε συνδεδεμένα με την ιστορική εξέλιξη της κονσόλας PlayStation, καθώς όταν κυκλοφόρησε ο πρώτος τίτλος (Uncharted: a Drake’s Fortune) της σειράς το 2007 για το PS3, άφησε έκθαμβους εκατομμύρια gamers και αποτέλεσε ένα από τα πιο δυνατά αποκλειστικά games της κονσόλας της Sony (βοηθώντας παράλληλα στην εκτόξευση των πωλήσεων της). Πως φτάσαμε όμως στο σήμερα, έτσι ώστε ο επερχόμενος τίτλος της Naughty Dog να θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες (εάν όχι η μεγαλύτερη) κυκλοφορία της χρονιάς; H απάντηση στο αφιέρωμα που ακολουθεί…
Η πρώτη περιπέτεια του Drake!
To PlayStation 3 κυκλοφόρησε στην αμερικανική και ιαπωνική αγορά στα τέλη του 2006 και φυσικά αρκετό καιρό πριν η gaming community είχε ήδη μείνει άφωνη με τους πρώτους τίτλους της νέας κονσόλας, οι οποίοι έκαναν “παρέλαση” στην E3 εκείνης της χρονιάς. To PlayStation 3 δεν χωράει αμφιβολία ότι ήταν ένα πανίσχυρο μηχάνημα για τα δεδομένα της εποχής του, ωστόσο όπως όλες οι νέες κονσόλες είχε την ανάγκη νέων δυνατών exclusives τίτλων, των αποκλειστικών δηλαδή games που θα το έκαναν να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και που θα βοηθούσαν σημαντικά στις πωλήσεις του. Ένα από αυτά τα exclusives ήταν και το πρώτο Uncharted, ονόματι Drake’s Fortune.
Η Naughty Dog μετά το τέλος της ανάπτυξης του Jak and Daxter 3 αποφάσισε να εστιάσει πάνω στην ανάπτυξη του Uncharted, το οποίο θα ήταν ένα «φρέσκο IP» που θα αναδείκνυε τη δυναμική του hardware του PlayStation 3. Το εν λόγω game σχεδιάστηκε ως ένα action-adventure το οποίο θα συνδύαζε platform στοιχεία και θα έδινε μεγάλη έμφαση στην εξερεύνηση και στην κινηματογραφική πλοκή. Με πηγές έμπνευσης τα Tomb Raider, Indiana Jones και National Treasure οι δημιουργοί της Naughty Dog αποφάσισαν να δώσουν πνοή στον χαρακτήρα του Nathan Drake, έναν δυναμικό ήρωα που διψούσε για περιπέτεια και για εξερεύνηση. Μία τυχοδιωκτική και ταυτόχρονα άκρως γοητευτική φιγούρα που δεν δίσταζε να παίξει με τη φωτιά και να τα βάλει με θεούς και δαίμονες για να πετύχει το στόχο του. Πρόθεση των developers της Naughty Dog ήταν να δώσουν στον τίτλο τους ένα κινηματογραφικό feeling, για αυτό και έδωσαν μεγάλη βαρύτητα όχι μόνο στην ανάπτυξη του κεντρικού ήρωα, αλλά και στους δευτεραγωνιστές. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε η Elena Fisher που αποτέλεσε το «love interest» του Nathan, αλλά και ο «μέντορας» του Victor “Sully” Sullivan, ο οποίος συντρόφευε τον Drake σε κάθε περιπέτεια του.
Τα κομμάτια ενός γοητευτικού παζλ άρχισαν σιγά σιγά να ενώνονται και το story του έφερε τους gamers ενώπιον μίας συναρπαστικής περιπέτειας που δεν ήταν ουσιαστικά τίποτε άλλο παρά ένα κλασικό «κυνήγι θησαυρού» με μοναδικές στιγμές αγωνίας, έντασης και δράσης. Στο Drake’s Fortune, ο Nathan ξεκινάει ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι που έχει σαν στόχο την ανακάλυψη του αμύθητου χαμένου θησαυρού του El Dorado στη Νότιο Αμερική. Ενώνοντας τις δυνάμεις του με την Elena Fisher και τον Sully καλούνται όχι μόνο να βρουν το θησαυρό αλλά και να επιβιώσουν από ανελέητη καταδίωξη πειρατών και μισθοφόρων… Όπως μπορείτε να φανταστείτε οι developers της Naughty Dog έδωσαν ξεχωριστή βαρύτητα στην ανάπτυξη ενός αφηγηματικού πλαισίου το οποίο δημιουργήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατάει αγκιστρωμένο τον gamer από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.
Παρόλα αυτά, δεν ήταν μόνο το story που αμέσως έκλεψε τις καρδιές των gamers, αλλά και οι καλοδουλεμένοι μηχανισμοί του gameplay. Ο κεντρικός πρωταγωνιστής ακολουθώντας τις νόρμες των περισσοτέρων action – adventure games που διαθέτουν έντονο το στοιχείο του platform, μπορούσε να πραγματοποιεί άλματα, να κολυμπάει, να σκαρφαλώνει και να κρεμιέται από απόκρημνες περιοχές, αλλά και να εκτελεί μία σειρά από εντυπωσιακές ακροβατικές κινήσεις. Πέραν της παραδοσιακής (και αναμενόμενης) “platform” προσέγγισης, το Uncharted είχε μία σειρά από melee και time-sequenced επιθέσεις, ενώ επίσης ο Nate μπορούσε να βασιστεί σε έναν cover μηχανισμό, χρησιμοποιώντας παράλληλα ranged όπλα. Από το παιχνίδι φυσικά δεν έλειπαν και ορισμένες action sequences στις οποίες ο Drake οδηγούσε κάποιο όχημα, όπως επίσης και οι “stealth” τακτικές. Σε γενικές γραμμές το Drake’s Fortune ήταν ένας τίτλος που είχε… λίγο από όλα και αυτό ήταν ένα στοιχείο που το έκανε να αγαπηθεί από τους gamers!
Σε γενικές γραμμές, το Drake’s Fortune μπορεί να μην έφερνε την επανάσταση στον κόσμο του gaming, αλλά ήταν ένα τρομερά δεμένο σύνολο, καθώς συνδύαζε: άρτιους μηχανισμούς, αξιολάτρευτους χαρακτήρες, υψηλά production values και χολιγουντιανών προδιαγραφών σενάριο! Με όλα αυτά τα στοιχεία συνδυασμένα ήταν λογικό μέσα σε 10 εβδομάδες να πουλήσει παραπάνω από 1.000.000 αντίτυπα, ενώ και οι κριτικοί και οι gamers δεν μπορούσαν παρά να το αποθεώσουν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Sony, το πρώτο Uncharted μέχρι το 2009 είχε πουλήσει περισσότερα από 2.6 εκατομμύρια copies και δεν χωράει αμφιβολία ότι αποτέλεσε ένα από τα system-sellers games για το PlayStation 4, καθώς ήταν σίγουρα ένας καλός λόγος, ώστε κάποιοι gamers να το προτιμήσουν έναντι του Xbox 360 της Microsoft. Όπως μπορείτε να φανταστείτε με τόσο μεγάλη επιτυχία το sequel ήταν απλώς ένα… “φυσικό επακόλουθο”!
Uncharted: The Sequels…
To 2009 η Naughty Dog βλέποντας την τεράστια επιτυχία του πρώτου Uncharted, η συνέχεια της ιστορίας του Nathan Drake ήταν απλώς…. μονόδρομος. To Uncharted 2: Among Thieves έκανε την εμφάνιση του τον Οκτώβριο του 2009 και όπως μπορείτε να φανταστείτε επικράτησε πανζουρλισμός στις τάξεις των gamers. Οι developers της Naughty Dog τελειοποίησαν ακόμη περισσότερο την πετυχημένη συνταγή του πρώτου μέρους, με τον Nathan Drake αυτή τη φορά να ακολουθεί τα χνάρια του Marco Polo στην προσπάθεια του να ανακαλύψει την χαμένη πόλη της Shambhala. Για μία ακόμη φορά, ο ήρωας ενώνει τις δυνάμεις του με την Elena και τον Sully, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται η Chloe Frazer, η οποία αποτέλεσε το νέο “amore” του Nathan. Το Among Thieves για πρώτη φορά έβαζε το multiplayer στο “παιχνίδι, καθώς οι gamers μπορούσαν να λάβουν μέρος σε co-operative και competitive multiplayer modes, δίνοντας έτσι μία νέα διάσταση στον κόσμο του Uncharted.
To Among Thieves έβαλε προς τα έξω τον “καλύτερο εαυτό” του PlayStation 3, καθώς οι δημιουργοί του γνωστού action/adventure κατάφεραν να ξεκλειδώσουν πλήρως τις hardware δυνατότητες της προγενέστερης κονσόλας της Sony. Τι ακριβώς σήμαινε αυτό; Ότι οι δημιουργοί του Uncharted 2 αξιοποίησαν στο έπακρον (90 με 100%) τις δυνατότητες των πυρήνων του Cell chipset. Για να καταλάβετε την τεράστια διαφορά σε σύγκριση με το πρώτο μέρος, το Drake’s Fortune μπορούσε να αξιοποιήσει μόλις το 30% των hardware δυνατοτήτων του PS4. Αυτό μεταφράζεται ουσιαστικά σε πιο ρεαλιστικά περιβάλλοντα και animations, με το Among Thieves να περιλαμβάνει 564 in-game cinematic animations σε σύγκριση με τα 80 animations που υπήρχαν στον πρώτο τίτλο της σειράς.
Παράλληλα, η δεύτερη version της Naughty Engine ουσιαστικά προσέφερε πιο ρεαλιστικά real-time environments, πιο αληθοφανή textures και πολύ πιο ανώτερα physics. Το πρώτο sequel αποδείχθηκε μία τεράστια επιτυχία που σε εμπορικό επίπεδο μάλιστα κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και το πρώτο μέρος. Με 6 εκατομμύρια πωλήσεις, εκατοντάδες gaming βραβεία και διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, το Among Thieves αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία το “Game of the Year” του 2009.
Ο Nathan Drake ανανέωσε το ραντεβού του με την gaming community το Νοέμβριο του 2011, με την τρίτη περιπέτεια του να αποτελεί για τους fans του PS3 το απόλυτο must-have. Το Uncharted 3: Drake’s Deception έστελνε τον Drake στην αφιλόξενη έρημο του Rub’ al Khali στην αραβική χερσόνησο σε αναζήτηση της μυθικής πόλης Iram of the Pillars, η οποία αναφέρεται στο Κοράνι και είναι γνωστή και με την ονομασία: “Η Ατλαντίδα της Ερήμου”…
Όλοι οι γνωστοί χαρακτήρες επιστρέφουν (Chloe, Elena και Sully), ενώ παράλληλα προστίθεται και πολλά νέα πρόσωπα. Με καλύτερο σύστημα κάλυψης και stealth mechanics (σε σχέση με τα δύο προηγούμενα games της σειράς), υψηλά production values, εκπληκτική ροή στη δράση, αρκετά πιο βελτιωμένο multiplayer και φυσικά ρεαλιστικά cut-scenes υψηλής ποιότητας κατέστησαν το Drake’s Deception μία ακόμη ανεπανάληπτη εμπειρία για τους fans του PS3. Οι κριτικοί το αποθέωσαν (με πάνω από 91% στο Metacritic), ενώ οι gamers απλώς… το λάτρεψαν, καθώς η τρίτη περιπέτεια του Drake πούλησε 3.8 εκατομμύρια copies μόνο στο launch (ένα πραγματικά ασύλληπτο νούμερο)! Χωρίς αμφιβολία, η Naughty Dog κατάφερε με το τρίτο Uncharted για μία ακόμη φορά να ξεπεράσει τον εαυτό της!
Uncharted… the Legend!
Μετά το Drake’s Deception όπως μπορείτε να καταλάβετε, η Naughty Dog και η Sony είχαν πλέον καταφέρει να κτίσουν έναν ανεπανάληπτο video game… “μύθο”. Για αυτό και επιχείρησαν να επεκτείνουν το Uncharted brand και σε άλλα platforms όπως το PlayStation Network και το PS Vita. Πρώτη “απόπειρα” το Uncharted: Golden Abyss (PS Vita), το οποίο ουσιαστικά λάμβανε χώρα μερικά χρόνια πριν από τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού της θρυλικής σειράς και εστίαζε στη διαμάχη ανάμεσα στον Drake και στον μεγάλο του εχθρό Dante. Παρόλο που δεν ήταν ένας “direct τίτλος” της Naughty Dog και το Golden Abyss αποτέλεσε μία επιτυχία για την φορητή κονσόλα της Sony. Στα τέλη του 2012 έκανε την εμφάνιση του και το Uncharted: Fight for Fortune, το οποίο ουσιαστικά ήταν ένα strategy card game (φανταστείτε κάτι σαν μία πολύ πιο απλοποιημένη έκδοση του Magic The Gathering), στο οποίο πρωταγωνιστούσαν οι ήρωες του Uncharted.
Το 2015 η Sony κυκλοφόρησε την υπέρτατη συλλογή Uncharted: The Nathan Drake Collection, η οποία αποτέλεσε μία remastered έκδοση των τριών παιχνιδιών της σειράς για το PlayStation 4 (αναμφίβολα μία ιδανική πρόταση για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις μοναδικές περιπέτειες του Nathan Drake). Η συγκεκριμένη έκδοση ουσιαστικά έφερε τους τρεις τίτλους του Uncharted στη “σύγχρονη εποχή” και αν μη τι άλλο προετοίμασε τους gamers για το πολυαναμενόμενο τέταρτο παιχνίδι της δημοφιλούς σειράς.
Δεν ήταν όμως μόνο ο κόσμος του gaming που “αγκάλιασε” το σύμπαν του Uncharted, καθώς είδαμε comics και ένα… board (επιτραπέζιο) game, ενώ μάλιστα το Hollywood δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητο σε μία τόσο μεγάλη επιτυχία, για αυτό και εδώ και καιρό ετοιμάζει μία κινηματογραφική παραγωγή, όπου οι παραγωγή της ελπίζουν ότι θα έχει την ίδια επιτυχία με video games. Αν και οι δημιουργοί του Uncharted 4 εμφανίζονται διστακτικοί στο να μας διαφωτίσουν αναφορικά με το εάν θα υπάρξει και ένα πέμπτο Uncharted (ακούγεται ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα ακολουθήσουμε τον Nathan Drake στις περιπέτειες του) είμαστε σχεδόν πεπεισμένοι ότι ο μύθος του Drake θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη. Ραντεβού με περισσότερο Uncharted στις 10 Μαΐου όπου και θα κυκλοφορήσει το τέταρτο game της θρυλικής σειράς για PS4…